Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2018, 10:54
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Misia na Mars, Hyperloop či milióny elektromobilov. Do roku 2030 chce Elon Musk posunúť ľudskú civilizáciu o zopár úrovní vyššie

ZAUJÍMAVOSTI ELON MUSK
Uložiť Uložené

Vizionár Elon Musk sa odvážnych plánov v žiadnom prípade nebojí.

Náš svet sa posúva dopredu vďaka tomu, že sa po jeho povrchu prechádzajú vizionári. Technológie by sa bez odvážnych myšlienok a vyjadrení nevyvíjali rýchlosťou, akú spoločnosti nastolili dnes, a jedným z najznámejších vizionárov na svete je nepochybne aj Elon Musk. Americký podnikateľ stál v mladosti aj za projektmi ako PayPal, a tak zarobil obrovské peniaze, ktoré momentálne míňa na zlepšovanie životnej situácie a možností ľudstva.

Elon pôsobí vo viacerých firmách, väčších aj menších, a zameral sa na zopár základných oblastí, ktoré ešte ako mladý študent identifikoval ako kľúčové body vývoja ľudstva na najbližšie storočia. Svetoznámy miliardár svoje odvážne plány začína postupne aj skutočne napĺňať, pretože len pred pár týždňami doslova pobláznil milióny ľudí štartom najväčšej rakety súčasnosti s názvom Falcon Heavy.

Pravdou však zostáva, že Elon Musk chystá obrovské množstvo projektov, a preto má kalendár zaplnený až do roku 2030. Portál Futurism sa preto pozrel na to, ako by mohla vyzerať približná časová os jednotlivých projektov, pri ktorej tvorbe vychádzal z jednotlivých vyjadrení samotného miliardára. Jeho stáli fanúšikovia už dnes dobre vedia, že ak Elon predpovedá konkrétny časový horizont, zvyčajne k nemu treba minimálne zopár mesiacov pripočítať, ale nech už to bude akokoľvek, nasledujúca dekáda musí byť vzrušujúca.

Minulý rok

Austrálsky štát Južná Austrália sa v minulosti občas ocitol v katastrofickej situácii. Prírodné podmienky spôsobili výpadky energie na celom jeho území, a tak sa kompetentní rozhodli riešiť situáciu radikálne. Do hry vtedy v roku 2017 vstúpil Elon a dohodol sa s miestnou vládou, že tam Tesla postaví veľkú batériu. Elon vtedy povedal, že ak ju Tesla nepostaví do 100 dní, tak ju bude mať vláda zadarmo, lenže Tesla svoj sľub dodržala. Perfektný marketing.

2018

Elon Musk sa momentálne ako šéf automobilky Tesla sústredí na výrobu dostupného elektrického auta Model 3. Pôvodné plány vyrábať 5000 kusov auta týždenne do konca roku nevyšli, a tak sa Musk v súčasnosti snaží týždennú produkciu dostať aspoň na úroveň 2500 vozidiel. Práve dostupné elektrické auto je jedným z hlavných cieľov amerického miliardára, ktorý najskôr postavil experimentálny Roadster, neskôr dostupnejší Model S, zaujímavý Model X a ľudovejší Model 3. Čerešničkou na torte bolo predstavenie nového modelu Roadster II. Pôvodný cieľ 100 až 200-tisíc vyrobených Modelov 3 do konca roku 2017 tak nevyšiel, ale ešte nič nie je stratené.

2019

Rok 2019 bude z pohľadu Muska zaujímavejší. Začne sa najmä sériová výroba nového elektrického kamiónu od automobilky Tesla, ktorý buď spôsobí revolúciu v preprave, alebo skončí ako obrovský neúspech. Kamióny už v tejto chvíli dostávajú zabrať v rámci testovania, a tak sa zdá byť v tejto kategórii všetko na správnej ceste.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Na prelome rokov 2018 a 2019 by potom Tesla mala prísť aj s vlastným pickup truckom, o ktorom však teraz bližšie informácie nemáme. V hre je dokonca aj predstavenie Modelu Y, čo by bolo kompaktnejšie SUV, ale Tesla sa najskôr sústredí na vyriešenie problémov s produkciou. Ak sa však plány naplnia, automobilka bude zákazníkom ponúkať veľmi širokú ponuku elektromobilov.

Musk pred pár rokmi v zápche vymyslel spoločnosť s názvom The Boring Company. Jej cieľom je zefektívniť razenie tunelov a skresať náklady, čo je náročná, ale vzrušujúca úloha. The Boring Company plánuje vykopať dopravný tunel pod Los Angeles, nedávno získala povolenie na výkopové práce medzi New Yorkom a Washingtonom, D.C. a Musk pred pár dňami predstavil zameranie spoločnosti na prepravu cestujúcich a cyklistov namiesto áut. Nevedno, kedy sa čo i len jeden konkrétny projekt dostane do bežného používania, ale pravdepodobne pôjde o rozmedzie zopár rokov.

2020

Ak pôjde všetko podľa plánu, už v roku 2020 by mal svetlo sveta v sériovej výrobe uzrieť aj Tesla Roadster 2.0. Zatiaľ čo jeho mladší brat skončil vo vesmíre, nový Roadster sľubuje neuveriteľný výkon a slušný dojazd. Aj čísla produkcie zneli pri jeho predstavovaní veľmi odvážne, avšak problémy s výrobou Modelu 3 urobili Tesle škrt cez rozpočet. V roku 2020 chce Tesla docieliť aj dojazd svojich elektrických áut až 1000 kilometrov.

2021

Čína si v posledných rokoch začala uvedomovať dôležitosť obnoviteľných zdrojov energie. Keby sa všetky domnienky potvrdili, v Číne by na prelome rokov 2020 a 2021 vyrástla obrovská gigafactory, kde by sa vyrábali aj elektromobily aj batérie. Práve Čína predstavuje pre Teslu potenciálny obrovský trh a ak by tam Musk dokázal postaviť vlastnú továreň, odrazu by dopyt po elektromobiloch výrazne stúpol. Aj vďaka tomu by chcela Tesla po Číne umiestniť viac ako 1000 supercharger nabíjačiek.

 

2022

Najnovšia architektúra vesmírnych rakiet spoločnosti SpaceX nesie názov BFR. Ak všetko pôjde podľa predstáv, malo by ísť o opätovne použiteľnú raketu, na ktorej by chcel Musk prvýkrát vyslať nákladnú misiu na červenú planétu Mars už v roku 2022. BFR je momentálne v pokročilom štádiu vývoja a Musk po štarte Falcon Heavy naznačil prvé testovacie lety už na najbližšie roky, a tak by v roku 2022 mohla byť raketa skutočne pripravená na cestu na Mars. Oveľa pravdepodobnejší však pri Muskovom vnímaní času je fakt, že v roku 2022 nás bude čakať prvý skutočný plnohodnotný test a na nákladnú misiu si ešte počkáme.

2024

Len o dva roky neskôr bude musieť byť BFR pripravená na oveľa zložitejšiu úlohu. Okrem nákladu by do nej mal nastúpiť aj tím astronautov a vydať sa priamo na Mars, kde by už pomocou pripravených zásob mal testovať potenciál na vybudovanie permanentnej ľudskej základne na Marse. V približne rovnakom období by sme sa mohli dočkať aj experimentov s BFR priamo medzi jednotlivými mestami na Zemi. Musk by vďaka rakete chcel prepravovať ľudí z jedného konca sveta na druhý za niekoľko desiatok minút, čo by spôsobilo revolúciu. Ak pôjde vývoj BFR a pridružených technológií absolútne ideálne, rok 2024 nemusí vyzerať ako utópia. Realistickejší vývoj však naznačuje, že ľudia by na Mars by mohli vyraziť ešte o niekoľko rokov neskôr.

Niet preto pochýb o tom, že Musk to s revolúciou ľudstva myslí vážne. Nielenže buduje batérie a obrovské továrne po celom svete, produkuje elektromobily a snaží sa vykopať tunely, v ktorých chce prepracovať autá aj ľudí, ale ešte nás chce dopraviť aj na Mars. Je priam neuveriteľné, že to jeden človek dokáže všetko stíhať, a ak sa jeho plány do bodky vyplnia, čakajú nás neuveriteľne vzrušujúce roky.

Domov
Zdieľať
Diskusia