Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2018, 17:42
Čas čítania 0:00
Sona O.

Elon Musk sa chce odsťahovať na Mars. Vďaka SpaceX by mohol sedieť v rakete na červenú planétu už v najbližších rokoch

TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

SpaceX vraj urobil niekoľko prelomových objavov, vďaka ktorým je cesta na červenú planétu opäť o niečo reálnejšia.

Slávny miliardár Elon Musk sa odhodlal k ďalšiemu kontroverznému tvrdeniu. Jeho technologická spoločnosť SpaceX je vraj na najlepšej ceste k vytvoreniu rakety, vďaka ktorej by mohla byť prvá misia na Mars s ľudskou posádkou realitou už o niekoľko rokov. Musk sa však nechce iba prizerať. Dúfa, že sa sám bude môcť misie zúčastniť a začať svoj život na červenej planéte.

V rozhovore pre novú šou na HBO sa ho moderátor spýtal: „Máte 47 rokov, aká je pravdepodobnosť, že sa dostanete na Mars?" „70 %." odpovedal Musk.

Elon Musk sa chce odsťahovať na Mars. Vďaka SpaceX by mohol sedieť v rakete na červenú planétu už v najbližších rokoch
Zdroj: Wikimedia Heisenberg Media

Podnikateľ tvrdí, že premýšľa o presťahovaní na Mars a cena letenky ani nebude taká vysoká, ako si mnohí myslia. Mala by sa pohybovať okolo niekoľko stotisíc dolárov. Upozorňuje však, že nejde o žiadnu dovolenku pre bohatých. Prežiť vo vesmíre je veľmi náročné.

Už samotná cesta by bolo obrovským záťažovým testom pre raketu aj jej posádku. Nie je vôbec isté, či by ju prežili. Ak by sa im to aj náhodou podarilo, je dosť možné, že nezvládnu zmenu prostredia a Mars ich skrátka zabije ešte skôr, než by si ho mohli vychutnať.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

„Pravdepodobnosť, že na Marse zomriete, je oveľa vyššia než to, že zomriete na Zemi. Bude to náročné a šanca smrti je vysoká pri prelete v malej nádobe cez hlboký vesmír. Mohli by ste pristáť bezpečne, no potom budete bez prestávky pracovať na budovaní základne. Na oddych vám veľa času neostane," opísal svoj vysnívaný pobyt Musk.

Dodal, že astronauti by sa teoreticky mohli vrátiť späť na rodnú planétu, zatiaľ si však nie sú istí, či to bude naozaj možné. Prostredie na Marse je veľmi nehostinné a naozaj nepripomína žiadnu dovolenku.

Či sa obývania Marsu skutočne dočkáme a či práve Elon Musk bude členom prvej ľudskej expedície na červenú planétu zatiaľ potvrdiť nevieme, no miliardár svojim veľkým plánom naozaj verí.

Domov
Zdieľať
Diskusia