Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. decembra 2023, 8:58
Čas čítania 0:54
Barbora Adamkovičová

Taylor Swift znečisťuje planétu najviac zo všetkých. Jej súkromné lety za frajerom produkujú nadmerné množstvo emisií

HUDBA EKOLÓGIA EKOLOGICKÉ HAVÁRIE LIETADLO TAYLOR SWIFT
Uložiť Uložené

Za posledné mesiace spôsobila odpad, ktorý sa rovná ročnej spotrebe energií 17 domácností.

Taylor Swift už niekoľký rok po sebe dosiahla nemilé prvenstvo. Opäť sa totiž stala celebritou, ktorá najviac znečisťuje planétu Zem. Súkromné lietadlá obľúbenej superstar len za posledné tri mesiace vyprodukovali 138 ton emisií uhlíka, čím si zaslúžili svetové prvenstvo v tvorbe odpadu, informuje The New Daily.

Dôvodom jej častých ciest nie je jej megaúspešné turné, ale čerstvý románik s priateľom Travisom Kelceom. Podľa údajov z instagramového účtu taylorswiftjets, ktorý sleduje jej lietadlo od začiatku ich vzťahu, podnikla Swift až 12 ciest. Spôsobila tým škody na životnom prostredí, ktoré sú ekvivalentné ročnej spotrebe energií 17 rodinných domov. 

Odporúčané
Taylor Swift randí s NFL hráčom: Ihneď mu pribudlo pol milióna followerov. Toto je love story ženy, ktorá vytiahla ekonomiku USA  Taylor Swift randí s NFL hráčom: Ihneď mu pribudlo pol milióna followerov. Toto je love story ženy, ktorá vytiahla ekonomiku USA 28. septembra 2023, 15:30

Hovorca speváčky reagoval na obvinenia slovami, že popová hviezda si zakúpila viac ako dvojnásobok potrebných uhlíkových kreditov na kompenzáciu všetkých cestovaní na turné ešte pred začiatkom Eras Tour v marci tohto roku. „Nadmerné kredity znamenajú, že Taylor má na to, aby pokryla svoj najnovší vzťah, kvôli ktorému zvýšila uhlíkové emisie popri svojich plánovaných cestách na turné,“ uviedol. 

taylor swift  Kansas City Chiefs play the Chicago Bears travis kelce
Zdroj: Getty Images/Cooper Neill

Koncept kupovania uhlíkových kreditov a kompenzácií za emisie bol ostro kritizovaný vedcami a zástancami klímy. Tí tvrdia, že tento postup v skutočnosti vôbec neznižuje množstvo emisií v atmosfére. 

Lietadlá predstavujú 2,5 percenta svetových emisií a produkujú približne stokrát viac oxidu uhličitého za hodinu než iné druhy dopravy. A keďže celebritu ako Taylor Swift by si vo verejnej doprave stretol/-la asi ťažko, je logické, že jej uhlíková stopa je v porovnaní s bežným človekom výrazne zvýšená.

Domov
Zdieľať
Diskusia