Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. mája 2017, 18:04
Čas čítania 0:00
Ján A.

Svetoznáma fotografia získala kvalitné európske spracovanie prešpikované vypätými scénami a charizmatickou osobnosťou lekára (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Príbeh poľského kardiochirurga dodnes fascinuje celý svet.

Legendárna fotografia z roku 1987 obletela celý svet. Dokonca získala prvenstvo v uznávanej súťaži National Geographic za spomínaný rok a dodnes patrí medzi sto najlepších fotografií sveta. Záber na nezlomného doktora Zbigniewa Religu, vyčerpaný personál a zachráneného pacienta neustále fascinuje nielen mladších kolegov, ale aj celé spektrum laikov. Poľský kardiochirurg unavene pózuje pred objektívom po 23 hodinovej transplantácii srdca. Spravil však malý zázrak. Vykonal prvý obdobný zákrok v tejto socialistickej krajine, a to aj napriek komplikovanej predchádzajúcej situácii, počas ktorej mu vysokí hodnostári krajiny i neprajníci z lekárskeho prostredia hádzali polená pod nohy. A práve o tejto tematike natočil režisér Łukasz Palkowski kvalitnú snímku Bogowie. Je o neuhasiteľnej túžbe dokázať celému svetu i sebe samému, že aj jednotlivec, hrdina z davu, môže zvíťaziť v súboji proti celému okoliu, pokiaľ ide o záchranu ľudského života. 

Svetoznáma fotografia získala kvalitné európske spracovanie prešpikované vypätými scénami a charizmatickou osobnosťou lekára (Tip na film)
Zdroj: Next Film

Dráma zachytáva príbeh vynikajúcej osobnosti, ktorá bojuje proti nepriaznivým okolnostiam. Zbigniew sa odvážil zmeniť panujúce zásady v lekárstve počas totality na základe svojej silnej viery v záchranu dovtedy neliečiteľných chorôb v chirurgickej časti kardiológie. Preto bez váhania opúšťa teplé miestečko uznávanej kliniky vo Varšave a odchádza do menšieho mesta, aby v ňom založil moderné oddelenie podľa vlastných predstáv. Práve tu už nie je obmedzovaný bývalými šéfmi, je pánom vlastnej situácie. Objavia sa však ďalšie nečakané zásadné problémy - klamstvá a intrigy, nedostatok financií alebo vtedajšie hranice znalostí odboru. Avšak, zložitá a rozporuplná postava hlavného hrdinu dokáže aj nemožné! Mal v sebe anjela i čerta a taktiež obrovskú túžbu naplniť svoje sny.

Svetoznáma fotografia získala kvalitné európske spracovanie prešpikované vypätými scénami a charizmatickou osobnosťou lekára (Tip na film)
Zdroj: Next Film

Životopisný film vsádza na bravúrne stvárnenie doktora Z. Religy. Tomasz Kot predviedol výborný výkon. Rola tvrdohlavého chirurga s nezlomnou osobnosťou mu proste neskutočne sadla. V jednotlivých scénach sa striedajú dve tváre hlavnej postavy, kedy perspektívny karierista zápasí s ľudským a ušľachtilým altruistom. Prvá stránka osoby má obzvlášť priaznivý vzťah k alkoholu, pričom si pripaľuje jednu cigaretu od druhej. Na okreskách sa správa ako najväčší cestný pirát a rýchlou jazdou neohrozuje iba seba, ale aj svoje okolie. Nikto ho nesmie v žiadnom prípade predbehnúť (nielen v automobilovom súboji). Naopak činí svojou pozitívnou povahou.

Milujúci manžel bojuje za nové oddelenie v baníckom meste. Snaží sa zachrániť svojich pacientov aj napriek tomu, že mu doslova odnášajú z pracoviska odborné prístroje a iné potrebné materiály. Urputne bojuje proti nepriaznivému osudu, zaužívaným názorom a praktikám starších kolegov a byrokratických papalášov, pretože životy pacientov sú mu prednejšie. Z ničoho vybuduje niečo. Aj napriek obrovskej rozpoltenosti je veľkou osobou nielen poľského zdravotníctva. Jeho príbeh dodnes okúzľuje celý svet. 

Svetoznáma fotografia získala kvalitné európske spracovanie prešpikované vypätými scénami a charizmatickou osobnosťou lekára (Tip na film)
Zdroj: Next Film
 

Film kladie dôraz aj na audiovizuálnu stránku. Okrem lekárskeho prostredia nahliadne hlavný aktér aj do klasického socialistického panelákového života, ktorý vystrieda malebné prostredia počas výletu k jazeru. Príbeh spestria motivačné pesničky svetového formátu a smutnejšie skladby domácej tvorby.

Pútavá európska snímka môže konkurovať aj americkým filmom. Výborný námet podľa skutočných udalostí s excelentným hereckým výkonom smelo kombinuje vtipné a vážne sekvencie v lekárskom prostredí. Kult doktora stojí nad celou snímkou a herec Tomasz Kot sa jej ujal s náramnou ľahkosťou a vycibreným zmyslom pred jednotlivé situácie. Ak zbožňuješ doktora Housa, tak práve Zbigniew Religa bude tvojím novým chytrým idolom s temnou stránkou. Trailer vás snáď definitívne presvedčí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia