Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
včera 4. októbra 2024 o 15:01
Čas čítania 1:37
TASR

AI asistenti sa čoskoro stanú realitou. Pripomenú ti stretnutie či zabudnutú konverzáciu

TECH MODERNÉ TECHNOLÓGIE TECHNOLOGICKÉ NOVINKY UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Mnohí sa ich obávajú a myslia si, že môžu výrazne narušiť súkromie ich používateľov.

Do príchodu asistentov s umelou inteligenciou (AI) „s veľmi dobrou dlhodobou pamäťou" zostáva približne rok, tvrdí Mustafa Suleyman, vedúci vývoja AI v spoločnosti Microsoft. TASR informuje na základe správy televízie BBC.


Produkty budú schopné spomenúť si na konverzácie, projekty a problémy a budú nabádať používateľov, aby do nich investovali viac času a zdieľali s nimi viac súkromia, vyhlásil Suleyman počas exkluzívneho rozhovoru pre BBC.

Myslím, že sa posúvame do zásadne novej éry neustále prítomných, perzistentných a veľmi schopných pomocníkov, ktorí nás budú sprevádzať každodenným životom," dodal.

Umelá inteligencia môže mať aj negatíva

Odporcovia AI vyjadrili vážne obavy nad takouto mierou integrácie, ktorej súčasťou by bolo aj zabezpečenie údajov a súkromia. Používatelia by od AI mohli dostať zlé rady, nesprávne údaje alebo sa stať cieľom jej zabudovaných predsudkov, tvrdia kritici.


Zástancovia AI namietajú, že hlboká integrácia do života je nevyhnutná a že bez znalosti súkromia a kontextu toho, čo sa od nich žiada, nebudú nikdy skutočne užitočné. Napríklad umelá inteligencia na správu stretnutí v diári dokáže skutočne fungovať iba s prístupom k diáru, právom upravovať ho a uchovávať informácie o aktivitách jednotlivca.


Suleyman tvrdí, že prístup mnohých ľudí k súkromiu sa časom zmenil. Podľa jeho slov už televízory, notebooky, telefóny, kamery v autách alebo slúchadlá v bežnom živote „neustále všade nahrávajú". Ako príklad uviedol aj funkciu Live View v smartfónoch iPhone od spoločnosti Apple, ktorá počas snímania fotografií zároveň nahráva zvuk i video.


Väčšina ľudí tú funkciu miluje. Niektorí si ju vypínajú, no ide o veľmi výrazný posun predstavy o fotografii," tvrdí Suleyman. Dodáva, že dôležitými faktormi pri prijímaní takejto technológie a jej výhod sú pocit ľudí, že ju dokážu ovládať a dôvera v jej poskytovateľa.

Umelá inteligencia.
Umelá inteligencia. Zdroj: Flickr/volně k užití

Microsoft prostredníctvom spoločnosti OpenAI, tvorcu konverzačného robota ChatGPT, investoval do vývoja AI miliardy dolárov. Výskum však ukazuje, že ju pravidelne používa iba málo používateľov. Podľa výsledkov prieskumu inštitútu Reuters zverejnených v auguste použilo ChatGPT iba 29 percent účastníkov prieskumu a denne tento nástroj používajú iba dve percentá ľudí.

Odporúčané
Vybrali sme TOP jesenné módne trendy podľa ChatGPT. Trafila sa AI do toho, čo sa bude nosiť túto sezónu? Vybrali sme TOP jesenné módne trendy podľa ChatGPT. Trafila sa AI do toho, čo sa bude nosiť túto sezónu? 19. septembra 2024 o 11:00

Suleyman pripúšťa, že nástroje AI možno medzi používateľmi nikdy nebudú také obľúbené ako smartfóny. AI sa však podľa neho aj napriek potenciálnym rizikám stala najrýchlejšie rastúcou a prijímanou technológiou v histórii.


Microsoft v lete pozastavil vydanie nástroja umelej inteligencie Recall, ktorý s odstupom niekoľkých sekúnd zaznamenáva snímky obrazovky, aby používateľom pomohol nájsť prezeraný obsah.

Spoločnosť tak urobila po mohutnej vlne kritiky zo strany zástancov súkromia a otázkach, ktoré spoločnosti adresovala britská organizácia monitorujúca dodržiavanie bezpečnosti údajov. Vydanie Recallu s posilnenými bezpečnostnými opatreniami plánuje Microsoft v novembri.

Umelá inteligencia OpenAi.
Umelá inteligencia OpenAi. Zdroj: Unsplash/Om Siva Prahash
Domov
Zdieľať
Diskusia