Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2017, 9:02
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Zo vzdialenej hviezdy prišli na Zem zvláštne signály. Stojí za nimi mimozemský život?

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Od červeného trpaslíka Ross 128 na Zem došli roky staré signály.

Všetko sa to stalo ešte 12. mája, no až teraz poznáme aspoň nejaké podrobnosti. Astronómovia tvrdia, že zachytili mimoriadne zvláštne signály putujúce zo smeru malej temnej hviezdy vzdialenej asi 11 svetelných rokov od Zeme (104 biliónov kilometrov). Vedci na zachytenie použili špeciálny rádioteleskop uložený v Arecibo Observatory v Portoriku. Podľa všetkého signál putoval z hviezdy' Ross 128, ktorú bolo možné vidieť asi desať minút. Počas nich signál na Zem neustále prichádzal a stále sa opakoval.

Zo vzdialenej hviezdy prišli na Zem zvláštne signály. Stojí za nimi mimozemský život?
Zdroj: ourstellarneighborhood.sk

Ross 128 je červeným trpaslíkom, neveľkou hviezdou. Neobiehajú okolo nej žiadne planéty a je 2800-krát tmavšia než naše Slnko. Podľa astrobiológov z University of Puerto Rico však pravdepodobne nejde o mimozemský signál, aj keď túto teóriu nezahadzujú. Prvým úsudkom bola veľká náhoda. Je totiž možné, aj keď vážne nepravdepodobné, že pred záberom satelitu mohol prechádzať nejaký satelit vysielajúci správu. O niekoľko dní nato však bolo prehlásené, že satelity takéto signály nevydávajú, preto sa pozornosť opäť upriamila na červeného trpaslíka. Za signálmi môže byť totiž napríklad aj erupcia, ktorá svojou energiou vytvára silné rádiové vlnenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia