Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2018, 14:34
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mestečko na Aljaške neuvidí slnko najbližších 65 dní. Naposledy zapadlo v nedeľu, teraz prichádza polárna noc

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Viac ako 4 000 obyvateľov si už na situáciu zvyklo.

Ak dokážeš vydržať zavretý vo svojej izbe bez prísunu slnečného svetla celé hodiny a dni, mestečko Utqiagvik na Aljaške by mohlo byť tvojou vysnívanou destináciou. Možno ho skôr poznáš pod predchádzajúcim menom Barrow, ale miestnym obyvateľom na názvoch momentálne nezáleží.

Minulú nedeľu im na obed zapadlo slnko a mestečko sa ponorilo do dlhej polárnej noci. Najbližšie sa slnečné lúče vynoria až 23. januára budúceho roku, čo v praxi znamená, že polárna noc bude trvať celých 65 dní.

Pouličné osvetlenie bolo už dopredu poriadne pripravené a otestované, pretože keby nefungovalo, pre 4-tisíc obyvateľov by to znamenalo pohromu.


Nejde samozrejme o žiadny nový fenomén. Miestni obyvatelia si už na pravidelnú polárnu noc zvykli, pretože sa opakuje každý rok. Mestečko Utqiagvik sa do médií aj tak vždy dostane ako prvé, čo je logické, keďže sa spomedzi viacerých známejších aljašských miest nachádza najsevernejšie.

Meteorológ americkej CNN Judson Jones na margo polárnej aljašskej noci len skonštatoval, že ak človek býva za polárnym kruhom, v zime jedného dňa príde chvíľa, keď slnko zapadne a odrazu dlhé týždne znovu nevyjde.

Postupne sa do zoznamu miest, kde obyvatelia zažívajú polárnu noc, popridávajú aj mestá ako Kaktovik, Point Hope či Anaktuvuk Pass. Nejde o žiadne obrovské obydlia s desiatkami tisíc obyvateľov, ale aj zopár stoviek ľudí si vie nekonečnú noc užiť.

Mohol by si sa síce obávať depresie, ale po pár dňoch by si už ráno vstával bez väčších problémov. Ak ťa téma polárneho dňa či noci zaujala, určite si nezabudni prečítať ani náš rozsiahlejší článok o tom, ako geografia dĺžku dní ovplyvňuje. 



Domov
Zdieľať
Diskusia