Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
28. januára 2025 o 10:39
Čas čítania 1:08
Karolína Uličná

Slovensko slávi obrovský úspech, na „kulinárskych Oscaroch“ sa umiestnilo na popredných priečkach

GASTRO GASTROPRIEMYSEL SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Súťaž sa koná každé dva roky vo francúzskom meste Lyon.

Slovensko sa zúčastnilo jednej z najprestížnejších svetových gastronomických súťaží s názvom Bocuse d’Or. Slovenskí kuchári to dotiahli až na podujatie Grand Final, ktoré je vrcholom celej súťaže, ktorú prezývajú aj kulinárske Oscary.

Koná sa každé dva roky v Lyone vo Francúzsku. Táto súťaž nesie meno Paula Bocusea, legendárneho francúzskeho šéfkuchára, a oslavuje najvyššiu úroveň kulinárskeho umenia.

V kuchárskej súťaži sa stretlo 24 krajín z celého sveta. Slovensko aj napriek veľkej konkurencii získalo 15. miesto. Ide o doposiaľ najlepšie miesto, aké naši reprezentanti na tejto súťaži získali.

Prvé tri miesta získalo Francúzsko, Dánsko a Švédsko. Našu krajinu reprezentovali mená ako Marek Minarič, Márk Janák a Peter Vajgel. Slovenský tím trénuje renomovaný švédsky kuchár Jimmi Eriksson.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bocuse d'Or (@bocusedor)

Ako uvádza slovenská oficiálna stránka Bocuse d’Or, hlavnými témami bolo mäso a ryba. Každý šéfkuchár mal 5 hodín a 35 minút na to, aby vykúzlil 2 súťažné jedlá.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, ako vyzerali búrlivé 90. roky na Slovensku? Otestuj svoje znalosti KVÍZ: Vieš, ako vyzerali búrlivé 90. roky na Slovensku? Otestuj svoje znalosti 18. januára 2025 o 10:00

Slováci pripravili sciénu kráľovskú plnenú homárovou fášou a čili, s konfitovaným zelerom, plnenou zelerovou polguľou a šafránovo-homárovým sabayonom. Na tému „mäso“ pripravili srnčí chrbát plnený Foie Gras a sviečkovicou, pošírovaný srnčí chrbát v cukete, koláč zo srnčieho stehna so slivkami a smrčkovcom. Prílohy tvorila hruška s čiernou ríbezľou a pekanovými orechmi, consommé s raviolou a ragú, doplnené omáčkou.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jaroslav Žídek (@jaroslav_zidek_official)

Súťaž bola náročná, no slovenská reprezentácia bola na to dobre pripravená. „Bolo potrebné zbierať inšpiráciu a nápady, preto som sa rozhodol ísť na niekoľko mesiacov do Zürichu. Jedlá sa dennodenne vyvíjali a ladili sa chute či detaily, aby sa našiel ten najideálnejší chuťový vzorec. Aktivita bola intenzívna a na dennej báze, predovšetkým tesne pred súťažou,“ vyjadrili sa kuchári pre portál Kávičkári.

Späť
Zdieľať
Diskusia