Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou gmb.architektúra.dizajn.
14. novembra 2023, 10:30
Čas čítania 1:18
Richard Balog

FOTO: Dom nad Dúbravkou, ktorý ťa osloví čistým dizajnom s množstvom dreva a polohou na hranici lesa

FOTO: Dom nad Dúbravkou, ktorý ťa osloví čistým dizajnom s množstvom dreva a polohou na hranici lesa
Zdroj: Matej Hakár
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Jeden z najatraktívnejších projektov v hlavnom meste za posledné roky.

Bratislavský architektonický ateliér gmb., ktorý založil a vedie Marián Gombarček, má vo svojom portfóliu viacero atraktívnych projektov vrátane návrhu rodinného domu nad Dúbravkou. Ten nás oslovil polohou v prírode a nadčasovým vzhľadom.

Montovaný dom z CLT panelov je asymetricky vložený do betónovej vane, ktorá je osadená v teréne a vyčleňuje tak rôzne funkčné plochy vrátane plochy terasy. Úžitková plocha domu je 210 štvorcových metrov, zatiaľ čo pozemok sa rozprestiera na ploche približne 1 200 štvorcových metrov a poskytuje súkromie z každej strany.

Odporúčané
FOTO: Ošúchané betónové steny, oblé línie zo skla a minimalizmus. Takto býva jeden z najznámejších českých sochárov FOTO: Ošúchané betónové steny, oblé línie zo skla a minimalizmus. Takto býva jeden z najznámejších českých sochárov 8. novembra 2023, 12:00
Rodinný dom nad Dúbravkou dokonale zapadol do prostredia na hranici lesa.
Rodinný dom nad Dúbravkou dokonale zapadol do prostredia na hranici lesa. Zdroj: Matej Hakár

Cieľom návrhu bolo vytvoriť dom, ktorý plynulo zapadne do prostredia v okrajovej časti bratislavskej mestskej časti Dúbravka na hranici s lesom, čo tvorca zvládol vďaka hmotovokompozičnému a vizuálnemu riešeniu.

Architekt Marián Gombarček navrhol nadštandardné bývanie, v ktorom priznal nosné materiálové prvky, ako je drevo a betón, ktoré charakterizujú celkový vzhľad domu – v exteriéri aj v interiéri. Kontinuita týchto materiálov je zachovaná aj v priehľadoch v rámci domu, čo ukotvuje celkový kontext stavby voči okoliu.

Interiér drevostavby je rozdelený na dennú a nočnú zónu. Vstup do domu vedie cez podzemné podlažie z priestoru prístreška na auto. Vo vstupnej hale sa nachádzajú dvere do pracovne, technickej miestnosti a toalety. Denná časť je otvorená po celej svojej dĺžke na východnú stranu a prostredníctvom jedálne s vertikálne otvorenou galériou komunikuje s átriom a terasou. Na nadzemnom podlaží sú detské izby orientované na východ a juh so spoločnou hygienou a priestor rodičovskej spálne s vlastným šatníkom, toaletou a kúpeľňou s panoramatickým oknom a výhľadom do lesa.

Bratislava, Dúbravka
Zdroj: Matej Hakár

Ide o nadčasový projekt rodinného domu s jemným nádychom Škandinávie (možno aj vďaka kontaktu s lesom) a minimalistickým dizajnom, s množstvom dreva vo svetlých tónoch, ktoré časom ešte získa na atraktivite. Krásna je aj hra ostrých kontrastov medzi vstavanými nábytkami a solitérmi, ako aj masívne schodisko.

Galéria je prácou fotografa Mateja Hakára, ktorý patrí medzi extratriedu v kategórii architektúra, čo potvrdil aj v tomto prípade, keď zachytil všetky detaily s ľahkosťou sebe vlastnou. Ak ťa zaujala práca ateliéru gmb., pozri si ďalšie projekty.

Rodinný dom nad Dúbravkou dokonale zapadol do prostredia na hranici lesa. Bratislava, DúbravkaBratislava, DúbravkaBratislava, Dúbravka
Zobraziť galériu
(32)
Odporúčané
FOTO: Komorný projekt Rezidence Vodárna si ťa získa kvalitnou architektúrou aj industriálnym charakterom FOTO: Komorný projekt Rezidence Vodárna si ťa získa kvalitnou architektúrou aj industriálnym charakterom 9. novembra 2023, 10:30
Domov
Zdieľať
Diskusia