Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júla 2024 o 14:30
Čas čítania 7:02
Martin Adam Pavlík

Martin Matys: Netrúfam si špekulovať nad tým, či Rytmus dostal za podporu Pellegriniho zaplatené, ale sklamal ma (Rozhovor)

Martin Matys: Netrúfam si špekulovať nad tým, či Rytmus dostal za podporu Pellegriniho zaplatené, ale sklamal ma (Rozhovor)
Zdroj: Jiří Rygel
HUDBA FESTIVAL HIP HOP ŽIJE MARTIN MATYS RAP SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Prezradil, kedy vyjde nový album, aké má životné obdobie a zaspomínal si aj na bujaré zážitky z backstageu.

Patrí medzi najtalentovanejších lyrikov na česko-slovenskej rapovej scéne. Jeho skladby sa zarývajú pod kožu a vyvolávajú zimomriavky. Nikdy nepatril medzi „flexerov“, ktorý vo videoklipoch ukazujú drahé reťaze, rozhadzujú peniaze a okolo nich sa točia polonahé ženy. 

Martin Matys (33) zostáva verný hlbokým textom, ktoré majú silnú výpoveď. Málokto je taký otvorený, úprimný a autentický. Veľa rapuje o toxických a deštruktívnych vzťahoch, ale aj o spoločensko-politických témach. Momentálne žije v Prahe so svojou rodinou. Rozhovor vznikol na bratislavskom festivale Hip Hop Žije, svojím setom otvoril piatkový program. Čo všetko nám prezradil?

Ak ťa bavia naše rozhovory, pridaj sa do klubu Refresher+ a čítaj všetok obsah na našom webe bez zbytočných obmedzení. Nájdeš tam viacero reportáží zo zahraničia, profilov osobností aj kapiel či desivé kriminálne príbehy. Nehovoriac o bohatom videoobsahu a nových formátoch.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy vyjde jeho nový album.
  • Či v blízkej budúcnosti môžeme očakávať spoločný track s Fvck Kvltom.
  • Aké bizarnosti sa bežne dejú v backstagei.
  • Čo by sa muselo stať, aby sa vrátil späť na Slovensko.
  • Čo vraví na konania súčasnej slovenskej vlády.
  • Ako vníma atentát na Roberta Fica.
  • Ako vníma Rytmsuovu podporu Petra Pellegriniho. 
Martin Matys
Zdroj: PATRIK LUŽA/luzaaa.p

Vraj ťa pred týždňom skolila angína a hrozilo, že na Hip Hop Žije ani nevystúpiš. Si už v poriadku? Čo ti pomohlo dať sa dokopy?

Nie, ešte nie som úplne v poriadku, ale objavil som jeden zázračný sirup, ktorý bral môj syn, keď bol dlhšie chorý. (smiech) To ma celkom postavilo na nohy, no ešte stále sa necítim úplne fit.

Odporúčané
Braňo je krízovým manažérom na festivaloch: Keď niekomu príde zle v dave, prekríženie rúk do X na Slovensku nefunguje Braňo je krízovým manažérom na festivaloch: Keď niekomu príde zle v dave, prekríženie rúk do X na Slovensku nefunguje 2. júla 2024 o 16:30

Už máš dvoch synov, občas sa objavia na tvojich storkách. Ako sú starí a staráš sa o nich sám alebo máš v súčasnosti partnerku, s ktorou ich vychovávate? Aké máš momentálne obdobie?

Staršieho, šesťročného syna mám s expriateľkou, takže si ho striedame. Chodí ku mne každý druhý týždeň. Druhého, dvojročného syna mám so súčasnou partnerkou Alinou, s ktorou žijem. Je to pre mňa momentálne asi najlepšie obdobie. V tomto veku sú tie deti veľmi smiešne, zábavné a milé. Ešte ťa príliš nemajú čím nasrať. (smiech) Myslím, že to príde až neskôr, keď budú puberťáci. Zatiaľ si to užívam.

Keď som s tebou robil pred šiestimi rokmi rozhovor, hral si na inom slovenskom festivale so živou kapelou. Prečo nehráš s kapelou aj tentoraz na Hip Hop Žije? Plánuješ sa k takýmto koncertom vrátiť?

Niektoré koncerty tak stále hrávam a dokonca aj s tou istou kapelou. I keď občas je na pódiu len menej nástrojov, napríklad hráme akusticky a bez bicích. Momentálne hrávam všetky koncerty s DJ-om a islandským jazzovým klávesákom Jakobom Gunnarssonom, ktorý má tri typy klávesov. Jedny sú basové, druhé harmonické a tretie je klasické piano. V beatoch mám teda vypnuté harmonické nástroje, ale aj basu a on to hrá naživo.

Nemáš v pláne nahrať celý album čisto s kapelou?

Nechce sa mi znova robiť album, ktorý by znel „kapelovo“, pretože to je príliš limitujúce. Skôr to robím tak, že si pri tvorbe nových vecí v štúdiu nahráme nástroje, ktoré sa mi hodia do konkrétnych skladieb. Momentálne ma baví viac, keď sú bicie elektronické a k tomu si nahrám napríklad gitaru alebo klávesy podľa potreby. Samozrejme, niektorý track si pýta živé bicie, ale nepotrebujem ich mať všade.

Už dlhé roky žiješ v Prahe. Pociťuješ pri koncertoch na Slovensku väčšiu lásku z publika? V čom je iné hrať „doma“?

Jasné, vždy sa mi skvele hralo v Bratislave. Mám tu silný zástup fanúšikov. Naprieč rokmi som však zistil, a mám to podložené aj dátami zo streamov, že väčšinu poslucháčov mám v Česku.

Odporúčané
Pil C v sukni, Separ s diamantovými rolexkami či Spiritove AP v hodnote auta. Sleduj TOP outfity raperov z Hip Hop Žije Pil C v sukni, Separ s diamantovými rolexkami či Spiritove AP v hodnote auta. Sleduj TOP outfity raperov z Hip Hop Žije 30. júna 2024 o 17:00

Počas posledného koncertu na Slovensku si sa vo Fuge pomýlil a namiesto slova Bratislava si niekoľkokrát povedal Praha. (smiech) Predpokladám, že opačne sa ti to ešte asi nestalo.

Je to možné, kámo. (smiech) V tom hajpe na pódiu som si už viackrát pomýlil mestá. Niekedy si vôbec neuvedomíš, čo z teba vylezie. V každom prípade sa ospravedlňujem Bratislave. (smiech)

Netrúfam si špekulovať nad tým, či Rytmus dostal za podporu Pellegriniho zaplatené. Rozhodne je však zvláštne, že človek, ktorý celý čas konzistentne vraví, ako sa nevyjadruje k politike, sa v kritickej situácii zachová takto.

Je ešte šanca, že sa niekedy vrátiš žiť späť na Slovensko, alebo je Praha presne to miesto, kde chceš natrvalo zostať?

Nepovedal by som, že chcem v Prahe zostať natrvalo. Rád by som sa vrátil na Slovensko, ale to by sa muselo zásadne zmeniť spoločenské nastavenie a politická situácia.

Pred štyrmi rokmi si vraj bol z volieb sklamaný, ako si vnímal najnovšiu výhru Smeru a následne zvolenie Petra Pellegriniho za prezidenta? Ako vnímaš to, čo sa na Slovensku deje?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné
50 €
Účtuje sa raz za rok
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 162696 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či mu odišli nejakí followeri po vyjadreniach o atentáte na Roberta Fica.
  • Či tieto vyjadrenia ľutuje. 
  • Či by odmietol účasť na Hip Hop Žije, ak by tam hrali interpreti, ktorých názory nedokáže vystáť.
  • Či sa ešte vie „opustiť“ po koncerte na afterpárty alebo je dnes umiernenejší a ide radšej čím skôr domov za rodinou.
  • Koho má rád z domácej česko-slovenskej scény.
  • Akú žánre ešte počúva okrem rapu.
Domov
Zdieľať
Diskusia