Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2018, 21:58
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Tolkienove knihy budú rozšírené o pravdepodobne najväčšiu bitku v dejinách Stredozeme! Pripravte sa na Pád Gondolinu

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV
Uložiť Uložené

Už sa neviete dočkať pripravovaného seriálu od Amazon? A čo tak sa ešte predtým ponoriť do doposiaľ nepublikovaného knižného príbehu z pera majstra Tolkiena?

Fanúšikovia Tolkienovej tvorby určite dobre vedia, že množstvo príbehov z bájnej Stredozeme nebolo za jeho života vôbec publikovaných. Syn legendárneho spisovateľa J. R. R. Tolkiena Christopher ale otcovo dedičstvo nenechal zapadnúť prachom. Preto sa nejaký čas po jeho smrti v roku 1973 rozhodol zanalyzovať a spracovať otcove nedokončené príbehy.

Prvým produktom tejto úctyhodnej práce bol v roku 1977 čitateľom fantasy dobre známy Silmarillion. V lete tohto roku (30. augusta/srpen) by sa ale nadšenci Tolkienovho sveta mali dočkať ďalšieho príbehu, ukončujúceho knižnú trilógiu ucelených dobrodružstiev z histórie obsiahleho Silmarillionu.

Začalo to Hurínovými deťmi, pokračovalo Berenom a Lúthien, no a do tretice nás čaká epický Pád Gondolinu (z originálu Fall of Gondolin). Ten popisuje tragický osud mesta Gondolin, no popri ňom sa nezabudne venovať aj nešťastnému milostnému príbehu a údajne najväčšej bitke, akú kedy Tolkien napísal.

Tolkienove knihy budú rozšírené o pravdepodobne najväčšiu bitku v dejinách Stredozeme! Pripravte sa na Pád Gondolinu
Zdroj: Houghton Mifflin Harcourt

Kniha vznikla v zápiskoch J. R. R. Tolkiena pod pôvodným názvom Eärendilov príbeh. Ten sa však medzi širokú verejnosť doposiaľ nikdy nedostal a ako inak sa jej skompletizovanej verzie dočkáme práve vďaka synovi Christopherovi.

O ilustrácie ku knihe sa postaral Alan Lee, dlhoročný výtvarník Tolkienovych publikácií. Mimo iného spomínaný umelec získal za svoje návrhy scén pre záverečný diel trilógie Pána prsteňov Návrat kráľa aj Oscara.

V deji Pádu Gondolinu mimochodom možno nájsť zaujímavé súvislosti s filmovou trilógiou. Tuor a Idril, postavy vystupujúce v príbehu, sú prarodičmi charizmatického Elronda, pána Imladrisu (Rivendell/Roklinka).

Ďalšou drobnosťou je napríklad informácia o pôvode Frodovho/Bilbovho meča Sting (Žihadlo), ukovaného práve v toľko spomínanom tajomnom meste Gondolin.

Domov
Zdieľať
Diskusia