Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2018, 13:07
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Scarlett Johansson: Od detských snov až po životné roly všetrannej herečky a boj proti kontroverzii

FILMY A SERIÁLY SCARLETT JOHANSSON
Uložiť Uložené

Obľúbená i uznávaná Scarlett a jej cesta k hollywoodksej sláve.

Scarlett Johansson poznáme predovšetkým ako Black Widow z dielne komiksového Marvelu. Dnes už 33-ročná herečka si srdcia divákov získala viacerými projektami rôznej škály žánrov. V tomto článku sa spoločne pozrieme na začiatky jej kariéry, veľkolepé míľniky, herecké úspechy či zaujímavé roly formujúce jej život.

Obľúbená hollywoodska hviezdička sa narodila 22. novembra 1984 matke Melanie Sloan pochádzajúcej zo židovskej rodiny v Bronxe a jej manželovi, dánskemu architektovi Karstenovi Johanssonovi.

Ako malá sa mohla tešiť z dvojčaťa menom Hunter, ktorý sa narodil len tri minúty po nej. Do rodiny prišli aj ďalšie mladé ratolesti – sestra Vanessa, ktorá je tiež herečkou, brat Adrian a nevlastný brat Christian. Zaujímavosťou je, že Scarlett má dánske, ale aj americké občianstvo

Vo svojom útlom veku preferovala ninja korytnačky nad ostatnými superhrdinmi či dievčenskými hračkami.

Scarlett Johansson: Od detských snov až po životné roly všetrannej herečky a boj proti kontroverzii
Zdroj: Marvel

Cesta k hereckej kariére bola pomerne kľukatá, avšak malou výhodou bol fakt, že starý otec z otcovej strany bol režisér, scenárista a historik v jednom a matka Melanie pracovala ako producentka. Johansson začala s herectvom v útlom veku ako väčšina dnes už populárnych herečiek.

Odporúčané
Svet Marvelu: Akú rolu bude mať Hawkeye v budúcich filmoch a čo znamená potitulková scéna v Black Widow? Svet Marvelu: Akú rolu bude mať Hawkeye v budúcich filmoch a čo znamená potitulková scéna v Black Widow? 11. júla 2021, 13:29

Ako sedemročná sa často postavila pred zrkadlo a snažila sa plakať s cieľom napodobniť herečku Judy Garland z filmu Meet Me in St. Louis (1944). Snívala, že bude tancovať a spievať v podobných muzikáloch. Do kontaktu s hraním sa dostala až v momente, kedy ju matka začala brať na konkurzy do reklám. 

V ôsmych rokoch sa ukázala v divadelnom predstavení popri Ethanovi Hawkovi a čoskoro si veľmi obľúbila jazzovú hudbu.

Úspech ale neprichádzal zakaždým a občas sa stalo, že danú rolu získal jej brat. Odmietnutie si na nej vyžiadalo svoju daň viac, než by jej rodičia čakali, a tak sa jej matka Melanie snažila obmedziť počet potenciálnych konkurzov. Prvá filmová úloha prišla v roku 1994 vo fantasy filme North, kedy mala Scarlett len deväť rokov. 

Scarlett vtedy prehovorila, že ju hranie v reklamách nebavilo a na filmovom pľaci sa cítila oveľa viac ako doma a zároveň intuitívne presne vedela, čo robí. 

Scarlett Johansson: Od detských snov až po životné roly všetrannej herečky a boj proti kontroverzii
Zdroj: Columbia Pictures

V najbližších troch rokoch nasledovali hneď tri ďalšie snímky, pričom za poslednú (Manny & Lo z roku 1996) si vyslúžila nomináciuIndependent Spirit Award v kategórii najlepšia herečka. Istý kritik z média San Francisco Chronicle o počine napísal nasledovné: „Film si vás postupne pohlcuje. Predovšetkým vďaka šarmu Scarlett...“

„Ak si prejde pubertou bez straty svojej aury, mohla by sa stať veľmi dôležitou herečkou.“ Nominácia zvýraznila meno mladej Scarlett medzi ostatnými a čoskoro sa jej začali hrnúť ďalšie zaujímavé roly. A sami viete, že sa predpoveď kritika neskôr splnila.

Snímka rozpráva príbeh o dvoch mladých dievčatách, ktoré sa rozhodnú utiecť zo svojich detských domovov. Prespávajú v domoch určených na budúci predaj a majú pokrk okolitého sveta. Keď staršia dievčina otehotnie, obe musia podniknúť radikálny krok a uniesť predávačku v detskom obchode.

Rok 1998 bol pre mladú newyorčanku kľúčový, pretože sa dostala do širšej pozornosti vďaka svojmu výkonu v projekte The Horse Whisperer od fenomenálneho Roberta Redforda. V ňom si zahrala Grace MacLean – tínedžerku s traumou po nešťastnom incidente na koni.

Grace vo filme najíma profesionálneho trénera s darom pre porozumenie koní, ktorého stvárnil taktiež Redford. Ten prácu prijíma len pod podmienkou, že sa dievča tiež zúčastní na uzdravovacom procese. Grace MacLean má sčasti amputovanú nohu, ale silou vôle čelí nepriazni osudu a je pevne rozhodnutá uzdraviť seba, ale aj svojho koňa.

Mladistvé roly sa hrnuli ako na bežiacom páse. Johansson ale už v tomto veku predbehla svojich rovesníkov po mentálnej stránke a správala sa veľmi dospelo. Podľa jej slov bolo náročné vcítiť sa do úloh tínedžerov napísaných dospelými scenáristami: „Deti sú zobrazené bez akejkoľvek hĺbky a nie sú brané vážne...“

Scarlett Johansson: Od detských snov až po životné roly všetrannej herečky a boj proti kontroverzii
Zdroj: Focus Features

S postupom času bola Johansson nominovaná aj na dva Zlaté Glóbusy, konkrétne za roly v snímkach Lost in Translation (2003) považovanej za prelom v herečkinej kariére a romantickej dráme Girl with a Pearl Earring z rovnakého roku. Prvú nomináciu úspešne premenila.

Počas nakrúcania si Scarlett uvedomila, že ju priťahujú starší muži a nevedela by si predstaviť vzťah s nikým, kto by mal menej než 30 rokov. Sama v tom období ešte len čakala na svoje 20. narodeniny. Svoje slová potvrdila vzťahom s Beniciom del Torom, ktorý mal o 17 rokov viac. 

Okrúhle narodeniny však paradoxne oslávila v Disneylande aj napriek jej zrelému správaniu.

Magazín Variety označil Scarlett za jednu z najvšetrannejších herečiek svojej generácie. Veľa jej filmov však po kritickej či kvalitatívnej stránke nedopadlo práve úspešne a našli sa aj také, ktoré v tržbách totálne zlyhali. Aj napriek tomu si na svoje konto pridala pár nominácií na ďalší Zlatý Glóbus či BAFTU. Zatiaľ však žiadnu oscarovú.

V roku 2005 sa popri Ewanovi McGregorovi objavila vo futuristickom filme The Island od Michaela Baya. Jej dvojrola bola podľa jej slov neuveriteľne vyčerpávajúca, keďže pracovala 14 hodín denne a mala poriadne nabitý rozvrh. Raz si dokonca nepríjemne udrela hlavu, čo na jej fyzickom stave ešte o čosi zaťažilo.

Scarlett Johansson: Od detských snov až po životné roly všetrannej herečky a boj proti kontroverzii
Zdroj: DreamWorks

Nie je tajomstvom, že Scarlett miluje filmy Woodyho Allena. Prvýkrát sa s ospevovaným režisérom dostala do kontaktu pri natáčaní projektu Match Point (2005). Na prvom dni nakrúcania bola veľmi nervózna, ale napokon opäť potvrdila post vynikajúcej herečky a film samotný zabodoval jednak u kritikov, ale aj v sálach kín. 

S Woodym spolupracovala aj pri hudobnom filme Scoop (2006) s Hughom Jackmanom a romantickej dráme Vicky Christina Barcelona (2008), v ktorej stvárnila ľúbostný terč Javiera Bardema popri Penélope Cruz. 

Scarlett je z polovičky židovského vyznania a oslavuje jednak Vianoce, ale aj Hannuku. V roku 2007 sa zasnúbila s Ryanom Reynoldsom a rok na to prišla aj svadba, avšak dvojici vzťah kvôli osobným problémom nevydržal a rozpadol sa v decembri 2010.

V roku 2010 sa stala definitívnou súčasťou Marvel Cinematic Universe. Zahrala si v komiksovke Iron Man 2 v koži Black Widow, ale predtým, než rolu získala, si nafarbila vlasy na červeno a podstúpila viacero kaskadérskych a fyzických tréningov, aby presvedčila režiséra Favreaua, že ona je tá pravá.

Scarlett Johansson: Od detských snov až po životné roly všetrannej herečky a boj proti kontroverzii
Zdroj: Marvel

Z druhého vzťahu s vlastníkom reklamnej agentúry Romainom Dauriacom vzišla malá dcérka Rose. Scarlett sa okrem iného zastáva zdravého životného štýlu a sama bola veľakrát označovaná za sexsymbol. V roku 2011 na internet unikli osobné a intímne fotky a hacker, ktorý za činom stál, dostal 10 rokov väzenia.

Rola Black Widow sa stala herečkiným druhým ja, avšak prvý raz u kritikov veľmi nezabodovala. V The Avengers (2012) si upevnila miesto v srdciach fanúšikov a komiksovka nielenže vzbudila obdiv u kritikov, ale prekonala rekordy v tržbách a posadila sa na miesto vtedy tretieho najziskovejšieho filmu všetkých čias – v Amerike a aj celosvetovo.

Sci-fi snímka Her (2013) s Joaquinom Phoenixom priniesla do kariéry Scarlett príjemnú zmenu. Johansson nahovorila Samanthu, inteligentný počítač a zároveň unikátnu a intuitívnu bytosť, do ktorej sa hlavný protagonista zamiluje.

Úlohu len nahovorila, ale aj napriek tomu sa herečka vyspovedala, že bola rozrušená a trochu zastrašená komplexnosťou danej roly. Dabovanie bolo pre ňu výzvou a zároveň ju akosi oslobodilo. Scarlettin hlas bol médiami označovaný za sexy, manipulatívny a sladký.

Netradičná šanca prišla aj v artovom Under the Skin (2013). Zahrať si mimozemšťanku číhajúcu na mužov v pochmúrnom Škótsku nebolo jednoduché. Pred natáčaním sa musela naučiť hovoriť britským prízvukom a riadiť dodávku. Ide o prvú rolu, v ktorej sa objavila úplne nahá.

Scarlett Johansson: Od detských snov až po životné roly všetrannej herečky a boj proti kontroverzii
Zdroj: Universal

V nasledujúcom roku sa opäť vrátila do žánru science fiction a snímka Lucy (2014) zožala kasový úspech a zarobila si 463 miliónov dolárov, čo je na 40-miliónový rozpočet celkom vysoké číslo. Nedávno sa objavila v Avengers: Age of Ultron (2015) okulahodiacom Ghost in the Shell (2017) a ďalších komiksovkách – opäť v koži Black Widow.

Pred natáčaním Avengers vyšla na povrch skutočnosť o herečkinom tehotenstve. Pre blockbuster neexistovala možnosť akéhokoľvek odkladu, a tak sa štáb musel popasovať s nápadmi, ako rastúce bruško zakryť.

Scarlett kamera snímala od pása nahor a z času na čas sa použila aj dvojníčka. V niektorých prípadoch sa však muselo zájsť až do CGI.

Druhý menovaný počin bol kritizovaný hlavne kvôli kontroverzii týkajúcej sa whitewashingu, teda nahradzovaniu japonských hercov belošskými. 

Obsadzovanie hercov bielej pleti je v Hollywoode problémom. Scarlett sa ku svojmu hereckému zobrazeniu kyborga so spomienkami japonskej ženy vyjadrila, že by nikdy nechcela stvárniť človeka inej rasy. Urobila tak len vďaka vzácnej príležitosti zahrať si ženu, ktorá je zároveň lídrom filmu.

Scarlett Johansson: Od detských snov až po životné roly všetrannej herečky a boj proti kontroverzii
Zdroj: Paramount

Len nedávno sme vás informovali o ambicióznom projekte s názvom Rub and Tug. V ňom mala Johansson stvárniť transexuálnu postavu Danteho “Tex“ Gilla, ktorý sa narodil ako žena, ale svoj život žil ako muž. Správa obletela svet a aktivisti si hneď herečku zobrali za terč útokov.

Trans aktivisti písali o tom, ako Američanka do tejto komunity nepatrí a ich nespokojnosť s diskrimináciou vyústila až k momentu, kedy Scarlett projekt pod nátlakom opustila. Herečka tým svojich fanúšikov prekvapila a podľa jej slov si sama uvedomila, že k trans komunite chová obdiv a lásku.

„Naše kultúrne porozumenie pre transgender ľudí sa zlepšuje a ja som sa sama o tejto komunite veľa naučila,“ vyjadrila sa Scarlett. Viac si môžete prečítať v článku tu.

Johansson sa v priebehu rokov stala svetoznámou a dodnes je idolom viacerých fanúšikov či začínajúcich hercov. Sólovka Black Widow by mala prísť v štvrtej fáze MCU a my sa tešíme na všetky ďalšie projekty, v ktorých herečku uvidíme. 

Američanka sa okrem iného angažuje aj vo viacerých charitatívnych organizáciach, ktoré podporujú najmä výskum rakoviny, ale zaoberajú sa aj poskytovaním jedla pre ľudí v núdzi. Spoločne s kolegami z tímovky The Avengers vyzbierala pol milióna dolárov pre obete hurikánu Maria. 

Scarlett Johansson: Od detských snov až po životné roly všetrannej herečky a boj proti kontroverzii
Zdroj: A24

Aktuálne začala spolupracovať s 300 ženami venujúcimi sa iniciatíve proti diskriminácii a obťažovaniu žien. Veríme, že bude v dobrých skutkoch pokračovať aj naďalej.

Taika Waititi (Thor: Ragnarok) v spolupráci so Scarlett len nedávno začal natáčať protivojnovú satiru s názvom Jojo Rabbit. Príbeh sa zameria na mladého chlapca (Roman Griffin Davis), ktorý žije v Nemecku počas druhej svetovej vojny, je členom Hitlerjugend a jeho jediným spojencom je imaginárny priateľ Adolf Hitler (Waititi).

Domov
Zdieľať
Diskusia