Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2018, 13:20
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Podrezala spolužiačku, lebo ju na nete nazvala tučnou. Po prestávke sa zakrvavená vrátila do triedy

ZAUJÍMAVOSTI DETI JAPONSKO VRAŽDY SPÁCHANÉ DEŤMI
Uložiť Uložené

Školáčka, ktorá je všeobecne známa ako Dievča A, chladnokrvne podrezala svoju o rok staršiu spolužiačku.

Japonsko je tak trochu zvláštna krajina s osobitou kultúrou. Dozvedáme sa o nej rôzne zaujímavosti, ktoré by pre nás možno boli nezlučiteľné s bežným životom – extrémne pracovné nasadenie, zvláštne zvyky, či závislosť na technologických výdobytkoch. V Japonsku až 62 % detí vo veku 6 až 12 rokov malo v roku 2004 prístup k internetu.

Práve prístup na internet bol dôvodom vraždy, ktorá sa do dejín zapísala ako Masaker v Sasebe (Sasebo Slashing).

Chladnokrvná vražda v podaní mladého dievčaťa

Celý prípad je zakrytý rúškom tajomstva, keďže podľa japonských zákonov sa nesmú zverejňovať mená maloletých previnilcov. Okolo osobnosti vrahyne preto existuje množstvo otáznikov. Dievča je vo svete známa ako Dievča A (Girl A), tak ju označila japonská polícia.

Podrezala spolužiačku, lebo ju na nete nazvala tučnou. Po prestávke sa zakrvavená vrátila do triedy
Zdroj: unknownmisandry.blogspot.com

Vražda sa stala 1. júna 2004 na základnej škole. Telo zavraždenej 11-ročnej Satomi Mitarai bolo nájdené v učebni. Našli ju s podrezaným hrdlom, pričom mala rezné rany aj na rukách. Ako vražedná zbraň poslúžil obyčajný nôž, ktorý sa bežne používa pri rezaní papiera.

Incident zamával japonskou spoločnosťou a obletel celý svet. Najväčšie vášne v diskusii spôsobil fakt, že pre jej nízky vek sa premýšľalo o znížení trestu zodpovednosti.

Náznaky kyberšikany skončili podrezaným krkom

Ako sa celý konflikt začal je veľkou neznámou. Na základnej škole Okubo v meste Sasebo (oblast Nagano) sa počas veľkej prestávky stretli v prázdnej učebni dve dievčatá. O rok staršie 12-ročné Dievča A tam podrezalo Satomi Mitarai hrdlo a z miesta činu pokojne odišlo. Vrátilo sa do svojej triedy, pričom bola celá od krvi.

Učiteľ, ktorý počas obednej prestávky videl dievčatá spolu a zbadal zakrvavené Dievča A, šiel hneď hľadať druhé dievča. Telo našiel v učebni bez známok života. Hneď nato zavolal políciu.

Podrezala spolužiačku, lebo ju na nete nazvala tučnou. Po prestávke sa zakrvavená vrátila do triedy
Zdroj: unknownmisandry.blogspot.com

Satomin otec sa hneď ponáhľal do školy, keď zistil, čo sa stalo. „Keď som prišiel, ležala tam. Nemohol som uveriť, čo sa stalo. Neviem to pochopiť, nerozumiem,“ a dodal, že jeho dcéra nikdy nespomenula, že by mala problémy so spolužiakmi.

Dievča bolo ihneď vzaté políciou a vypočúvané. „Spravila som zlú vec. Je mi to ľúto. Ľutujem to,“ povedalo policajtom. Dievčina strávila celú noc na policajnej stanici, plakala, nechcela jesť a spočiatku nechcela povedať dôvod, prečo Satomi zabila.

Neskôr nakoniec priznala, že ju zavraždila pre komentáre na internete. Satomi ju vraj ohovárala, komentovala jej váhu a nazvala ju goody-goody (bonbón, cukrík).

Bola súdená ako dospelá

Ešte v rok vraždy, 15. septembra 2004, japonský súd rozhodol, že bude pre závažnosť trestného činu súdená ako dospelá. Nakoniec bola odsúdená na dva roky s tým, že jej trest bol predĺžený o ďalšie dva roky. V roku 2008 miestne úrady oznámili, že nepožiadali o dodatočný trest. Dievčaťu diagnostikovali Aspergerový syndróm – porucha autistického spektra (pri Aspergerovom syndróme sa u človeka prejavuje narušenie v oblasti sociálnej interakcie, komunikácie a vzorcov správania).

V Japonsku sa po vražde rozpútala debata o tom, či sa dalo predísť tomuto strašnému incidentu a či sú zákony, ktoré súdia mladistvých, nastavené správne. Vznikali aj rôzne meme a anime obrázky, ktoré odkazovali na vraždu.

Podrezala spolužiačku, lebo ju na nete nazvala tučnou. Po prestávke sa zakrvavená vrátila do triedy
Zdroj: knowyourmeme.com

Kontroverziu spôsobili aj vyjadrenia japonského politika Sadakazu Tanigakiho. Ten sa vyjadril o Dievčati A ako o energickom a živom, pričom jej dával prívlastky sily a mužnosti (podrezané hrdlo nazval mužným činom).

O rok neskôr, keď mala trieda promócie, na počesť Satomi nechali v albume prázdnu stranu. Bolo jej tiež symbolický udelené vysvedčenie, ktoré prijal v jej mene otec. Certifikát o vyštudovaní dostalo aj Dievča A, aby sa jej podarilo lepšie začleniť do spoločnosti. Čo sa s ním však stalo po štrnástich rokoch ostáva záhadou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia