Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2018, 13:38
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Google pravidelne v tichosti skenuje súbory v tvojom počítači, aj keď si o tom možno ani netušil

TECH
Uložiť Uložené

Po škandále spoločnosti Facebook si ľudia dávajú väčší pozor. Netreba sa však ničoho báť

Svetom internetovej bezpečnosti otriasa posledné týždne škandál. Stredobodom pozornosti sa stala sociálna sieť Facebook, ktorej dáta boli zneužité spoločnosťou Cambridge Analytica, a následne sa roztrhlo vrece so zisteniami o tom, čo všetko o nás Facebook zisťuje a ukladá. Na internete sa čoraz viac začala skloňovať známa veta, že ak zákazník za služby neplatí, potom nie je zákazník, ale produkt.

Informácie o svojich užívateľoch však nezbiera iba Facebook. Na sociálnych sieťach sa tentoraz rozbehla debata o tom, čo všetko zabudovala do svojho prehliadača spoločnosť Google. Po bližšej analýze zistilo viacero odborníkov na bezpečnosť, že Google Chrome obsahuje špeciálnu funkciu Chrome Cleanup Tool, ktorá pravidelne skenuje veľkú časť súborov uložených na tvojom počítači. Užívatelia zostali zaskočení, že Google po škandáloch nevyžaduje od užívateľov viacero povolení na to, aby mohol podobné operácie v systéme vykonávať.

Google pravidelne v tichosti skenuje súbory v tvojom počítači, aj keď si o tom možno ani netušil
Zdroj: Forgant/Wikimedia Commons

Cieľom funkcie je pritom vyhľadávať potenciálne škodlivé súbory, ktoré by mohli poškodiť samotný prehliadač inštalovaním nebezpečných doplnkov alebo zobrazovaním reklamy tam, kde by sa objavovať nemala. Google ozrejmil, že Cleanup Tool používa software od spoločnosti ESET a súbory skenuje len raz týždenne. Nemá pritom žiadne povolenia na skenovanie samotných systémových súborov, takže by malo skutočne ísť len o bezpečnostný prvok.

Funkcia v prehliadači po nájdení škodlivého súboru odošle informácie o ňom priamo do Google, kde ich vyhodnotia a následne ti umožnia hrozbu pohodlne vymazať. Vymazanie musíš samozrejme potvrdiť ty ako užívateľ. Odborníci Google kritizujú za to, že o podobnej funkcii bežný užívateľ prakticky ani netuší a volajú po väčšej transparentnosti. Napriek tomu nejde o žiadne nebezpečenstvo a ako skonštatoval jeden z odborníkov na bezpečnosť, ak nechceš, aby o tebe Google zhromažďoval dáta, prečo potom používaš jeho prehliadač.

Domov
Zdieľať
Diskusia