Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
8. novembra 2023, 12:00
Čas čítania 1:21
Richard Balog

FOTO: Ošúchané betónové steny, oblé línie zo skla a minimalizmus. Takto býva jeden z najznámejších českých sochárov

FOTO: Ošúchané betónové steny, oblé línie zo skla a minimalizmus. Takto býva jeden z najznámejších českých sochárov
Zdroj: Radek Úlehla
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Vladimír Bachorík vo svojom byte na pražskom sídlisku vždy aj pracoval, a preto si v rámci kompletnej rekonštrukcie želal vytvoriť dielňu.

V Českej republike evidujeme desiatky renomovaných architektonických ateliérov, medzi ktoré patrí aj NEUHÄUSL HUNAL. Architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal predstavili svoj najnovší projekt, a to kompletnú rekonštrukciu trojizbového bytu v Prahe pre známeho sochára a sklára Vladimíra Bachoríka, ktorého umeleckého diela sú na predaj za desiatky tisíc eur. 

Bachorík požadoval byt bez dverí, ale s dielňou – čo bola pre architektov výzva. Experimentálne preverenie priestorového potenciálu klasického panelákového bytu však zvládli nad očakávania majiteľa. 

Výsledkom je bývanie s otvoreným pôdorysom v minimalistickom štýle s úžitkovou plochou 71 štvorcových metrov. Vieme, že si nezíska každého, ale rozhodne stojí za pozornosť. 

Odporúčané
FOTO: Chata blízko Zlína je ako vystrihnutá z nórskych lesov. Ponúka moderný škandinávsky dizajn a oddych v prírode FOTO: Chata blízko Zlína je ako vystrihnutá z nórskych lesov. Ponúka moderný škandinávsky dizajn a oddych v prírode 30. októbra 2023, 13:00
Bývanie s otvoreným pôdorysom v minimalistickom štýle.
Bývanie s otvoreným pôdorysom v minimalistickom štýle. Zdroj: Radek Úlehla

Hlavným cieľom tvorcov bolo využiť hybridnú typológiu a dosiahnuť čo najvyššiu mieru slobody, svetla a priestorovej veľkorysosti. Maximálne otvorený priestor bez dverí tak delia len oblúkové polopriečky z copilitu. Priehľadné sklenené tvárnice zabezpečujú prienik svetla do celého bytu. Materiál okrem iného odkazuje na prácu klienta. 

Limitom pre výsledný návrh bola okrem statiky aj infraštruktúra. Najvýraznejší prvok preto predstavuje kúpeľňový oblúk s toaletou a sprchou. Pôdorysovú kompozíciu dopĺňajú tri otvorené copilitové línie, ktoré organicky určujú šatňu, sklad a dielňu, inými slovami kuchyňu. Ostatný priestor je voľne modulovaný medzi týmito krivkami zo skla a zostáva otvorený akejkoľvek budúcej interpretácii. Architekti Neuhäusl a Hunal pracovali so svojím obľúbeným princípom, keď jednotný a jednoznačný priestor vytvoril pozadie pre život svojho majiteľa. Tiež odstránili všetko, čo nie je nosné a zároveň ani neporušuje zákony fyziky. 

Obdĺžnikový pôdorys od okna k oknu pretína železobetónová nosná stena s dvomi otvormi, ktorá je ako jediný prvok očistená na svoju materiálovú podstatu a plní úlohu nositeľky identity miesta. Ostatné steny zostali v štandardnej bielej omietke. Charakter jednotlivých izieb podčiarkuje typ použitých svietidiel – prísne linky či uvoľnené bodovky v strope. 

Okrem sklenených tvárnic v byte dominuje betón, oceľ, keramický obklad a kaučuk, z ktorého sú podlahy. Všetky dispozičné riešenia, hra materiálov aj celkový dizajn funguje perfektne a nepochybujeme o tom, že Vladimír Bachorík neľutuje svoju investíciu vo výške približne 55-tisíc eur.  

Galéria je prácou českého fotografa Radka Úlehla, ktorý zachytil všetky detaily rekonštrukcie.

Vedel/-a by si si predstaviť život v takomto minimalistickom priestore? 

PrahaPrahaPrahaPraha
Zobraziť galériu
(20)
Odporúčané
FOTO: Slovák navrhol dom v modernom vidieckom štýle na severovýchode Španielska. Výsledok ťa dostane FOTO: Slovák navrhol dom v modernom vidieckom štýle na severovýchode Španielska. Výsledok ťa dostane 24. októbra 2023, 14:00
Domov
Zdieľať
Diskusia