Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2016, 14:32
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Na cestovanie nie je nikdy neskoro. 89-ročná ruská babička začala vo veľkom spoznávať svet v pokročilom veku

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE RUSKO
Uložiť Uložené

Mohli by sme si z nej zobrať príklad.

Na to, aby človek nabral odvahu a vybral sa do sveta nikdy nie je neskoro. Množstvo mladých ľudí sedí doma, pretože majú strach z toho, čo na nich čaká za prvým rohom, a tak aspoň teba snáď inšpiruje dnes už 89-ročná ruská babička Elena, ktorá si z predsudkov a pravidiel nič nerobí. Elena si momentálne užíva svoj dôchodok v sibírskom meste Krasnojarsk, lenže jej aktuálnym životným cieľom nie je skončiť v Krasnojarsku až do konca života bez toho, aby sa ešte vybrala do sveta.

Pred približne šiestimi rokmi na ňu doľahla menšia existenčná kríza a keďže na dôchodku má už dostatok času na vykonávanie akejkoľvek činnosti, na jednom stretnutí s kamarátmi jej odporučili cestovanie. Ako sama hovorí, pred týmto stretnutím bola ako mladá jedine na výlete v Poľsku a Nemecku a viac krajín sa jej navštíviť nepodarilo. Elena sa nápad ísť opäť do sveta veľmi pozdával, a tak zašla do cestovnej agentúry, relatívne rýchlo si vybavila aj pas a už jej takmer nič nestálo v ceste za novými dobrodružstvami. Prvou destináciou sa stali české Karlove Vary a tie spoločne s blahodárnymi účinkami miestnych procedúr spôsobili, že sa tam Elena vrátila za posledných šesť rokov už niekoľkokrát. Česko však nebolo jedinou novou krajinou, kam smerovali jej kroky. Postupne sa dostala napríklad do Vietnamu, kde si zajazdila na skútri, vyskúšala miestnu kuchyňu a uchvátená sa vrátila späť domov, aby hneď začala plánovať ďalší výlet. Vo Vietname si dokonca našla aj novú kamarátku Katarínu, ktorá jej pomáhala s komunikáciou a so všetkým ostatným, čo babička potrebuje, pretože jej už zrak neslúži tak dobre, ako tomu bolo niekedy. Ani to ju nezastavilo v ceste do Izraela, kde sa okúpala aj v Mŕtvom mori, prezrela si náboženské pamiatky a ešte aj zajazdila na ťave.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Elena priznáva, že pred začiatkom jej dôchodcovských dobrodružstiev sa o ňu jej dcéra dosť bála, pretože nevedela, ako sa bude staršia babička vedieť zaobísť v cudzom svete, no po niekoľkých výletoch sa strach vytratil. Dcéra je teraz zo svojej matky nadšená a Elena už dokonca plánuje ďalší výlet, pretože by sa tentoraz chcela ísť pozrieť do Španielska alebo Talianska a ak jej vydrží zdravie, rada by vo svojich dobrodružstvách pokračovala čo najdlhšie.





Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30





Domov
Zdieľať
Diskusia