Ročne vyhodíme až tretinu všetkých vyprodukovaných potravín.
Každý rok sa na celom svete vyhodí 1,3 miliardy ton potravín, čo predstavuje jednu tretinu ich produkcie. Kým jedna časť sveta plytvá, druhá hladuje. K plytvaniu potravinami a potravinovým stratám dochádza v celom potravinovom reťazci – od poľnohospodárstva, cez výrobu, obchody a prevádzky, až po samotné domácnosti.
Plytvanie potravinami má negatívny vplyv na životné prostredie, predstavuje však aj problém sociálny – vyše 800 miliónov ľudí na svete trpí hladom.
Poľnohospodárska výroba pritom už teraz pre životné prostredie predstavuje obrovskú záťaž, preto by sme mali upriamiť pozornosť predovšetkým na zbytočné plytvanie potravinami. Ako na to, príde do Bratislavy porozprávať aktivistka Selina Juul.
Selina Juul je priekopníčkou v boji proti plytvaniu jedlom v Dánsku. Podarilo sa jej dostať Dánsko na mapu krajín, ktoré oblasti food waste aktívne prispievajú k zlepšeniu situácie a šírení osvety.
V roku 2008 založila hnutie Stop Spild Af Mad (Stop plytvaniu jedlom), ktoré je najväčšou dánskou neziskovkou bojujúcou proti plytvaniu jedlom a potravinami. Vďaka Seline teraz patrí téma plytvania jedlom medzi najdiskutovanejšie v Dánsku a jej úspechy dokazujú aj čísla.
Nie je žiadnym tajomstvom, že svet by bol bez Seliny omnoho horším miestom, čo dokazujú aj desiatky ocenení. Medzi tie najvzácnejšie patria napríklad European Young Leader 2018, prvé miesto v rebríčku Top 20 Responsible Leaders in Northern Europe' list 2017, The Womenomics Influencer Award 2016 či Dán roka 2014.
Inšpiráciou pre Selinin boj proti plytvaniu sú nepochybne aj sociálne nerovnosti. Selina vyrastala v Rusku, kde po páde komunizmu nastali problémy s nedostatkom potravín. Naopak v Dánsku, kam sa v 13 rokoch presťahovala, ľudia potravinami plytvali.
Na plytvanie potravinami majú veľký vplyv nevedomosť a nesprávne návyky spotrebiteľov. Minimálnu trvanlivosť výrobkov si zamieňame s dátumom spotreby, neplánujeme nákupy, nevieme ako správne skladovať potraviny.
Ak aj tebe slúži chladnička ako smetný kôš a mrazničku máš plnú neidentifikovateľných predmetov? Tým pádom tiež vyhadzuješ stovky eur len preto, že nevieš, čo so zvyškami jedla.
Prednáška Seliny Juul, svetovej expertky na plytvanie jedlom, ťa naučí, ako predísť plytvaniu, ako ušetriť a najmä zachrániť jedlo pred nešťastným osudom. Určite príď na festival Ekotopfilm – Envirofilm vo štvrtok 30. mája 2019 v Pistoriho paláci v Bratislave. Nezabudni si predtým rezervovať miesto zadarmo.
Počas piatich dní sa predstaví 66 dokumentárnych filmov z celého sveta a samozrejmosťou sú aj diskusie, inšpiratívne prezentácie a prednášky. Vstup je voľný.