Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2019, 9:21
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

120-ročný maják sa rútil do mora. Po koľajniciach ho presunuli o 70 metrov ďalej od brehu

NEWS DÁNSKO
Uložiť Uložené

Pamiatka je aspoň na teraz zachránená.

Maják s názvom Rubjerg Knude sa nebezpečne blížil k moru. Dánska vláda sa na jeho presun rozhodla vyčleniť zhruba 670 000 €, informuje BBC. Keď maják v roku 1900 postavili, delilo ho od pobrežia približne 200 metrov.

Táto vzdialenosť sa však za dlhé roky kvôli erózii pobrežia skrátila iba na šesť metrov. Pomocou koľajníc preto Rubjerg Knude posunuli o ďalších 70 metrov. Problém je teda aspoň na čas zažehnaný. Presun 23-metrového a 720 ton vážiaceho majáku sa uskutočnil v utorok. Plošina, na ktorej sa maják pohyboval, sa presúvala rýchlosťou 12 metrov za hodinu.

K majáku Rubjerg Knude každoročne zavíta 250 000 turistov a už len jeho samotné presúvanie pritiahlo množstvo zvedavcov (pozri fotografiu nižšie). Ak by vláda nezasiahla, erózia pobrežia by sa podľa odhadov postarala o rok až o dva o zvyšok a maják by sa zrútil do mora.

Životnosť stavby sa im z tohto hľadiska podarilo predĺžiť o približne 40 rokov. Aj keď samotná operácia presunu trvala len niekoľko hodín, jej plánovanie vraj zabralo 10 týždňov. Oblasť okolo majáku sa po presunutí o spomínaných 70 metrov rozhodli vyplniť cementom.

120-ročný maják sa rútil do mora. Po koľajniciach ho presunuli o 70 metrov
120-ročný maják sa rútil do mora. Po koľajniciach ho presunuli o 70 metrov Zdroj: Hans Ravn/Ritzau Scanpix/AP/TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia