Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2018, 11:11
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Slovenskí používatelia internetu zodpovedne triedia odpad. Plasty separuje drvivá väčšina z nich

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Len štyri percentá opýtaných netriedia odpad.

Tri štvrtiny Slovákov, ktorí sú aktívni na webe, si všimli problém nadbytočných plastov na Zemi a až 95 % triedi plasty vždy, alebo väčšinou. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila organizácia Nielsen Admosphere v júni na vzorke 500 respondentov starších ako 15 rokov..


Z opýtaných netriedia odpad len 4 %, z prieskumu. Slováci vyšli najlepšie v súvislosi so separovaním spomínaných plastov, avšak takmer 90 % triedi aj papierový a sklenený odpad.


O niečo horšie sme na tom s batériami a železným odpadom. V oboch prípadoch 72 % opýtaných uviedlo, že triedi vždy alebo väčšinou, avšak v prípade batérií 20 % uviedlo, že ich triedi občas, zatiaľ čo železný odpad občas triedi len 16 % opýtaných.


Z prieskumu najhoršie vyšiel biologický odpad, ktorý však vždy alebo väčšinou triedi stále viac ako polovica opýtaných Slovákov – 63 %.


Okrem toho prieskum zisťoval aj to, či slovenskí užívatelia internetu vedia o životnom štýle Zero waste zameranom na život bez odpadu, pričom takmer 40 % z nich uviedlo, že o myšlienke už počuli.


Paralelne so Slovenskom skúmala spoločnosť situáciu aj v Česku, kde sa ukázalo, že až 85 % Čechov aktívnych na internete vie o probléme zamorenia planéty plastovým odpadom, no len 30 % počulo o Zero waste.


Slováci predčili Čechov aj v uprednostňovaní nabíjacích batérií pred tými na jedno použitie. Šetrnejšie batérie používa 63 % oslovených Slovákov a 53 % Čechov. Slováci si radšej vyberajú produkty so šetrnejším obalom, naproti tomu Česi obmedzujú kupovanie balenej vody.


Oslovení Slováci a Česi sú zodpovední aj v nosení vlastných tašiek do obchodu, k tejto otázke sa kladne vyjadrili až štyri pätiny opýtaných z oboch krajín, polovica z nich si dokonca vlastnú tašku do obchodu nosí vždy.

Domov
Zdieľať
Diskusia