Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2016 o 17:09
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Autor legendárnej Hallelujah zomrel. Piesne Leonarda Cohena si obľúbili milióny ľudí

HUDBA
Uložiť Uložené

Umelec, básnik a vizionár Leonard Cohen tento svet navždy opustil.

Básník, spevák a textár. Tieto tri príbuzné profesie vystihovali Leonarda Normana Cohena, kanadského speváka, ktorý sa so svetom bohužiaľ rozlúčil. Cohen sa narodil 21. septembra 1934 v Kanade. Ako deväťročnému mu zomrel otec, čo ústilo do hlbokých depresií, ktoré v tej dobe riešil aj pomocou LSD. Ako tínedžer sa naučil hrať na gitare, no smútok za otcom ho aj napriek milovanej hudbe sprevádzal ešte niekoľko rokov. Inklinujúc aj k poézii v roku 1951 zakotvil na univerzite, počas ktorej začal písať vlastné texty, v čom pokračoval aj po skončení štúdia. Vďaka peniazom, ktoré mu zanechal otec, majiteľ obchodu z odevom, sa o živobytie nemusel starať a všetko svoje úsilie smeroval práve do hudby.

Autor legendárnej Hallelujah zomrel. Piesne Leonarda Cohena si obľúbili milióny ľudí
Zdroj: wikimedia

Zrejme aj dostatok času a detstvo plné sklamania a smútku prispeli k forme jeho hudby. Mimoriadne prepracované texty plné metafor, zvratov a slovných hračiek sprevádzali zvyčajne pomalé a niekedy aj smutné tóny. Za účelom preraziť ako spevák sa presťahoval do USA, kde v roku 1967 vydal svoj prvý albumSongs of Leonard Cohen. Paradoxne sa však jeho tvorba v USA veľmi neuchytila, zato v Európe si bez problémov našla miesta v hudobných rebríčkoch. Prvý album nasledovalo ďalších trinásť, v nich sa skrývalo množstvo populárnych skladieb, ktoré si našli miesta vo filmoch či divadelných predstaveniach.


Smrť Leonarda Cohena oznámilo jeho vydavateľstvo prostredníctvom jeho facebookovej stránky: "V hlbokom zármutku oznamujeme, že legendárny poet, textár a umelec Leonard Cohen umrel. Svet stratil jedného z najväčších a najoceňovanejších hudobných vizionárov." V mysliach ľudí je zakorenená najmä skladba Hallelujah, tou zožal úspech až po prebratí inými umelcami - medzi inými aj Jeffom Buckleym, ktorý nahral podobne obľúbenú verziu. Svoj cover neskôr pridali napríklad aj Bon Jovi či Justin Timberlake.

Domov
Zdieľať
Diskusia