Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2017, 18:27
Čas čítania 0:00
Radka T.

Alza mala opäť otvorené cez sviatok. Aj keď to zákon zakazuje, ľudia sa do nej dostali na Druhý sviatok vianočný

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Takáto situácia sa pritom nestala prvýkrát.

Pomaly, ale isto si Slováci zvykajú na to, že od tohto roka si počas sviatkov v obchodoch nenakúpia. Iba, ak by v nich predával samotný majiteľ. Pravdaže, takáto predstava je u veľkých predajcov skôr utopistická, no predsa len sa dajú nájsť miesta, pre ktoré zákon asi neplatí. Ako totiž informovalo SME, na Druhý sviatok vianočný mala otvorené Alza, v prípade tohto internetového obchodu to však nie je prvý podobný prípad.

Tento rok boli po prvý raz zatvorené obchody aj na Štefana, teda 26. decembra. Kto sa však vybral do Alzy, ostal prekvapený. Ako totiž informoval denník SME s odvolaním sa na reportáž RTVS, predajne aj showroom Alzy boli cez Druhý sviatok vianočný otvorené. Redaktorka verejnoprávnej televízie tam nakúpila tovar, zaplatila aj dostala blok. Podobne tak urobili aj ďalší ľudia. 

„Dvadsiateho šiesteho decembra sme mali otvorené, aby sme vydávali tovar, mohli riešiť reklamácie a na prezentáciu výrobkov zmluvných partnerov. Priamo na mieste v období sviatkov nie je možný žiadny predaj,“ povedala pritom hovorkyňa internetového obchodu Patricie Šedivá.

Alza mala opäť otvorené cez sviatok. Aj keď to zákon zakazuje, ľudia sa do nej dostali na Druhý sviatok vianočný
Zdroj: www.facebook.com

Denník Sme však pripomína, že Alza mala otvorené predajne aj 5. júla, ďalej 29. augusta a 1. septembra. Podobné obchádzanie nariadení o zatvorených obchodoch sa udialo aj v Česku. 

Alza však používa zaujímavé argumenty. Tovar sa podľa nej na mieste nepredáva, predajne slúžia len na výdaj. Takisto sa vraj nedá zistiť, či si zákazníci kúpili tovar cez internet mimo predajne alebo v nej. 

Alza mala opäť otvorené cez sviatok. Aj keď to zákon zakazuje, ľudia sa do nej dostali na Druhý sviatok vianočný
Zdroj: www.facebook.com

Alza je kvôli otvoreniu aj počas sviatkov teraz pod drobnohľadom príslušných inštitúcií. Jej otvorenie 5. júla preverovala inšpekcia práce, pričom sa zistilo porušenie „viacerých povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych predpisov“. V Česku zase hrozí Alze mastná pokuta, tam ju vyšetruje Česká obchodná inšpekcia. Tá mala na celú vec jasný názor. „Inšpektori na mieste tovar vybrali, objednali, zaplatili a vyzdvihli. Čo iné to je ako predaj,“ citovali Hospodářske noviny hovorcu inšpekcie Jiřího Fröhlicha

Domov
Zdieľať
Diskusia