Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2018, 16:48
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Depresívne ladená upútavka k slovenskej komiksovke Parralel potvrdzuje, že snímka bude určená skôr pre dospelé publikum

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Na prvý slovenský komiks v audiovizuálnej podobe svoje ratolesti radšej neberte.

Debutový trailer ku komiksovej novinke z pera slovenských i českých tvorcov napovie mnohé, ale rovnaké množstvo necháva divákovi skryté pod rúškom tajomstva. Dej snímky zdá sa nebude žiadnym ľahkým orieškom, ktorý by si mohli vychutnať aj tí najmenší. Práve naopak.

Všadeprítomná pochmúrna atmosféra a na prvý pohľad nejednoznačná symbolika robia z Parralel projekt pre vyššiu vekovú kategóriu. Podobne na projekt nazerá aj jeho výkonný producent Patrizio Gente.

„Film je určený dospelým divákom, naladených na rovnakú vlnovú dĺžku, nakoľko ide o silný príbeh zo súčasnosti. Riešia sa v ňom životné nástrahy a prekážky, ktoré prežívajú bežne dospelí ľudia.

 

Vzhľadom k závažnosti témy to nie je príbeh úplne vhodný pre malé deti, ale dúfame, že dospelé publikum si nájde a zaujme. Publikum, ktorému sa páči mysteriozita, hory, dráma, fantasy a snáď trošku aj rozprávka,“ myslí si výkonný producent.

Máte z traileru zmiešané dojmy a nie ste si úplne istí, či ste pochytili hlavnú pointu? Možno vám pre lepšie uchopenie spôsobu rozprávania snímky pomôže informácia, že Parralel je inšpirovaný tými najlegendárnejšími horolezeckými príbehmi.

Film sám o sebe možno označiť za sondu do života muža, ktorý stratil svoju ženu a čoraz viac sa ponára do smútku. Pred hrdinom stojí doposiaľ nezdolaná hora Parralel, prezentujúca akýsi symbol prekonávania životných prekážok. Bližšie sa k téme opätovne vyjadril Patrizio Gente.

„Keď sa nám kopia problémy a potom je z nich kopec, ba dokonca hora, ktorá sa stane neprekonateľnou a uzavrie nás v bezvýchodiskovej situácii. Hlavný hrdina sa v takej ocitol, ale nevzdal sa. Hora predstavuje jeho odlúčenie od reality, prekonáva ju a tým prekonáva aj sám seba.

Príbeh muža a jeho rodiny je čisto fikciou režiséra Matyasa, ale horolezecká pasáž je postavená na námete, ktorý vznikol jeho sledovaním horolezeckých dokumentárnych filmov, kde ľudia doslova šplhajú ako mravci, aby sa na vrchole hory dotkli neba,“ vysvetľuje Gente.

Depresívne ladená upútavka k slovenskej komiksovke Parralel potvrdzuje, že snímka bude určená skôr pre dospelé publikum
Zdroj: Medusa Pictures a VisionFilm

Jednou z hlavných inšpirácií pre vznik filmu bol príbeh z 80. rokov týkajúci sa horolezcov Joea Simpsona a Simona Yatesa. Po vyšplhaní sa na vysnenú veľhoru a následnom pokuse o zostup si Joe nešťastnou náhodou zlomil nohu. Nepísané pravidlo v tomto prípade hovorí zraneného ponechať na mieste. Je totiž takmer nemožné danej osobe pomôcť.

Dvojica mužov sa však rozhodla ignorovať zdravý rozum a spoločnými silami sa pokúšali prežiť. Počas snehovej búrky sa ale Joe prepadol cez previs a Simon bol nútený po niekoľkých hodinách priateľa z lana odrezať. Do základného tábora sa vrátil fyzicky na pokraji síl, no zároveň s psychikou na dne.

Samozrejme si myslel, že jeho kamarát pád neprežil. Na obrovské prekvapenie sa však podarilo zranenému Joeovi po šťastlivom páde a nasledujúcich štyroch dňoch plazenia po ľadovci dostať do bezpečia. Podľa Matyasa Brycha, animátora, scenáristu a režiséra animácie, ide o jednu z hlavných inšpirácií pre film.

Snímka vznikala na Slovensku v Bratislave, Košiciach, Svidníku a v Českej republike. 82 minútová komiksová dráma Parralel bude mať slávnostnú premiéru 30. mája 2018.

Depresívne ladená upútavka k slovenskej komiksovke Parralel potvrdzuje, že snímka bude určená skôr pre dospelé publikum
Zdroj: Medusa Pictures a VisionFilm
Domov
Zdieľať
Diskusia