Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2019, 8:33
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Na Mount Everest nebude môcť vystúpiť hocikto. Kvôli minuloročným tragédiám zaviedli sprísnené pravidlá

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vláda chce, aby sa za výstup platilo 35-tisíc dolárov.

Horolezci, ktorí chcú po novom zdolať najvyšší vrch sveta, musia najskôr preukázať, že sú toho skutočne schopní. Rozhodla o tom nepálska vláda, ktorá týmto krokom reaguje na veľké množstvo úmrtí počas minulej sezóny. Adepti na výstup na Mount Everest budú musieť ešte predtým zdolať iný nepálsky vrchol s minimálnou výškou 6 500 m. n. m.

Informuje o tom stanica BBC. Päťdesiatdeväťstranová správa komisie tiež navrhuje zvýšenie poplatku pre každého, kto chce vyjsť na „strechu sveta.“ Išlo by tak o 35 000 amerických dolárov a za ostatné osemtisícovky minimálne 20 000 dolárov. Okrem toho by tiež mali adepti poskytnúť osvedčenie o fyzickej zdatnosti a mať so sebou skúsených sprievodcov. 

Tento rok podstúpilo výstup rekordných 885 ľudí. Počas výstupu na Everest však za sezónu zomrelo alebo zmizlo až 11 ľudí. Na nepálskej strane išlo o 9 úmrtí a na tibetskej strane zahynuli dvaja horolezci.

„Nepálsky horský turizmus chceme posunúť vpred doplnením zákonov a predpisov. Zabezpečíme tak, aby boli naše hory boli bezpečné a spravované“ tvrdí nepálsky minister cestovného ruchu Yogesh Bhattari. V krajine sa nachádza osem zo štrnástich najvyšších vrcholov sveta a horolezci z celého sveta sú významným zdrojom príjmu pre štát.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gazeta do Povo (@gazetadopovo),

Domov
Zdieľať
Diskusia