Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 5:19
Richard Balog

Ovládol scénu Rytmus alebo nová vlna z Košíc? Toto je TOP 5 slovenských rapových albumov v druhej polovici 2023

Ovládol scénu Rytmus alebo nová vlna z Košíc? Toto je TOP 5 slovenských rapových albumov v druhej polovici 2023
Zdroj: YouTube
HUDBA RAP SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Trafili sme sa do tvojho vkusu?

Tento rok sme rebríček najlepších slovenských rapových albumov rozdelili na dve časti, a zatiaľ čo prvý polrok ovládol Samey s LP Slzy Ulic, v uplynulých šiestich mesiacoch vydali očakávané novinky najskúsenejší interpreti na scéne, aby potvrdili svoju pozíciu legiend.

Nižšie nájdeš 5 najlepších projektov, na ktorých autori ukázali, že vedia opustiť svoju komfortnú zónu a že vytŕčajú z radu bez ohľadu na témy a celkový koncept. Zároveň musíme zdôrazniť, že hlavnú rolu pri zostavovaní rebríčka zohrali emócie, ktoré v nás jednotlivé skladby zanechali aj po niekoľkonásobnom počúvaní.

Hodnotenie je vždy subjektívne a každý môže mať svoj vlastný rebríček najlepších albumov. Čestné uznanie si okrem vybraných projektov zaslúži aj Kali za album Retrostar, Guapanova a jeho DELUZIA či EP s názvom ADHD od Zaya. V komentároch nám napíš, ktorý projekt najviac oslovil teba.

Ak si fanúšikom domácej rapovej scény, sleduj túto tému na našom webe. Okrem hudobných zhrnutí si môžeš prečítať aj top rebríčky filmov či seriálov, ktoré nájdeš vo filmovej sekcii. A ak chceš podporiť naše úsilie neustále skvalitňovať obsah, pridaj sa do klubu REFRESHER+, čím získaš neobmedzený prístup ku všetkým článkom.
Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš názov legendárnych slovenských rapových albumov podľa rozmazaných obalov? KVÍZ: Uhádneš názov legendárnych slovenských rapových albumov podľa rozmazaných obalov? 13. decembra 2023, 14:00

5. AstralKid22 nekončené noci

AstralKid22 patrí medzi našich najobľúbenejších producentov a raperov z novej školy. V roku 2023 vydal dvojicu ucelených projektov, a zatiaľ čo album JUNGEN chýbal v zozname najlepších za prvú polovicu roku 2023, tak EP nekonečné noci tentoraz obsadilo 5. pozíciu vo veľmi silnej konkurencii.

Člen zoskupenia Conspiracy Flat vydal nové EP so štyrmi skladbami v novembri a ihneď si získalo miesto v našom playliste. Jakub zostal verný svojmu charakteristickému zvuku, aj keď v niektorých momentoch cítime mierny odklon k rýchlejšiemu tempu (čo sa nám páči) a zároveň nerapuje prázdne riadky o bohémskom živote, ako to často býva pri kolegoch z brandže.

Jediným hosťom je Porsche Boy na tracku s názvom hýbsadorytmu, ktorý zároveň považujeme za najlepšiu záležitosť, v ktorej obaja interpreti predviedli svoje technické skills a AstralKid22 aj spev, ktorý mu ide.

Talentovaný interpret dokonca natočil originálny vizuál na skladbu mafia v Tokiu a nerozumieme tomu, prečo má len približne 8-tisíc videní. Projekt nekonečné noci si aj napriek krátkej minutáži zaslúži pozornosť.

4. Momo Street Hamlet 

Momo je dlhodobo jeden z najaktívnejších raperov na slovenskej scéne. Svojich fanúšikov zásobuje novou hudbou každý rok, a to vrátane ucelených projektov. V roku 2023 si pripravil album s názvom Street Hamlet, ktorý obsahuje 13 plnohodnotných skladieb.

Momo už dávno nie je len drsný raper s agresívnym prejavom, ale do svojich nových vecí prináša odlišné emócie vrátane empatie, lásky a pozitívnych podnetov. Priamoúmerné témam sú aj produkcie na albume Street Hamlet. Projektu dominujú rýchle melódie v kombinácii s úderným flowom dvojnásobného otca a my nemáme výhrady. Ak by sme mali vybrať jednu skladbu, ktorá nás baví najviac, išlo by o chytľavú záležitosť s názvom Za tebou na spolupráci s Alanom Murinom.

Medzi najvýraznejšie momenty na albume patria aj vôbec prvé spolupráce s Kalim, ktoré definitívne ukončili spor, keď Momo dissoval petržalského rapera ešte na tracku Škola rapu po boku Rytmusa a Separa.

Bratislavský žralok a jeho rapové zručnosti vrátane flowov či hier so slovami nás vždy posadia na zadok, a preto si zaslúži byť v tomto zozname. Nepochybujeme o tom, že Momo vďaka tomuto LP zaplní svoj kalendár na rok 2024 množstvom živých vystúpení naprieč celým Slovenskom. Street Hamlet je Momov najlepší album v posledných rokoch.

3. SIMILIVINLIFE DVOJBODKAHVIEZDIČKA

Šimon Sadiv a.k.a. SIMILIVINLIFE vyletel tento rok medzi najväčšie rapové hviezdy na Slovensku a potvrdil trend, že východ republiky diktuje tempo v new school rape. Dvadsaťjedenročný interpret z Košíc vydal v posledných mesiacoch viacero úspešných singlov vrátane hitu Tatiana, avšak rozruch spôsobil najmä épečkom s názvom DVOJBODKAHVIEZDIČKA, ktoré uzrelo svetlo sveta pred dvomi mesiacmi.

Raper s netypickým, až infantilným hlasom v tomto prípade stavil na rýchle tempo jednotlivých produkcií, krátku stopáž skladieb a témy, ktoré sú blízke mnohým mladým ľuďom.

Celé EP je perfektnou ukážkou toho, kam sa najpopulárnejší žáner digitálneho prostredia uberá – tanečné párty beaty v kombinácii s melodickými flowmi a ľahko rozpoznateľnými textovými motívmi sú v kurze a SIMILIVINLIFE má tento štýl v malíčku, vďaka čomu ovláda aj virálne vody Tiktoku.

Najvýraznejším a virálnym hitom je Pussy Power v spolupráci s Porsche Boyom, ktorý doručil svoj charakteristický rap a egotrip riadky, ako napríklad: „Stiahni okná dole, mesto moje, ja dnes platím. Mám v p**i, kto zazerá, toto je tu moja párty. Že z očí ťa nestratím, čo som povedal, to platí.“ Pozri si aj videoklip, v ktorom obaja interpreti ukázali avantgardné outfity ako vystrihnuté z prehliadok Ricka Owensa, respektíve Demnu Gvasaliu. 

Vypočuj si päticu skladieb z krátkeho projektu DVOJBODKAHVIEZDIČKA a presvedč sa o tom, že SIMILIVINLIFE má talent a pri dobrom nastavení aj dlhú budúcnosť na scéne. 

Odporúčané
KVÍZ: Orientuješ sa v novej škole slovenského rapu? KVÍZ: Orientuješ sa v novej škole slovenského rapu? 6. novembra 2023, 14:00

2. Majk Spirit nový čLOVEk 2.0

Majk Spirit vydal 1. decembra 2023 svoj životný album nový čLOVEk 2.0, a nebyť toho, že Rytmus pustil do sveta pokračovanie ságy Bengoro, bol by na prvom mieste v rebríčku. Najzásadnejšiu úlohu pri našom rozhodovaní zohrali pocity, pretože ako rapuje Speezy v skladbe Apex: „Môj svet je all about feelings,“ a v prípade Bengoro II sme ich cítili trochu viac. Možno o pol roka či rok by sme poradie prehodili, ale teraz to vnímame takto. 

Bratislavský raper vydal pokračovanie svojho prelomového albumu Nový Človek po dvanástich rokoch a za ten čas sa udiali veľké zmeny v jeho pracovnom aj súkromnom živote vrátane manželstva či narodenia dcéry Arie. Všetky tieto momenty Spirit zaznamenal a na dvadsiatich skladbách ponúkol fanúšikom detailný pohľad na svoju rodinu, životný štýl, ale nezabudol ani na hlboké myšlienky či ostré odkazy pre dnešnú precitlivenú spoločnosť, ako napríklad na skladbe Fly v spolupráci so Separom.

Baví nás celý koncept albumu nový čLOVEk 2.0 a pravidelne neskipujeme žiadny track, ale ak by sme mali vybrať svojich favoritov, spomenuli by sme skladby budChlap, realMan s Benom Cristovaom, mojaŽena, magnumOpus, SOS, Gospel či SavageS.

Spirit spolupracoval pri tvorbe vizuálov na Instagrame aj merchu s Yakshom, respektíve tímom LOVE THEM WORK(s) a je to cítiť. Rovnako vnímame aj prácu a vplyv raperovej manželky Marie, ktorá sa podieľala na tvorbe albumu. Všetko spolu hrá na výbornú a obálku albumu s Ariou milujeme.

P. S. SavageS je videoklip roka, a to bez ohľadu na to, koľko má videní.

 

1. Rytmus Bengoro II 

Ak si čakal/-a na prvom mieste iný album, budeš sklamaný/-á, ale nás Bengoro II vrátilo v čase do roku 2006, keď sme boli v tínedžerskom veku a všetky texty z debutového albumu Bengoro ovládali naspamäť. Pokračovanie ságy je úplne iné, vyzretejšie, ale emócia je rovnaká. Zmenil sa Rytmus aj my a je nám bližšie ako človek, nie ako raper. 

Rytmus si fanúšikov pustil k telu viac ako kedykoľvek predtým a na sedemnástich skladbách opisuje životné príbehy, ktoré zažil za posledné dve dekády, a to vrátane momentu, keď ho nevlastný brat okradol o poriadny balík peňazí. Čoskoro 47-ročný interpret dal na albume priestor aj svojmu synovi Sanelovi, ktorý nesie otcov odkaz a hovorí, že album je kronika života, a manželke Jasmine venoval skladbu s textom, ktorý by chcela počuť každá žena.

Odporúčané
Nevlastný brat ho okradol o 100 000 eur. Rytmus si na novom albume púšťa fanúšikov bližšie, Bengoro 2 opisuje životné príbehy Nevlastný brat ho okradol o 100 000 eur. Rytmus si na novom albume púšťa fanúšikov bližšie, Bengoro 2 opisuje životné príbehy 15. decembra 2023, 10:00

Krstný otec slovenského rapu otvára aj kontroverzné, citlivé a sociálne témy, ako napríklad v skladbe Cigán alebo Prečo 3, keď sa v spolupráci s Pouličným Autorom Tónov a Dollar Pryncom pýtaju, prečo ich školstvo nenaučilo zarobiť, prečo vraj zmizol covid zo dňa na deň a nahradil ho ukrajinský prezident Zelenskyj.

Na pätnástom tracku S5 ku dňom sa umelec ohliada za sebou, svojimi úspechmi a prináša spomienky, v ktorých vyjadruje vďaku svojim blízkym priateľom vrátane kolegu zo skupiny Kontrafakt Ega, Attilu Végha alebo Lakyho Royala. Bars venoval aj nám: „Pamätám, keď som rozbiehal Refresher. Boli noví, boli fresh, zdieľal som ich stránku. A teraz kdeže ste? Gratulujem k veľkej ceste,“ odkazuje.

Čo dodať na záver? Rytmus potvrdil, že je stále extra trieda v rape a Bengoro II je najlepší slovenský rapový album nielen v tomto polroku, ale za uplynulých dvanásť mesiacov. Tešíme sa na budúcoročný koncert 14. septembra v O2 arene.

Rok 2023 priniesol množstvo kvalitného slovenského rapu a už teraz sa tešíme na projekty, ktoré uzrú svetlo sveta v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Buď pri tom a sleduj sekciu Hudba.
Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš názov Rytmusovej skladby len podľa záberu z videoklipu? KVÍZ: Uhádneš názov Rytmusovej skladby len podľa záberu z videoklipu? 6. decembra 2023, 13:00
Domov
Zdieľať
Diskusia