Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
31. decembra 2023, 18:32
Čas čítania 0:30
Barbora Fábryová

Smutný pohľad z Tatier: Pred 52 rokmi uhynulo v dôsledku silvestrovských ohňostrojov 14 kamzíkov

SLOVENSKO OHŇOSTROJ PYROTECHNIKA SILVESTER SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Silvestrovské oslavy spôsobili úhyn mnohých kamzíkov.

Tatranský národný park na svojom Facebooku spomínal na jeden z najtragickejších silvestrovských prípadov v Západných Tatrách. V roku 1971 spôsobila oslava v Žiarskej doline pád čriedy kamzíkov do rokliny. Pri snahe ukryť sa pred hlukom a svetlom z ohňostroja uhynulo až 14 jedincov. 

„Pri chránenom živočíchovi, ako je kamzík vrchovský tatranský, môže nadmerný hluk v podobe výbuchov spôsobiť jeho nekontrolované správanie. Celé čriedy často utekajú a dostávajú sa do kritickej situácie, napríklad do hlbokého snehu, kde ich pobyt vysiľuje, alebo do exponovaných žľabov, v ktorých im hrozí pád či odrhnutie lavíny,“ upozorňujú v statuse.


TANAP pripomína, že zimné obdobie zapríčiňuje, že kamzíkom, ale aj ostatným živočíšnym druhom sa v národnom parku znižuje schopnosť čeliť nepriaznivým podmienkam. Stráž prírody bude preto „loviť“ tých, ktorí porušia zákaz odpaľovania pyrotechniky.

Domov
Zdieľať
Diskusia