Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2024 o 7:53
Čas čítania 0:59
TASR

Obľúbenú pamiatku Ríma začali opravovať. Návšteva fontány di Trevi má byť údajne aj spoplatnená

ZAUJÍMAVOSTI RÍM TALIANSKO TURISTIKA
Uložiť Uložené

Fontánu denne navštívi až 12-tisíc turistov. Ak sa v blízkej budúcnosti chystáš do Ríma, pamiatku uvidíš len za sklom.

Rímska radnica začala obnovu ikonickej barokovej fontány di Trevi. Počas nej budú mať turisti výhľad na fontánu z presklenej lávky. Rekonštrukčné práce by sa mali skončiť do konca roka. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a ANSA. Fontánu denne obdivuje až 12-tisíc turistov.


Medzi turistami najviac obliehané miesta patrí aj fontána z 18. storočia. „Nachádza sa v oblasti s vysokou pešou premávkou a podlieha špecifickým mikroklimatickým podmienkam, ktoré vedú k inváznej vegetácii a vápenatým usadeninám na častiach vystavených vode,“ uviedla radnica.


Súčasťou prác bude čistenie kamenných častí v spodnej časti objektu a vyplnenie škár.

Počas rekonštrukcie budú mať turisti výhľad na sochy aj vodnú plochu z presklenej lávky a ponad fontánu po vyvýšenom chodníku bude môcť prejsť iba obmedzený počet návštevníkov. „Chodník ponúkne možnosť získať nové údaje o návštevnosti, užitočné pri riešení problémov s preplnenosťou," informovala radnica.


Podobný chodník nad fontánu nainštalovali aj v minulosti. V roku 2014 módny dom Fendi financoval počas 18 mesiacov trvajúcej rekonštrukcie priehľadný mostík z plexiskla.
Rímske úrady tento mesiac uviedli, že zvažujú aj zavedenie systému predaja vstupeniek pre návštevníkov fontány v záujme lepšej kontroly ich počtu. Starosta Ríma Roberto Gualtieri uvádza, že vstup k fontáne by mohol byť aj „spoplatnený symbolickou sumou“.

Odporúčané
Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si 5. októbra 2024 o 12:30

O rok čakajú ešte zvýšený nápor turistov. Vatikán totižto vyhlásil rok 2025 za jubilejný (Svätý) rok, ktorý sa slávi každých 25 rokov. Očakáva sa tak zvýšený prílev pútnikov a Rím dokončuje obnovu najdôležitejších pamiatok v meste. Počas roka sa v Ríme a Vatikáne očakáva približne 30 miliónov návštevníkov.

fontána di trevi, rím, taliansko
Zdroj: Unsplash / Michele Bitetto
Domov
Zdieľať
Diskusia