Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. januára 2020, 21:17
Čas čítania 0:59
Tina Hamarova

V nemeckej ZOO uhorelo 30 zvierat. Požiar spôsobili nelegálne lampióny šťastia

Uložiť Uložené

V ZOO zahynuli vzácne druhy opíc a vtákov, medzi nimi aj najstaršia gorila v Európe, Massa.

Prvé minúty nového roku 2020 poznačila v západonemeckom meste Krefeld tragédia. Svedkovia potvrdili, že pár minút po polnoci videli nad pavilónom opíc v miestnej ZOO letieť zapálené lampióny šťastia. O pol jednej nad ránom dostala polícia a hasiči prvú správu o požiari.


 
„Boli sme ohromení, že budova zhorela tak rýchlo,“  povedal na tlačovej konferencii jeden z požiarnikov Andreas Klos. Dodal, že vnútri chýbal protipožiarny alarm aj sprchovacie zariadenie. V tropickom pavilóne zahynulo päť vzácnych orangutanov, 48-ročná gorila Massa a jej partner, šimpanz a niekoľko ďalších opíc, netopierov a vtákov.

Krefeldská ZOO na svojom facebooku uviedla, že sa podarilo zachrániť len dvoch šimpanzov Bally a Limbo, ktorí sú aktuálne v rukách veterinárov.

V Krefeldskej ZOO smútia za najstaršou gorilou v Európe

V nemeckej ZOO uhorelo 30 zvierat. Požiar spôsobili nelegálne lampióny šťastia
Zdroj: www.gorillasland.com
 
K nehode sa na polícii prihlásili 60-ročná matka z Krefeldu a jej dve dospelé dcéry, po tom, čo o požiari počuli v správach. Lampióny šťastia si kúpili online, o zákaze ich vypúšťania v Nemecku vraj nevedeli.
 
Šéf miestnej kriminálnej polície Gerd Hoppmann povedal, že im ich priznanie uľahčilo prácu a zachránilo zdĺhavé vyšetrovanie: „Je to od nich odvážne. Niečo to o nich hovorí, že sa odovzdali polícii len tak. Za to si zaslúžia môj rešpekt.“  Ženám hrozí päť rokov za mrežami alebo vysoká pokuta.

Počas požiaru v zoologickej záhrade v nemeckom Krefelde prišlo o život v noci na stredu viac ako 30 zvierat

V nemeckej ZOO uhorelo 30 zvierat. Požiar spôsobili nelegálne lampióny šťastia
Zdroj: TASR/AP

Podľa vyšetrovateľov, požiar spôsobil len jeden z piatich vypustených lampiónov. Tie sú pritom v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko zakázané od roku 2009 práve pre riziko požiaru.

Takýto lampión spôsobil požiar v ZOO. V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sú ilegálne

V nemeckej ZOO uhorelo 30 zvierat. Požiar spôsobili nelegálne lampióny šťastia
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia