Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci s centrom Excimer.
27. apríla 2018, 13:40
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Dioptrie a leto nejdú dokopy. Stíhaš ešte laserovú operáciu očí, aby okuliare nezabili leto?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ak sa poponáhľaš, v lete budeš vidieť bez okuliarov či šošoviek dokonale.

Každý, kto je odkázaný na okuliare, veľmi dobre vie, koľko nepríjemností mu aj spolu s kontaktnými šošovkami prinášajú. Príchod okuliarnika z vlhkého prostredia do interiéru, keď cez zahmlené sklíčka absolútne nič nie je vidieť, túto situáciu poznáme asi všetci.

To je síce najmä problémom chladnejších ročných období, no, bohužiaľ, ani leto nie je k ľuďom s dioptrickou chybou príliš zhovievavé a často prináša otázky, na ktoré neexistuje správna odpoveď. Kúpať sa s okuliarmi a mať ich celé od kvapiek alebo si ich nechať na uteráku a nič nevidieť? Zobrať si ich na festival a stratiť ich alebo po tme v stane hľadať puzdro na šošovky? Leto s dioptrickou chybou je jednoducho preplnené nie veľmi komfortných kompromisov.

Odporúčané
Naša moderátorka Deniska o operácii očí: Neľutujem toto rozhodnutie ani po rokoch? Naša moderátorka Deniska o operácii očí: Neľutujem toto rozhodnutie ani po rokoch? 8. septembra 2022, 13:00

Nemožno sa teda čudovať, že práve pred príchodom letných mesiacov mnoho ľudí zvažuje, či podstúpi laserovú operáciu očí, aby si už aj to práve prichádzajúce leto užili naplno. Na Slovensko už teplo poriadne útočí, no zrejme ťa prekvapí, že pokiaľ sa poponáhľaš, do horúceho leta stíhaš mať zrak vybavený na jednotku.

Dioptrie a leto nejdú dokopy. Stíhaš ešte laserovú operáciu očí, aby okuliare nezabili leto?
Zdroj: Excimer

Slovo operácia môže pôsobiť desivo a možno si predstavíš lekárov s nepríjemne dlhými kovovými nástrojmi. V skutočnosti ide o niekoľko sekundový a bezbolestný proces. Vydali sme sa do jedného z najšpičkovejších európskych centier na odstraňovanie dioptrických chýb oka, ktoré možno trošku prekvapivo nájdeš priamo v bratislavskej Karlovej Vsi – do Excimeru.

Toto centrum už má na konte viac ako 80 000 zákrokov a 26 rokov skúseností, poprosili sme ich preto, aby nás do tejto mágie 21. storočia zasvätili.

Dioptrie a leto nejdú dokopy. Stíhaš ešte laserovú operáciu očí, aby okuliare nezabili leto?
Zdroj: Excimer

Očí máš len jeden pár, a preto v prípade laserových operácií platí heslo Bezpečnosť na prvom mieste dvojnásobne. Je teda nevyhnutné, aby tvoj zdravotný stav pred operáciou zhodnotili naozaj skúsení lekári, spolu so špičkovou vyšetrovacou technológiou. Zistia, ako sú na tom tvoje oči a aj to, aké úpravy budeš vlastne potrebovať.

Ak by existovalo akékoľvek riziko, že by operácia nemusela priniesť želaný výsledok, operovať ťa nebudú. Ale však netrpíš žiadnymi závažnejšími zdravotnými ťažkosťami, máš aspoň 18 rokov, dostatočne hrubú rohovku a práve nedojčíš, vysnený perfektný zrak sa ľahko môže stať realitou.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Excimer (@_excimer_),

Ak si teda vhodným kandidátom na excimerový zákrok, lekári ti na základe vyšetrenia odporučia metódu, akou by si sa mal nechať operovať a je ochotný sa s tebou dlho zhovárať, až kým upokojí všetky tvoje vystresované otázky. Dopodrobna ti bude vysvetlený priebeh zákroku, no nakoniec je všetko v tvojich rukách a ty sám rozhodneš o metóde a termíne. Len jedna drobná rada – ak sa po vyšetrení plánuješ domov odviezť autom, tak si radšej vybav ochotného kamaráta, počas vyšetrenia ti totiž rozkvapkajú oči a šoférovanie ešte hodinku-dve nebude bezpečné.

Pokiaľ si nabral odvahu a rozhodneš sa zákrok na odstránenie dioptrií podstúpiť, môžeš tak urobiť aj v deň vyšetrenia alebo inokedy, v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov. Ak sa niekde na nete dočítaš, že nechať sa v deň vyšetrenia aj operovať nie je bezpečné, tak sa tým netráp. Najnovšie technológie, ktorými Excimer disponuje, to bez problémov umožňujú.

Treba si však uvedomiť, že štrnásť dní pred operáciou nesmieš nosiť kontaktné šošovky a ak v deň operácie prídeš prechladnutý alebo s oparom na pere, tak, bohužiaľ, budeš musieť prísť inokedy. Ak si však fit, ide sa na vec. Predsa len, ide o operáciu, takže je potrebné vyriešiť všetko okolo. Ochotná sestrička tvoje oči ošetrí špeciálnymi kvapkami, ktoré ich znecitlivia. Je čas na posledné otázky s pokynmi a dostaneš očné kvapky aj slnečné okuliare.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Excimer (@_excimer_),

Excimerový zákrok bez rezu oka, na ktorý sa Excimer špecializuje, nie je v súčasnosti len najčastejšie používanou metódou na odstránenie dioptrií, ale i jedna z najčastejších operácií na ľudskom tele všeobecne. Pointa sa skrýva v nepredstaviteľne presnom odstránení tisícin milimetra tkaniva rohovky. Jej povrch tak získa nové zakrivenie, vďaka čomu lúče svetla budú dopadať priamo na takzvanú žltú škvrnu, miesto najostrejšieho videnia. Poľahky sa tak zbavíš ďalekozrakosti, krátkozrakosti aj astigmatizmu.

Vďaka jedinečnému 7D laseru, ktorým Excimer ako jediný na Slovensku disponuje, je odstránenie dioptrií superrýchle a veľmi presné. Veď odstránenie jednej dioptrie 7D laserom trvá iba 1,3 sekundy. Ako sme však už písali, kľúčová je bezpečnosť. Je mimoriadne dôležité uvedomiť si, že naše oči sa neustále hýbu. Tu vstupuje do hry geniálna technológia, 7D eye tracking, ktorou spomínaný 7D laser, od spoločnosti Schwind, disponuje. Tento systém sledovania oka dokáže nielen zachytiť, ale aj predpovedať pohyby tvojho oka, ktoré majú jedinečný algoritmus, rovnako ako je jedinečný odtlačok tvojho prsta.

Dioptrie a leto nejdú dokopy. Stíhaš ešte laserovú operáciu očí, aby okuliare nezabili leto?
Zdroj: refresher/Nicole Lieskovská

Pár sekúnd s laserom, pár minút s lekármi a sestričkou a ideš domov. Prvé dva až tri dni sa môžeš cítiť horšie, pociťovať mierny diskomfort v podobe slzenia, pocitu cudzieho telesa v oku a podobne. No nie je to nič nezvládnuteľné, navyše, existujú aj lieky proti bolesti. Lekári z Excimeru ti takisto naordinujú antibiotické kvapky, dostaneš umelé slzy a na tri dni sa musíš vzdať telky či počítača. Ak si dievča, 5-6 dní nesmieš použiť maskaru či líčidla na oči.

Dôležité je nezabúdať na slnečné okuliare, ktoré by sa po takomto zákroku mali nosiť v exteriéri aspoň pol roka. Mimochodom, aj to je jeden z dôvodov, prečo ísť na operáciu pred letom, slnečné okuliare v zimných mesiacoch totiž nie sú ideálnym doplnkom.

Doživotná záruka na zákrok je v Excimeri samozrejmosťou a aj keď je pri dnešných technológiách návrat nejakej dioptrie skôr nepravdepodobný, máš aspoň istotu, že ti ju v prípade potreby znova zdarma odstránia. Takže ak sa poponáhľaš, dokonalý zrak stíhaš mať vybavený pred letnou sezónou a počas návalov tepla ti ani nenapadne, že si niekedy nejaké okuliare vôbec potreboval. Rozhodnutý?

Domov
Zdieľať
Diskusia