Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2018, 11:28
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Za plavky či opitosť v centre mesta ti v Chorvátsku hrozí pokuta aj 700 eur. Pri slovenskom mori si budeš musieť dávať na správanie pozor

ZAUJÍMAVOSTI CHORVÁTSKO
Uložiť Uložené

Vysoké pokuty naznačujú, že Chorvátom postupne dochádza trpezlivosť.

Už o pár týždňov sa začne Chorvátsko zapĺňať turistami. Slováci budú opäť tradične tvoriť veľkú časť z nich, pretože Jadranské more sme si postupom rokov osvojili. Napriek nespochybniteľnej popularite dovolenky v Chorvátsku si turisti musia dávať pozor na to, aby sa zbytočne nepripravili o peniaze.

Chorváti v minulosti viackrát vyjadrili nespokojnosť s obrovským množstvom turistov, ktorí do krajiny prúdia. Najväčšie problémy zažívalo mesto Dubrovník, kde sa natáčal aj seriál Game of Thrones, a tak sa počas najväčšej turistickej sezóny človek v centre mesta nemá kam pohnúť. V prímorskej krajine preto žiadajú turistov, aby rešpektovali miestne zvyklosti a zákony, pretože inak budú musieť zaplatiť zbytočné pokuty.

Za plavky či opitosť v centre mesta ti v Chorvátsku hrozí pokuta aj 700 eur. Pri slovenskom mori si budeš musieť dávať na správanie pozor
Zdroj: Pixabay

Najnovšie sa do médií dostalo mesto Split. Starosta v turistickej brožúre turistom vysvetľuje, ako najlepšie využiť svoj čas pri mori a stredobodom pozornosti sa stali aj pokuty. Chorvátom vadí, ak sa turisti prechádzajú po centre mesta oblečení len v plavkách. Ak si necháš len plavky a neoblečieš tričko, prípadne sa ženy vyberú do ulíc neoblečené a iba v plavkách, môžu dostať pokutu od 67 eur na mieste až po 134 eur v priestupkovom konaní.

Za plavky či opitosť v centre mesta ti v Chorvátsku hrozí pokuta aj 700 eur. Pri slovenskom mori si budeš musieť dávať na správanie pozor
Zdroj: Pipi/Facebook

Split však nie je ani zďaleka jediným miestom, kde platia podobné pravidlá. Už minulý rok sa vedenie mesta Hvar dostalo pod paľbu kritiky zo strany turistov, pretože predstavilo mimoriadne tvrdé pokuty. Za opitosť na ulici môžeš odchádzať o 700 eur ľahší, pričom tresty za obnažené prechádzanie po meste v plavkách a bez trička dosahujú 500 až 600 eur.

Odporúčané
VIDEO: Vstúp do modernej vily v Chorvátsku, ktorá je vzdialená len päťdesiat metrov od mora    VIDEO: Vstúp do modernej vily v Chorvátsku, ktorá je vzdialená len päťdesiat metrov od mora 4. septembra 2023, 12:00

Spomínaný Dubrovník ti za plavky v centre mesta uloží pokutu vo výške maximálne 134 eur a nedávno médiami prebehla aj správa z mesta Zadar, kde sa jeden pán sťažoval na odhalenú opaľujúcu ženu na balkóne svojho apartmánu. Aj balkón je podľa zákona súčasťou verejného priestranstva v prípade, ak naň ľudia vidia, a tak môžeš za obnažené opaľovanie na balkóne dostať pokutu od 20 do 100 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia