Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2016, 11:43
Čas čítania 0:00
Ján A.

Všetko, čo potrebujete vedieť o bájnom fimovom spracovaní sci-fi Ghost in the Shell so Scarlett Johansson

FILMY A SERIÁLY MATRIX SCARLETT JOHANSSON
Uložiť Uložené

Bude filmová adaptácia japonského anime legendou podobne ako Matrix?

Animovaná adaptácia síce vznikla už v roku 1995, ale verný okruh fanúšikov čakal viac ako 20 rokov na prvé hrané sfilmovanie. V tých časoch bol internet relatívne novým miestom pre milióny ľudí na celom svete. Väčšina užívateľov verila, že ich dáta sú v bezpečí. Napriek tomu došlo k hacknutiu najväčších svetových korporácií. Postupom času internet získal nielen pozíciu najväčšej vymoženosti 21. storočia, ale patrí mu aj renomé (ne)bezpečnosti súkromných informácií. Aj kvôli tomuto faktu konštatujeme, že práve teraz je správny čas pre túto novinku. 

Kvôli neustále narastajúcim problémom s hackermi dôjde k vytvoreniu špeciálneho útvaru s názvom Sekcia 9. Zvláštne oddelenie patrí organizácii Hanka Robotics. Dôležitou persónou spoločnosti je agent Major, kyborg ženského pohlavia. Vedie elitný zásahový tím, ktorý bojuje proti najhorším kriminálnikom a extrémistom. Jediným cieľom nepriateľov je zničenie pokrokov a technológií v materskej kybernetickej spoločnosti Hanka Robotics. Major zatiaľ nenarazila na protivníka, ktorý by ju zlomil. Na scéne sa však objaví tajomný a silný programátor manipulujúci s imaginárnymi mozgami významných osobností. Na agentku čaká neľahká úloha - uloviť záhadného oponenta režimu. Na jej konci nebude všetko také jednoznačné ako predtým.  

Všetko, čo potrebujete vedieť o bájnom fimovom spracovaní sci-fi Ghost in the Shell so Scarlett Johansson
Zdroj: Paramount Pictures, DreamWorks

Ghost in the Shell je prešpikovaný urbanizmom budúcnosti. S veľkým dôrazom hľadíme na inžinierske, fyzické a futuristické formovanie v deji, nezabúdajúc na filozofické pohladenie duše. Prvá anime adaptácia pochádza z Japonska. Avšak, inšpiráciou pre tvorcov bolo čínske mesto Hongkong. Na danom mieste osobne čerpali nové nápady i motívy veľkomesta. Napriek tomu, že prevažnú časť pripravovanej snímky budú tvoriť virtuálne efekty, svoje miesto si s istotou nájdu aj reálne scény. Externé scenérie boli napríklad natáčané aj na Novom Zélande. Skvelá infraštruktúra v netradičnom prostredí ponúka zaujímavé riešenia pre kameramanov. Nevšedné kulisy a prostredia sú veľmi dôležité pre obohatenie filmu. Minimálne podľa tvrdení autorov došlo k zvýšeniu umeleckej hodnoty snímky.

Všetko, čo potrebujete vedieť o bájnom fimovom spracovaní sci-fi Ghost in the Shell so Scarlett Johansson
Zdroj: Paramount Pictures, DreamWorks

Už v minulosti čerpalo mnoho režisérov námet pre tvorbu práve z japonského anime (napríklad aj takí súrodenci Wachowski pre svoj Matrix). Mnoho nadšencov žánru sci-fi vidí práve v tejto adaptácii nového nástupcu legendárneho a kultového Matrixu. Podobá sa minimálne s hlavnou ideou, vizuálnym spracovaním a filozofickou problematikou vo vzťahu človek verzus budúcnosť, respektíve človek verzus umelá inteligencia.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre si pamätáš na trilógiu Matrix? KVÍZ: Ako dobre si pamätáš na trilógiu Matrix? 9. septembra 2021, 18:17

Podľa slov režiséra Ruperta Sandersa neuvidíme totálne skopírovanie pôvodného originálu, ale naopak dôjde k zrodeniu nového príbehu. Začínajúce sfilmovanie však nemusí byť posledné. Rupert záhadne vyslovil myšlienku ohľadom poslednej scény. Pri úspechu sci-fi thrilleru sa zrejme dočkáme ďalších častí. Režisér označil hlavnú postavu za kyberpunkovú kráľovnú, ktorá je mysľou bez tela a telom bez mysle. Jej hlas na neho pôsobil dojmom, že patrí presne na miesto v danom kybernetickom svete (v hre bola dokonalá). Po predchádzajúcich skúsenostiach s podobnými rolami bola veľmi nápomocná svojimi pragmatickými pripomienkami.

Všetko, čo potrebujete vedieť o bájnom fimovom spracovaní sci-fi Ghost in the Shell so Scarlett Johansson
Zdroj: Paramount Pictures, DreamWorks

Scenárista zvolil agresívny útok na filozofické miesto v mysli každého diváka. Hackeri môžu implantovať myšlienky spätne do mysle postáv. Avšak, sú tieto myšlienky pravdivé alebo klamlivé? Vykonávajú takéto nehanebné ovplyvňovanie aj programátori v kybernetickej spoločnosti Hanka Robotics? Pokiaľ sa kopíruje myseľ do ďalšieho tela, kedy prestane človek byť človekom? To, kým sme, vytvára telo alebo myseľ? Alebo oboje? Už tieto otázky nútia jednotlivca zablúdiť poriadne hlboko do svojho vedomia. Táto tematika je aj v týchto dňoch oveľa dôležitejšia než kedykoľvek predtým. Novinka podvedome núti diváka premýšľať o budúcom konci či nebodaj novom začiatku... Snaží sa motivovať. Veď predsa stačí vypnúť mobilný telefón. Ľudskosť je pod našou kontrolou, ide len o náš výber.

Všetko, čo potrebujete vedieť o bájnom fimovom spracovaní sci-fi Ghost in the Shell so Scarlett Johansson
Zdroj: Paramount Pictures, DreamWorks

V hlavnej role sa predstaví Scarlett Johansson. Divákov a fanúšikov mangy/anime rozdelilo obsadenie postavy na dva tábory. Po opakovanej účasti vo svete Marvelu sa snáď ani nemôžeme čudovať. Scarlett dokázala okúzliť divákov aj v iných filmoch, nielen ako Black Widow. Stvárnila napríklad zaujímavé postavy v dielach, ako Dokonalý trik a Stratení v preklade. Vedeli ste, že zohrala menšiu rolu aj vo filme Sám doma 3Pilou Asbæk sa predstaví v role Batoua a Beat Takeshi stvárni úlohu Takeshiho Kitanu. V menších rolách sa predstavia herci, ako Juliette BinocheKaori Momoi, Rila FukushimaChin HanDanusia SamalLasarus RatuereYutaka Izumihara a Tuwanda Manyimo.

Odporúčané
Svet Marvelu: Akú rolu bude mať Hawkeye v budúcich filmoch a čo znamená potitulková scéna v Black Widow? Svet Marvelu: Akú rolu bude mať Hawkeye v budúcich filmoch a čo znamená potitulková scéna v Black Widow? 11. júla 2021, 13:29

Akčné scény má na starosti Guy Norris, ktorý pracoval aj na Suicide Squad či Mad Max: Fury Road. Ďalšiu novinku predstavujú termoptické obleky. Vyrobila ich známa spoločnosť Weta, ktorá kolaboruje s viacerými poprednými štúdiami. Pracovala na úspešných dielach, ako The Hobbit, Warcraft či Furious 7. Špeciálny oblek sa ukáže v rôznych okamihov v diferentných módoch. Produkčným partnerom je napríklad aj firma Adidas. Svetoznáma značka predstaví jedinečnú bojovú obuv. 

Bonus na záver: Posledný trailer bol v akustickom pozadí sprevádzaní zaujímavým remixom pesničky Enjoy The Silence od skupiny Depeche Mode. 

Domov
Zdieľať
Diskusia