Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2018, 12:10
Čas čítania 0:00
Radka T.

Ľudstvo je opäť bližšie k zániku a apokalypse. Hodiny konca sveta sa posunuli k polnoci najbližšie od roku 1953

ZAUJÍMAVOSTI HODINY
Uložiť Uložené

Svetoví lídri podľa vedcov pri riešení najväčších hrozieb pre budúcnosť ľudstva zlyhali.

Sú dve minúty do polnoci. Takýto záver dosiahlo posúvanie takzvaných Hodín konca sveta. V súčasnosti sa ľudstvo strašidelne priblížilo k zániku, čiže k symbolickej apokalyptickej polnoci, a to najbližšie od roku 1953, keď prebiehali testy atómových bômb.

Hrozbu jadrových zbraní a ďalších technológií sleduje už od 40. rokov minulého storočia Bulletin atómových vedcov. Skupina bola založená v roku 1947. Vtedy ukazovali hodiny sedem minút do polnoci, v roku 1953 to už boli len dve minúty, rovnako ako teraz. Najďalej od skazy bola ručička hodín v roku 1991 po skončení studenej vojny, a to 17 minút do polnoci. O 27 rokov neskôr je však situácia omnoho dramatickejšia. Do polnoci ostávajú už len dve minúty, pričom oproti minulému roku posunuli vedci ručičku o 30 sekúnd.

Problémom je ohrozenie globálnej bezpečnosti z jadrovej oblasti. Pozoruhodný pokrok napríklad zaznamenal minulý rok program jadrových zraní v Severnej Kórei. To však predstavuje riziko nielen pre samotnú KĽDR, ostatné krajiny v regióne, ale i USA. Bezpečnosti neprispieva ani rétorika súčasného amerického prezidenta a klimatické zmeny

Ľudstvo je opäť bližšie k zániku a apokalypse. Hodiny konca sveta sa posunuli k polnoci najbližšie od roku 1953
Zdroj: TASR/AP

Vedci chcú tak svetovým lídrom odkázať, že zmena je naliehavá. „Zlyhanie svetových lídrov pri riešení najväčších hrozieb pre budúcnosť ľudstva je poľutovaniahodné - ale dá sa to zvrátiť,“ uvádza organizácia na svojom webe. Podľa nej je hrozbou i zneužívanie informačných technológií a šírenie dezinformácií, čím sa demokracia stáva zraniteľnou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia