Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2017, 21:33
Čas čítania 0:00
Radka T.

Vplyvný predstaviteľ neonacistickej scény priznal, že je gej a má židovských predkov. Teraz sa chce extrémistom pomstiť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bývalý neonacista ľutuje svoje činy a bez okolkov sa k svojej minulosti vyjadruje aj na sociálnej sieti.

Takmer všetko, proti čomu kedysi vystupoval, sa ho teraz týka. Kevin Wilshaw bol v rámci britskej neonacistickej scény vplyvným predstaviteľom, no jeho aktuálne zistenia ho prinútili k boju proti rasizmu.

Aj dlhoročný neonacista sa dokáže zmeniť a začať bojovať proti tomu, čo bolo pre neho kedysi jedinou pravdou a presvedčením. Wilshaw navyše nedávno prišiel s odhalením, že je homosexuál a dokonca má židovských predkov. Vďaka týmto zisteniam odsúdil krajné pravicové hnutie a vyjadril odhodlanie bojovať proti rasizmu.

Dnes má bývalý prominentný neonacista 58 rokov, no desaťročia bol zástancom nadradenosti bielej rasy. Už od tínedžerského veku mal blízko k rôznym extrémistickým skupinám. V 70. rokoch minulého storočia prišiel do Národného frontu, a to v čase rozkvetu tejto skupiny. Potom sa pripojil aj k Britskej národnej strane, ale neskôr bol skôr „extrémistom na voľnej nohe“.

Tento rok ho zatkli za podozrenie z trestného činu rasovej nenávisti na internete a dostal sa do programu prevencie deradikalizácie. O rozruch sa však postaral najmä vďaka rozhovoru pre Channel 4 News. Priznal, že už nechce byť súčasťou krajnej pravice, ku ktorej sa podľa vlastných slov pripojil, pretože nemal v škole veľa priateľov, a chcel byť súčasťou nejakou skupiny s určitým cieľom.

Wilshaw okrem toho priznal, že je homosexuál a že cíti za svoje činy veľkú vinu. Nie je to len orientácia, ktorá ho k neonacistom ešte väčšmi pripútala, keďže ju mohol potláčať, aj keď ani v tomto smere nemal na ružiach ustlané. Raz či dvakrát jeho tajomstvo takmer prasklo a len čo bol z inej orientácie podozrivý, stal sa terčom urážok.

Vplyvný predstaviteľ neonacistickej scény priznal, že je gej a má židovských predkov. Teraz sa chce extrémistom pomstiť
Zdroj: www.youtube.com

Okrem toho sa prezentoval aj silnou nenávisťou voči Židom. A to aj napriek tomu, že jeho matka má židovských predkov. Ako ďalej dodal, jeho niekdajšie presvedčenie vytvorili medzi ním a jeho rodinou bariéru, ktorej sa chce teraz zbaviť. 

Wilshawowa premena však nakoniec nebude mať vplyv len na jeho samotného či jeho rodinu, ale na samotných neonacistov. „Chcem poškodiť ľuďom, ktorí šíria takýto odpad. Chcem im ublížiť a ukázať, aké to je žiť v lži propagandy,“ vyjadril sa odhodlaný muž. Pomocnú ruku mu chce poskytnúť aj nezisková organizácia Hope not Hate. Práve v tejto skupine zameranej proti extrémizmu pracuje Matthew Collins, kedysi aktivista Národného frontu. V rámci svojej premeny má aspoň určitú podporu, keďže vzťahy s vlastnou rodinou si úplne zničil. 

Wilshaw je veľmi aktívny aj na sociálnej sieti, kde sa nemá problém k svojmu niekdajšiemu presvedčeniu vyjadriť bez okolkov. Nedávno sa zamyslel nad pojmom neonacista. Sám seba by skôr označil za nacistu a aktuálne je skôr starším mužom, ktorý sa snaží zbaviť ťažoby toho, čo ho sprevádzalo 40 dlhých rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia