Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2017 o 18:37
Čas čítania 0:00
Marek R.

Rád hrá futbal na počítači a na tréningy ho stále vozí mamina. Kylian Mbappé je postrachom brankárov už v 18-tich rokoch

ŠPORT FUTBAL
Uložiť Uložené

Francúzsko má o futbalovú budúcnosť postarané.

Minulú sezónu sme si plnými dúškami užívali krásnu rozprávku Leicestru, kedy senzačne dokázali predbehnúť v Premier League všetkých 19 tímov a radovali sa zo zisku majstrovského titulu. Išlo o jednu z najkrajších futbalových rozprávok histórie, ktorú bude len ťažko prekonať, no zaujímavé momenty priniesla aj táto sezóna. RasenBallsport Leipzig si v premiérovej sezóne zabezpečil účasť v Lige majstrov, zaujal aj mladučký tréner na lavičke Hoffenheimu, no a krásne momenty priniesla aj Ligue 1 vďaka Nice a hlavne Monaku. Monako zbavilo nadvlády v lige bohaté PSG a len pred pár dňami oslávili majstrovský titul. V tíme by sme našli množstvo výborných hráčov, hlavne mladých talentov, o ktorých sa veľkokluby pobijú, no keby máme vybrať jedného, okolo koho je najväčší rozruch, tak je to jednoznačne francúzsky útočník Kylian Mbappé.

Ľudia ho prirovnávajú hlavne ku Thierrymu Henrymu, keďže jeho pohyb, orientácia v šestnástke a nekompromisné zakončenie zdobia jeho hru. Na jeseň sme o ňom ešte ani poriadne nepočuli, keďže tréner Leonardo Jardim mu nedával veľa príležitostí, no akonáhle sa na jar začínal dostávať na ihrisko, bol nezastaviteľný. Svedčí o tom aj fakt, že sa mu podarilo prekonať rekord Thierryho Henryho a Kylian sa stal najmladším hráčom Ligue 1, ktorý strelil 13 gólov. V tom čase mal na svojom konte v sezóne len 12 ligových štartov, čo nám vo výsledku dávalo priemer približne gól na zápas. Odvtedy, samozrejme, svoju zbierku gólov ešte zlepšil a každý týždeň len nechápavo pozeráme, aký obrovský potenciál tento francúzsky útočník má. 

Možno si človek povie, že "veď je to len Ligue 1", no v prvom rade sa treba pozrieť na jeho vek, no a netreba ani zabúdať, že 18-ročná hviezda si ide svoje aj v takej súťaži, akou je Liga majstrov. Monako z nej už síce vypadlo, keď v semifinále nestačilo na Juventus Turín, no už len samotná účasť medzi najlepšou štvoricou je obrovským úspechom a Mbappé sa nestratil ani v týchto náročných zápasoch. V osemfinále skóroval proti Manchestru City, vo štvrťfinále sa stal najmladším strelcom dvoch gólov vo vyraďovacej časti Ligy majstrov a dokonca skóroval aj proti najlepšej obrane sveta, teda Juventusu Turín na čele s Gigim Buffonom. Ten nešetril na mladého hráča slovami chvály a bolo tak z jeho slov jasne cítiť, že aj on v ňom vidí neskutočný potenciál. K Mbappému sa nedávno vyjadril aj jeho francúzsky kolega z útoku Benzema, pre ktorého je Kylian najväčším talentom od čias Neymara. 

Už  od mladých rokov na seba pútal pozornosť, v roku 2014 sa ho francúzske noviny pýtali, čo je jeho ambíciou. Vtedy ešte len 14-ročný chlapec odpovedal, že hrať za Real Madrid, keďže vždy je lepšie mieriť vysoko až ku mesiacu, lebo keď aj náhodou padnete, skončíte v oblakoch. No napriek mnohým ponukám, medzi ktorými bol aj Arsenal a legendárna veta Wengera "I almost signed him", si Kylian zvolil práve Monako a ako ukázal čas, lepšie si ani vybrať nemohol. Treba teraz veriť, že stále je rozumným človekom a neuponáhľa svoj posun v kariére, ako napríklad Renato Sanches, ktorý zohrieva v Bayerne Mníchov lavičku náhradníkov. V kategórii U19 Monaka chytil obrovskú formu, v šiestich zápasoch za sebou skóroval minimálne dvakrát a vďaka tomu sa dostal do rezervného tímu. Evolúcia sa však nespomaľovala, onedlho sa ocitol už so samotným Áčkom a odvtedy v ňom už zostal.

Prekonal aj ďalší Henryho rekord, keďže svoju seniorskú premiéru si užil vo veku 16 rokov a 347 dní a stal sa tak najmladším hráčom Ligue 1. To bolo v decembri 2015 a o dva mesiace už aj dokázal skórovať, okrem toho aj pomohol U19 k výhre vo francúzskom pohári. Spočiatku veľa príležitostí nedostával, čo platilo aj pre aktuálnu sezónu. Leonard Jardim mu však s pribúdajúcimi kolami dával príležitosti a Mbappé sa ich chytil. Ešte pred Vianocami dokázal streliť v pohári hattrick proti Lens a pravdepodobne tento moment môžeme označiť za začiatok jeho neskutočnej a zbesilej jazdy. 

Dôležitú úlohe v tomto procese hrala aj jeho rodina, výrazný vplyv má na neho starší brat, nohami na zemi ho udržuje aj jeho mama, ktorá ho navyše vozí na tréningy. Francúzske národné mužstvo tak má o budúcnosť postarané, keďže medzi mladé talenty patria aj Martial, Coman, Ousmane Dembélé či mnoho ďalších hráčov a čas ukáže, či si niektorý z nich jedného dňa odnesie domov Zlatú loptu. Potenciál na to majú. Na záver si teda dajme ešte nejaké tie čísla. V Ligue 1 má na konte 15 gólov a 8 asistencií (odohraných 1499 minút), v Lige majstrov skóroval úctyhodných 6-krát (536 minút) a celkovo v tejto sezóne strelil 26 gólov, čo je vzhľadom na jeho neúčasti v základnej zostave počas jesene krásne číslo. Sme teda zvedaví, ako sa bude Kylian Mbappé naďalej vyvíjať, no veríme, že správnymi rozhodnutiami a tvrdým tréningom sa jedného dňa stane najobávanejším útočníkom na svete.

Anketa:
Mal by Mbappé zostať v Monaku aj počas ďalšej sezóny?
Áno
Nie
Áno
81 %
447 Hlasov
Nie
19 %
105 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia