Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2017, 11:49
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Katastrofická situácia v Bratislave. Toxická skládka bývalého závodu znečisťuje podzemné vody a ničí životné prostredie

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Zasiahnuté mestské časti varujú svojich obyvateľov, aby sa vyhýbali akémukoľvek kontaktu s vodou zo studní.

Už veľmi veľa rokov sa v našom hlavnom meste v tichosti hovorí o viac než zlej situácií týkajúcej sa znečisťovania životného prostredia niektorých častí. Nikdy však obyvatelia Bratislavy nemali rukolapné dôkazy a prakticky vždy to bolo len o tom, čo by tam mohlo a nemuselo byť. Len málokto by však pochyboval, že podzemná skládka vo Vrakúni nie je nebezpečná, keďže sa v nej nachádza chemický odpad z bývalého závodu Dimitrovka. Samozrejme sa však čakalo na oficiálne správy z Ministerstva životného prostredia, ktoré sa po veľmi dlhej dobe konečne dostalo k výsledkom. Žiaľ až zarážajúcim. 

V prieskume sa totiž zistilo, že odpad z výroby chemikálií je skutočne toxický a nebezpečné látky sa do dnešného dňa šíria do okolitých podzemných vôd a sú potenciálnou hrozbou nielen pre životné prostredie, ale dokonca aj pre životy obyvateľov postihnutých mestských častí. Ide o najväčšiu toxickú skládku na Slovensku, ktorá ovplyvňuje značný kus územia Bratislavy vrátane Vrakune, Podunajských Biskupíc a Ružinova. Ide o jedovaté látky ako benzén, arzén, toluén, etylbenzén či xylény, pričom všetky majú vplyv na nervovú sústavu a časom by mohli spôsobovať obrovské zdravotné problémy. Ministerstvo aj samotné mestské časti vydávajú oficiálne varovania, aby sa obyvatelia vyhýbali akémukoľvek styku s vodou zo studní a jedným dychom dodávajú, že sa kontaminácia môže šíriť aj ďalej.

Katastrofická situácia v Bratislave. Toxická skládka bývalého závodu znečisťuje podzemné vody a ničí životné prostredie
Zdroj: MŽP/Dekonta Slovensko

Hovorí sa aj o kontakte toxickej podzemnej vody so zeminou, z čoho vyplývajú ďalšie nebezpečenstvá týkajúce sa konzumácie domácej zeleniny a podobne. Našťastie, voda z vodární je vraj mimo nebezpečenstva, čo je veľmi dôležité. Ak však kompetentné osoby nezačnú v dohľadnej dobe konať, môže to mať katastrofické následky aj pre ďalšie okolité časti mesta. Dnes sa predpokladá, že sa jedovaté látky šíria v rádiuse desiatich kilometrov. 

Denník N informoval, že odborníci už údajne prišli aj s možným riešením, ktorým by malo byť uzavretie tejto skládky do špeciálnej kapsuly, čo si síce zatiaľ nevieme predstaviť v praxi, no ako nápad to znie minimálne moderne. Aj keď skôr ako dočasné riešenie. Obvod tejto kapsuly by mal byť približne 2 kilometre a hĺbka až 22 metrov. Čo sa týka nákladov, tie sa vyšplhajú aj až 30 miliónov eur. Nájdu sa však aj odporcovia tohto nápadu, ktorí tvrdia, že toto nie je riešenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia