Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. marca 2018, 11:56
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vedci objavili superkolóniu 1,5 milióna tučniakov, o ktorej doteraz nevedeli. Na ostrove pri Antarktíde ich zachytili z vesmíru

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Po objave nasledovala obrovská radosť, pretože presné číslo tučniakov žijúcich v oblasti bolo neznáme.

Tímu zloženého z britských, amerických a francúzskych vedcov sa v posledných mesiacoch podarilo po náročnom skúmaní a expedícii objaviť superkolóniu tučniakov, ktorú si nepredstavovali ani v najdivokejších snoch. Prvou indíciou, že na prakticky nedostupných antarktických ostrovoch s názvom Danger Islands hniezdia tučniaky okaté, boli zábery zo satelitov.

Na nich objavili vedci náznaky exkrementov, ktoré mohli patriť len tučniakom, a následná detailná analýza oblasti potvrdila optimistické predpovede. Aj keď sme o nej doteraz ani len netušili, ostrovy skrývajú superkolóniu 1,5 milióna tučniakov, pričom nález bude mať veľké dôsledky aj na skúmanie globálneho otepľovania.

Danger Islands ležia vo východnej časti Antarktídy nachádzajúcej sa najbližšie k Južnej Amerike a aj keď sú domovom stoviek tisíc tučniakov, len 150 kilometrov ďalej je rovnaký druh zvierat na ústupe.


Tučniaky okaté zažívajú v západnej časti Antarktídy problémy spojené s topením ľadovcov a ich počty sa neustále znižujú, čo v súčasnosti znamená, že objavená superkolónia obsahuje viac tučniakov ako všetky ostatné menšie kolónie v rámci Antarktídy dohromady.

Spoluautorka štúdie Heather Lynch sa so svojimi kolegami vybrala priamo na miesto, aby pomocou dronov a modernej techniky mohla zvieratá aspoň približne spočítať. Cesta do jednej z najnedostupnejších oblastí Antarktídy bola ťažká, ale expedícia dopadla na výbornú a pozitívne správy sa rýchlo šíria po celom svete. Tím by teraz chcel rozšíriť chránenú oblasť, aby mohli tučniaky pokojne žiť bez zásahov človeka, avšak problémom by mohol byť záujem o lov rýb.



Domov
Zdieľať
Diskusia