Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
so spoločnosťou EXCIMER.
8. septembra 2022, 13:00
Čas čítania 6:30
Denisa Bodková

Naša moderátorka Deniska o operácii očí: Neľutujem toto rozhodnutie ani po rokoch?

Naša moderátorka Deniska o operácii očí: Neľutujem toto rozhodnutie ani po rokoch?
Zdroj: unsplash.com
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vždy som tvrdila, že si nikdy nedám operovať oči, no rozhodla som sa inak. Prečo?

Štvrtého marca 2019 som podstúpila laserovú operáciu očí, ktorá mi sľubovala bezbolestné odstránenie dioptrií a prinavrátenie stopercentného zraku. Dlho som sa rozhodovala, či sa zákroku podrobím. V minulosti som zaryto tvrdila, že v žiadnom prípade si nenechám robiť nič s očami, no jedného pekného dňa som si ľahla pod laser. 

O svojom bezprostrednom zážitku som sa s vami prvýkrát podelila formou článku asi mesiac po samotnom zákroku. Jedným razom som tak zodpovedala množstvo otázok, ktoré mi ešte aj teraz často kladú potenciálni záujemcovia o laserovú operáciu.

Preto som sa rozhodla svoju skúsenosť updatnúť s odstupom času a pomôcť tak v rozhodovaní aj tým, ktorí zákrok zvažujú aj naďalej. 

Čo ma presvedčilo ísť do toho, či ma zákrok naozaj nebolel a to, ako vidím rok po operácii, si môžeš prečítať v nasledujúcich riadkoch. 

Ľudia z Instagramu ma poslali na operáciu očí. Bol zákrok bolestivý a vidím teraz stopercentne?
Ľudia z Instagramu ma poslali na operáciu očí. Bol zákrok bolestivý a vidím teraz stopercentne? Zdroj: Denisa/REFRESHER

V článku si prečítaš:

  • O tom, ako za mňa rozhodli ľudia na Instagrame.
  • Aké sú operačné metódy a ktorú som sa rozhodla podstúpiť.
  • O priebehu samotného zákroku a o tom, čo mu predchádzalo.
  • Prečo som prvé dni nevidela na telefón a vadilo mi svetlo.
  • Ako dlho sa mi upravoval zrak.
  • Ako vidím po roku.

Ako sa to celé začalo

Trpela som krátkozrakosťou, čiže nevidela som dobre do diaľky. Moje dioptrie boli na každom oku iné a bojovala som s nosením okuliarov i kontaktných šošoviek. Mala som dioptrie a k tomu astigmatizmus. Pravé oko -1,5 + cylinder -0,75 a ľavé oko -2 + cylinder -0,5. Aj napriek tomu, že moje dioptrie neboli veľké, keď som večer chodila po vonku, mala som pocit, že v šere nedovidím ani na krok. Okuliare som nosila pri šoférovaní, pozeraní televízie, v kine alebo keď som potrebovala prečítať niečo v diaľke. Inak som si ich neustále skladala a liezlo mi to na nervy. 

Excimer.
Excimer. Zdroj: Denisa/REFRESHER

Jedného dňa som sa rozhodla dať na svoj Instagram otázku, či má niekto skúsenosť s laserovou operáciou očí. Prišlo mi nespočetné množstvo kladných aj záporných vyjadrení od ľudí, ktorí zákrok podstúpili pred desiatimi rokmi a sú maximálne spokojní, ale aj zopár takých, ktorým sa zlý zrak vrátil. Počet kladných a povzbudzujúcich odpovedí však prevládal, a tak som si vzala do hlavy, že to vyskúšam. 

Excimer.
Excimer. Zdroj: Denisa/REFRESHER

Operačných metód je veľa. Ktorú odporučili mne?

Videotím Refresheru sa moju operáciu rozhodol aj natočiť, a tak som už veľmi nemala šancu si svoje rozhodnutie rozmyslieť. 

Excimer.
Excimer. Zdroj: www.excimer.sk

Zavolala som do Excimeru, a keďže som tam už na vyšetrení zraku bola a mali ma v databáze, hneď sme sa dohodli na termíne operácie. Pripadlo to na 4. marec. Rovno poviem, že som si o operácii nič neštudovala ani som si o tom nepozerala videá na Youtube. Podľa výsledkov, ktoré ti vyjdú z vyšetrenia, ti lekár odporučí metódu, ktorá je pre teba najvhodnejšia.

Tie sa delia na metódy bez rezu (povrchové) a metódy s rezom (hĺbkové). Pri metóde s rezom sa vykoná rez do oka (vytvorí sa takzvaný flap), pri povrchových metódach sa celý zákrok vykonáva iba na povrchu oka bez potreby rezu, odstráni sa iba povrchová časť oka – epitel, ktorý vždy dorastie. V Excimeri mi však vysvetlili, že metóda s rezom prináša doživotné komplikácie v podobe posunutia, v horšom prípade odtrhnutia flapu.

Rohovka je bezcievne tkanivo, a preto sa na mieste rezu už nikdy nezrastie. Problémy môžu nastať napr. pri autonehodách, silných tlakových nárazoch (box), výbuchoch a podobne. Preto metódu s rezom v niektorých krajinách nemôžu podstupovať policajti, požiarnici a nemali by rovnako ani profesionálni športovci.

Keďže ja som mala výsledky ukážkové, mohla som podstúpiť najnovšiu povrchovú metódu SmartSurfACE 7D. Táto metóda je nielen rýchla, ale aj úplne bezkontaktná, to znamená, že sa žiaden nástroj počas samotného zákroku nedotkne môjho oka. Samotný zákrok trvá len pár sekúnd, s prípravou môžeš byť zoperovaný do 7 minút. Takúto metódu má na Slovensku a v Čechách len Excimer, pretože ju dokáže vykonávať iba najnovší prístroj značky Schwind Amaris. To ma celkom uistilo a zmenšilo môj strach z operácie.

Hovorila som si, že ak som prežila to, keď mi traja talianski doktori na lyžovačke naprávali zlomeninu vretennej kosti, tak toto musí byť malina. 

SmartSurfACE je jediná metóda, pri ktorej sa nedotkne nástroj oka. Extrémne rýchly 7D laser s frekvenčnou rýchlosťou 1050 Hz, ktorý disponuje najmodernejšou verziou software-u SmartPulse, odstráni povrchovú vrstvu – epitel – v priebehu niekoľkých sekúnd a zabezpečí tak hladký a pravidelný povrch rohovky. Následne sa vykoná odstránenie dioptrií.

Ide tak o jedinú metódu zákroku, keď laser vykoná abláciu (odstránenie) epitelu, ako aj parenchýmu rohovky v jednom kroku. Výrazné zrýchlenie zákroku minimalizuje riziko dehydratácie rohovky. Operácie SmartSurfACE je možné vykonať iba na najmodernejších laseroch spoločnosti Schwind, ktoré disponujú softvérom SmartPulse. Po zákroku sa na 3 až 4 dni aplikuje kontaktná šošovka.

Excimer.
Excimer. Zdroj: Denisa/REFRESHER

Deň D

V deň operácie som bola od rána trochu nervózna, ale hovorím si, že keď to neublížilo množstvu ľudí predo mnou, tak hádam ani mne. Do Excimeru som prišla okolo obeda, znovu som podstúpila pár predoperačných vyšetrení, či je všetko v poriadku, dali mi do očí kvapky, ktoré mi ich znecitliveli, a šup do toho.

Predtým nám (boli sme v poradí viacerí) ešte sestrička rozdala balíčky, v ktorých boli informácie o operácii, o tom, čo nastane potom, kvapky, tabletky proti bolesti, gélová chladiaca maska na oči, slnečné okuliare, a podrobne nám vysvetlila, ako sa prvé dni po operácii máme o seba starať. 

Celé to prebehlo veľmi rýchlo. Pamätám si len, že sestrička pri každom oku povedala, že ešte 20 sekúnd, a bol koniec.

Potom si nás už postupne volali do miestnosti, kde prebiehal zákrok. So mnou, samozrejme, išla aj kameramanka, s čím som najprv bola v pohode, no keď som si ľahla pod laser, mala som chuť všetkých vrátane lekára poslať preč. Musím povedať, že skvelý prístup personálu ma dokázal zakaždým upokojiť a utvrdiť v tom, že moje rozhodnutie je správne. Sestrička mi vopchala do rúk plyšového medvedíka, nech mám čo stískať, a na celú operáciu dohliadal primár Excimeru MUDr. Vladimír Siska. 

Operácia excimerovým laserom odstráni dioptrie, ktoré používate na diaľku.

Krátkozrakosť (max do -12 dioptrií) už od 18. roku života. Ďalekozrakosť (max. do +4,5 dioptrie) odstraňujú u klientov nad 35 rokov kvôli najstabilnejším výsledkom po operácii. Astigmatizmus (max. do -4,0 alebo +4,0 dioptrií).

Zmiešané dioptrie (- +) možnosť ich odstránenia závisí od výsledkov vyšetrenia.

Nevidela som dobre na telefón a stále som si pripadala ako pod vodou.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Excimer (@_excimer_),

Rozvierač na viečka a zápach ako spálené vlasy

Toto bude možno tá nepríjemnejšia časť, no patrí k tomu. Ako som si tak ležkala pod prístrojom, očné viečka mi roztiahol kovový rozvierač, aby sa zabránilo žmurkaniu. Oči som mala úplne znecitlivené a ani poriadne neviem, kedy sa to všetko začalo a kedy skončilo. Jedno okolo som mala zalepené, kým mi laser prenikal do druhého, a naopak.

Celé to prebehlo veľmi rýchlo, pamätám si len, že sestrička pri každom oku povedala, že ešte 20 sekúnd, a bol koniec. Na čo ma upozornili, bol fakt, že budem počas toho cítiť zápach, akoby horeli vlasy, čo tak aj bolo.

Minútku som si tam ešte poležala, potom ma sestrička posadila, dala mi vodu a zaviedla ma na chodbu, kde ma už čakal priateľ, ktorý ma odviezol domov. Naozaj treba ísť na takýto zákrok s niekým, kto sa o vás postará, keďže vám oťažejú viečka a vidíte akoby pod vodou.

Bez výčitiek musím povedať, že ani raz za celý rok som nepomyslela na to, že by som druhýkrát laserovú operáciu očí nepodstúpila.

Kritické prvé dni

Prvých 14 dní po operácii sa neodporúča šoférovať, treba sa vyhýbať zafajčeným priestorom, týždeň nešportovať a pol roka nosiť za akéhokoľvek počasia vonku slnečné okuliare s UV filtrom. Prvé tri dni boli trochu kritické. Najlepšie je spať, spať a ešte raz spať. Prekážalo mi akékoľvek svetlo, chodila som v slnečných okuliaroch ešte aj po tmavom byte a jednu noc som ani minútu nespala, keďže mi nonstop slzili oči. Päťkrát denne som si kvapkala antibiotické kvapky, umelé slzy, a keď sa to nedalo vydržať, prišli aj tabletky proti bolesti.

Nevidela som dobre na telefón a stále som si pripadala ako pod vodou. S ľuďmi som komunikovala hlasovkami a napočúvala som si toľko podcastov, ako za celý život nie. Avšak stále som si hovorila, že keď som prežila to, ako mi traja talianski doktori na lyžovačke naprávali zlomeninu vretennej kosti, tak toto musí byť malina. Prvý týždeň mi nasadili ochranné kontaktné šošovky, no a keď mi ich na druhej kontrole vybrali, výrazne sa mi polepšilo.

Po týždni som už normálne pracovala, no aj keď zrak nebol ešte stopercentný, mohla som v pohode šoférovať a videla som omnoho lepšie ako predtým. Čo ma prekvapilo, bol fakt, že som dobre nevidela do blízka na text, a to aj po dvoch týždňoch od operácii. Lekár ma však ubezpečil, že to je všetko v poriadku a prvý mesiac sa mi zrak len upravuje, jeden deň to bude lepšie, iný zase horšie. No a tak to skutočne aj bolo. Niekedy podvečer som mala pocit, že vidím oveľa horšie, avšak v iný deň sa mi to dalo do poriadku. 

Excimer.
Excimer. Zdroj: Denisa/REFRESHER

Jednoznačný záver

Bez výčitiek musím povedať, že ani raz za celý ten čas som nepomyslela na to, že by som druhýkrát laserovú operáciu očí nepodstúpila, respektíve som skoro na to už aj zabudla. Vidím výborne aj do blízka, aj do diaľky. Prvý polrok som vonku poctivo nosila slnečné okuliare a stále si užívam veci ako napríklad to, že viem prečítať nápis aj na druhom konci miestnosti, vidím na titulky v kine a že sa mi nerosia sklíčka na okuliaroch. 

Čo by som zdôraznila, je úžasný prístup celého personálu očného laserového centra Excimer, to, že aj keď som stresovala a mala veľa otázok, vždy mi na ne pokojne odpovedali, boli ústretoví a predovšetkým ľudskí. Určite mnohých zaujíma cena operácie. Všetky informácie o tom nájdete TU

operácia očí excimer

To, či sa mi niekedy dioptrie vrátia, vylúčiť nemôžem, no ak by sa tak aj stalo, Excimer mi zabezpečil doživotnú záruku, a teda v krajnom prípade operáciu zadarmo.

Na záver pripájam Freshnews, v ktorých je na konci reportáž priamo z mojej operácie.

Anketa:
Rozmýšľaš nad operáciou očí?
Áno.
Nie.
Už to mám za sebou.
Áno.
73 %
1028 Hlasov
Nie.
15 %
209 Hlasov
Už to mám za sebou.
12 %
176 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia