Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2019, 8:18
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Blizzard zabanoval hráča podporujúceho protesty v Hong Kongu. Vyslúžil si obrovskú kritiku verejnosti

TECH TAIWAN
Uložiť Uložené

Reakcia Blizzardu bola podľa mnohých prehnaná. Firma má čínskych investorov.

Vývojári z firmy Blizzard, ktorá stojí za hrami ako Overwatch, World of Warcraft, Diablo či Hearthstone, si v posledných hodinách poriadne nahnevali fanúšikov

Všetko odštartovala udalosť počas turnaja v spomenutom Hearthstone. Jeden z amerických tímov totiž na konci svojho zápasu zdvihol transparent „Free Hong Kong, Boycott Blizz“, čím vyjadril podporu každodenným protestom v tomto ázijskom veľkomeste. 

Tie odštartoval sporný návrh zákona, ktorý mal umožňovať vydávanie miestnych občanov na trestné stíhanie priamo do susednej Číny, čo samozrejme, vzhľadom na časté porušovanie ľudských práv miestnym komunistickým režimom, vyvolalo pobúrenie

Blizzard po zdvihnutí spomínaného transparentu na streame okamžite zaradil pohľad z iných kamier. Téma však naberala na obrátkach aj ďalej. 

Druhou časťou skladačky bolo vystúpenie taiwanského hráča menom Blitzchung, ktorý po svojom zápase, pre zmenu v oficiálnom Heartstone streame pre svoju krajinu, vyjadril demonštrantom podporu taktiež.  

Na tvári mal navyše plynovú masku, ktorá sa po policajných zásahoch a rozháňaní demonštrantov slzným plynom stala symbolom protestov.

Podľa webu Invenglobal sa dvojica moderátorov iba skryla za svoj stôl a nereagovala, pričom réžia prenosu zaradila reklamný brejk. Klipy a záznam na Twitchi bol následne rýchlo vymazané, no incident už začali rozoberať užívatelia na Reddite

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Tých pobúril najmä fakt, že Blizzard Blitzchungovi za jeho vystúpenie okamžite udelil ročný ban a zákaz súťažiť v Hearthstone, pričom Taiwanec bol vylúčený aj z prebiehajúceho turnaja. Spolupráca bola ukončená tiež s dvojicou moderátorov, hoci jeden zo zdrojov uvádza, že v skutočnosti Blitzchunga pred skrčením sa za stôl najprv vyzvali na zopakovanie svojho výroku v mandarínskej čínštine.

Blizzard sa opiera o pravidlá turnaja a bod, podľa ktorého hráč nesmie konať tak, aby „vyvolal pobúrenie časti verejnosti, alebo inak poškodil imidž Blizzardu“.

Verejnosť samozrejme začína Blizzard za tento krok odsudzovať a bojkotovať, pretože Blitzchung vraj nevyzýval na násilie, práve naopak, podporil demokratické práva Taiwančanov. 

Treba však propomenúť, že striktne apolitická sa snaží byť napríklad aj FIFA, propagáciu akéhokoľvek politického názoru teda automaticky trestá tiež, bez ohľadu na jeho obsah a to, na ktorú stranu sa prikláňa. 

Inventglobal ale upozorňuje, že americký Blizzard je sčasti vlastnený čínskymi investormi. Rod Breslau, známy e-sports konzultant zas pripomína, že spoločnosť sa vo svojom stanovisku na sociálnej sieti Weibo čínskej vláde podlizovala až príliš, keď po bežných PR vyjadreniach, že odsudzuje „šírenie súkromných politických názorov“, pridala aj vetu „Budeme vždy rešpektovať a chrániť česť našej krajiny.“  Ktorú krajinu tým myslela, nie je úplne jasné. 

Domov
Zdieľať
Diskusia