Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Film Europe.
19. decembra 2019, 16:04
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Slovensko zasiahne čerstvá nádielka severského filmu

Slovensko zasiahne čerstvá nádielka severského filmu
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Známe mená a nové objavy, hrané filmy aj dokumenty, drámy i thrillery, to všetko prinesie ďalší ročník obľúbenej prehliadky severských filmov SCANDI.

Nadchádzajúci 6. ročník prehliadky SCANDI uvedie sedem premiér a bude sa konať od 22. do 26.1. v bratislavských kinách Kino Film Europe, Kino Lumiére, Kino Mladosť a v ďalších kinách na Slovensku. Tematickým zameraním prehliadky budú „silné nezávislé ženy.“ Prehliadku otvorí dánsky kandidát na Oscara – snímka Srdcová kráľovná.

Slovensko zasiahne čerstvá nádielka severského filmu
Zdroj: SCANDI

Prehliadka SCANDI znova predstaví dôkladný výber toho najzaujímavejšieho zo súčasného škandinávskeho filmu. Počas piatich dní ponúkne prostredníctvom siedmych premiér prierez žánrami, ktoré aktuálne definujú severskú kinematografiu. Od drám cez thrillery, komédie až po provokatívny dokument.

 

Otváracím filmom bude dánska dráma Srdcová kráľovná, ktorá sa stala aj hlavným motívom vizuálu aktuálneho ročníka. Snímku, prinášajúcu kontroverznú tému vzťahu staršej ženy a mladého chlapca, natočila režisérka May el-Toukhy, ktorá s ňou už stihla ohromiť divákov na festivale Sundance (cena divákov plus nominácia na veľkú cenu poroty), v domácom Göteborgu (cena za najlepší film a cena divákov) a ďalších.

Film je dánskym kandidátom na Oscara a hlavnú rolu v ňom stvárnila známa dánska herečka Trine Dyrholm (za film Komúna získala v roku 2016 na MFF Berlín cenu za najlepšiu herečku).

Od snežného pluhu k milostnej retrodráme

Srdcová kráľovná nie je jediným oscarovým kandidátom, ktorý bude na prehliadke SCANDI. Do slovenských kín zamieri aj novinka od známeho nórskeho režiséra Hansa Pettera Molanda Poďme kradnúť kone, kde v hlavnej úlohe exceluje svetoznámy švédsky herec Stellan Skarsgard. Ten k desiatkam postáv vo filmoch najrozličnejších žánrov naposledy priradil aj koprodukčný opus Pomaľované vtáča.

Režisér Moland má za sebou celú radu úspešných filmov, okrem iného tragikomédiu Boj snežného pluhu s mafiou (2014) alebo akčný thriller Mrazivá pomsta (2019) či komiksové kasové trháky Thor a Avengers.

Snímka Poďme kradnúť kone je nakrútená podľa rovnomenného románu Pera Pettersona a z posledného Berlinale si odniesla Strieborného medveďa za umelecký prínos. Rozpráva príbeh zrelého muža, ktorý nemôže zabudnúť na tragédiu a vášeň, ktorá sformovala jeho život. V retrospektívne vyrozprávanej dráme zo 40. a 90. rokov sú spomienky na mladosť živšie než súčasnosť. 

Všetky tie ženy

Ženám v postavení režisérok, scenáristiek alebo herečiek bude venovaných 7 snímok vrátane štyroch premiér. Okrem otváracieho filmu Srdcová kráľovná to bude provokatívny dánsky dokument Plnotučná sebaláska, ktorá sleduje aktivistky „tučného“ hnutia v škandinávskych krajinách.

Snímka o mladých ženách, ktoré sa rozhodli nehanbiť sa za sa svoje telo, relativizuje bežný pohľad na krásu. Film o ženách, ktoré sa nehanbia o sebe povedať, že sú tučné, prináša revolúciu do konvenčného pohľadu na krásu, spochybňuje kozmetické štandardy a podporuje pozitívny prístup k ľudskému telu, nech už je akékoľvek.

Treťou premiérou v znamení žien bude historická dráma z 20. rokov minulého storočia. Máriin raj (réžia Zaida Bergroth), rozpráva o charizmatickej kazateľke Márii a dospievajúcej

Salome, ktorá ju zbožňuje. Keď sa Salome spriatelí s Malin, miestnym dievčaťom z ulice, jej doterajší pohľad na svet sa mení a Salome je odrazu rozpoltená medzi prísľubom novoobjavenej slobody a Máriinou nebezpečnou láskou. Čo sa stane, keď sa Salome rozhodne vymaniť z vplyvu a lásky svojej veliteľky?

Rodičia čakajú celý život, kým im deti povedia „Ďakujem!“ a deti naopak čakajú na „Prepáč!“ Táto slepá ulička je východiskom pre komédiu Volaj Mame!, ktorú uvedieme ako príklad súčasnej severskej bláznivej komédie. Snímka rozpráva príbeh Niki, ktorá má 35 rokov, ale žije život ako 25-ročná. Odrazu je nútená vyrovnať sa so všetkými svojimi vzťahmi a životnými rozhodnutiami.

 

Slovensko zasiahne čerstvá nádielka severského filmu
Zdroj: SCANDI

V sekci Best of Women uvedieme aj film, v ktorom exceluje herečka Trine Dyrholm, Komúna (réžia Thomas Vintergberg, 2016), ďalej islandský hit s výraznou ženskou hrdinkou Woman at War (réžia Benedikt Erlingsson, 2018) a prvý Bergmanov farebný film a zároveň jednu z mála komédii, ktoré nakrútil, A čo všetky tie ženy (réžia Ingmar Bergman, 1964)

Thriller a severský noir

Z drsnejších žánrov SCANDI uvedie noir thriller o masovom vrahovi Dokonalý pacient. Strhujúci príbeh o najväčšom právnom škandále švédskej histórie rozpráva príbeh o reportérovi, ktorý spochybnil celý právny systém. Hannes Råstam sa roky usiloval preukázať nevinu Thomasa Quicka, odsúdeného na doživotné väzenie na psychiatrii. Odhalil právny chaos, ktorý Quicka dostal do väzenia. Nikto však nemal záujem na tom, aby bol oslobodený a zbavený viny najhorší sériový vrah a kanibal vo Švédsku, ktorý bol odsúdený za osem vrážd a priznal sa k ďalším dvadsiatim piatim. Príbeh, ponúknutý divákom ako rafinovaná skladačka, postupne odhaľuje neuveriteľný prípad, napínavý až do ohromujúceho konca.

Okrem toho SCANDI uvedie jeden z najlepších dánskych filmov minulého roku. Vidíš mesiac, Daniel rozpráva skutočný príbeh fotoreportéra, ktorý bol v roku 2013 zajatý a 398 dní zadržiavaný teroristickou organizáciou bojovníkov Islamského štátu. Film sleduje Danielov boj o prežitie v zajatí, a hrôzu, ktorú prežívala Danielova rodina v Dánsku, snažiaca sa vyrovnávať so strachom, že už nikdy neuvidia svojho syna.

Viac informácií o festivale a program najdeš aj v tejto udalosti na Facebooku. Festival ti přináša spoločnosť Film Europe.

Domov
Zdieľať
Diskusia