Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2017, 20:33
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Do Liptovskej Mary sa vyliali tisíce litrov nafty. Slovensku hrozila ekologická katastrofa

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Tony benzínu stiekli do našej najväčšej vodnej nádrže.

Voda v najväčšej slovenskej vodnej nádrži, v Liptovskej Mare, bola kontaminovaná naftou, hoci našťastie, všetko dobre dopadlo. Tesne okolo nej totiž vedie rušná diaľnica D1, ktorá zohráva veľmi významnú úlohu v doprave a aj čo sa týka na medzinárodnej nákladnej úrovni. Nehody teda nie sú ničím výnimočným. Trojica kamiońov sa totiž hneď vedľa Liptovskej Mary zrazila, pričom z jednej z cisterien začala vytekať nafta, informoval portál tvnoviny.skSedemtisíc litrov nafty rozčerilo hladinu pomocou kanálu, ktorý má za úlohu odvodňovať rušnú diaľnicu, pričom zašpinili takmer polkilometrový úsek brehu.


Na mieste začal separovať vodu Hasičský a záchranný zbor a pomocou špeciálnych chemikálií ekologickým spôsobom odbúravajú ropné znečistenie. Našťastie, k významnému poškodeniu nádrže nedošlo, to však len vďaka včasnému zásahu. Rybám ani iným živočíchom sa tak nič nestane a aj voda bude naďalej bez problémov použiteľná. Dobrému výsledku celej nešťastnej situácie hral do karát aj fakt, že voda je ešte poriadne studená, preto sa ešte väčšina živočíchov drží hlboko pri dne a vzdialene od brehu. Ide doteraz o najväčšiu ekologickú haváriu na Liptovskej Mare.



Domov
Zdieľať
Diskusia