Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2016, 20:52
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Dacia Duster s pásmi si to rozdala v extrémnom teréne s tankom. Ako to dopadlo?

TECH DACIA
Uložiť Uložené

Rumunské servisy ponúkajú možnosť upraviť jedno z najlacnejších SUV na trhu do náročných podmienok.

Úpravy áut, ktorých hlavnou podstatou je nahradenie samotných kolies trojuholníkovými (snežnými) pásmi sme tu už neraz mali, ostatne tento spôsob radikálnej premeny vozidiel je najmä v severských krajinách vskutku obľúbený. Tentokrát sa ale pozrieme pre zmenu priamo do Rumunska, teda krajiny, kde sa miestna chudoba neraz odzrkadľuje aj na kvalite cestných komunikácií. Práve z tohto dôvodu tamojšie zastúpenie automobilky Dacia, konkrétne jeden z miestnych servisov, ponúka možnosť prestavby mimoriadne obľúbeného SUV-čka, ktoré je dobre známe aj v našich končinách. Model Duster tak vedia obdariť štvoricou rozmerných pásov, aké poznáme predovšetkým zo snežných skútrov, "zimných" štvorkoliek či v neposlednom rade tankov. Pochopiteľne, takýto zásah si vyžaduje aj úpravu podvozka ako takého a prispôsobenie blatníkov, respektíve podbehov.

V žiadnom prípade však nejde o komplikovanejšie zmeny, dokonca i motor samotný ostáva nezmenený. Navyše, na výber je až z dvojice dobre známych agregátov, teda jednotiek 1,2 TCe a 1,5 dCi. Tie určite neponúkajú takú porciu výkonu ako niektoré predošlé extrémne počíny, na bežné účely tejto Dacie však plnohodnotne stačia. Dôkazom toho je aj priložené video naznačujúce, ako celá koncepcia funguje v naozaj ťažkých podmienkach, ktoré v tomto prípade zastupuje skutočne náročný terén plný blata. Na priblíženie schopností úpravy sa ruský magazín Motor rozhodol vozidlo porovnať dokonca s tankom ruskej výroby. Oba exempláre absolvujú súčasne jednu a tú istú trať, a to navyše v duchu akéhosi preteku. Ako sa rumunské SUV-čko s touto výzvou popasovalo sa dozviete teda nižšie. Na záver doplním, že takto vylepšené Dustery sú v Rumunsku hojne zastúpené, keďže ich používajú tamojšie záchranné zložky v ťažšie dostupných miestach.

Domov
Zdieľať
Diskusia