Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. októbra 2023, 11:00
Čas čítania 2:02
Adriana Královičová

FOTO: Industriálny byt v Prahe sa pýši kuchyňou, ktorá vyzerá ako jaskyňa. Ukrýva aj tajný vchod do knižnice

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Interiér sa nesie v eklektickom štýle.

Byt v Prahe ťa zaujme atypickým priestorom, umeleckým duchom aj rozlohou. Hneď na prvý pohľad je zrejmé, že nejde o bežné obytné priestory, ale o miesto, ktoré v sebe nesie niečo oveľa výnimočnejšie. Stojí za ním architektonické štúdio Objektor architekti, ktoré v rámci kreatívneho konceptu spolupracovalo s klientkou Terezou Porybnou. Tereza sa nechala unášať fantáziou a chcela si splniť všetky svoje detské sny. Aj preto v interiéri môžeš vidieť tajný vchod do knižnice či kuchyňu, ktorá vyzerá ako jaskyňa. 

„V rámci tohto projektu mala klientka veľkú chuť experimentovať s rôznymi štýlovými prvkami. Jej cieľom bolo navrhnúť byt tak, aby v sebe zahŕňal súkromný aj verejný priestor. Vedela, že chce vytvoriť miesto, ktoré je zdieľané, otvorené a priechodné, a pritom tu môžu ľudia odhaliť skryté kúty a tajomstvá,“ približujú projekt architekti zo štúdia Objektor. 

Výsledkom je eklektický interiér, ktorý je stále premenlivý, podobá sa galérii či divadelnej scéne. Dominuje mu šedá farba, betón, ale aj množstvo svetlého dreva. Okrem toho, že ho klientka využíva ako obytný priestor, plánuje ho zdieľať a pozývať tvorcov na rezidenčné umelecké výstavy. 

architektúra, interiérový dizajn, dizajn, Praha
Zdroj: Boys Play Nice/Objektor architekti

Byt aj galéria v jednom

„Byt dnes poskytuje zázemie pre tvorbu rezidenčných umelcov. Slúži ako priestor na výstavy, spoločenské akcie, ale tiež ako útočisko pre investora s týmto netradičným zadaním, a to pristúpiť k návrhu bytu ako k výtvarnému dielu. Vytvorili sme scény a zákutia, ktoré si užívateľ pretvorí podľa nálady,“ dodávajú. 

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

Architekti pracovali s rozlohou 200 štvorcových metrov. Keďže chceli rozdeliť priestor na verejnú a súkromnú časť, pracovali najmä s odlišnými materiálmi, ktoré jednotlivé časti pomáhajú prirodzene oddeliť. „Výber materiálov pre podlahu a stropné kresby bol zámerný. Pomáhajú rozdeliť tento priestor do troch hlavných častí: spoločenského priestoru, obytného priestoru s ateliérom a izbou majiteľov bytu. Zaisťujú, že súkromné ​​časti sú oddelené od spoločenských častí, a postupne prepájajú tri rôzne atmosféry,“ informuje ďalej štúdio Objektor. 

V byte sa nikto nevráti tou istou „cestou“. Majiteľka si priala v obytnom priestore navrhnúť tajné zákutia, aj preto spálňa plynule prechádza do kúpeľne a taktiež do šatníka s tajným prechodom do vstupnej chodby. Ostatné zóny bytu sa plynule prelínajú a hranice medzi nimi sú do istej miery nejasné. Súkromie v tomto byte je možné upravovať vďaka vertikálnym posuvným prvkom.

architektúra, dizajn, interiérový dizajn, Praha
Zdroj: Boys Play Nice/Objektor architekti

Energiu bytu mení svetlo

Steny bytu zdobia tzv. štukové kresby. V kombinácii s denným svetlom sa mení energia bytu počas celého dňa. Hru s farbami vytvorili dizajnéri aj v kúpeľňovej časti, v ktorej sa ukrýva vitráž. Priestor oddeľujú posuvné dvere, a tak sa v spálni odrážajú svetelné odlesky. Týmto spôsobom sa z pôvodne neutrálnej bielej farby stáva paleta živých odtieňov.

Stredom hlavného spoločenského priestoru je mohutný betónový bar, pod ním podlahu okrášľuje terazzo kompozícia. V celom objekte sa nachádza množstvo umeleckých prvkov, tie dopĺňajú materiály ako štuka, dubové drevo, podlahová stierka a betón. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

„Prišli sme do prázdneho priestoru s podlahovou plochou okolo 200 štvorcových metrov. Prvý pocit z bytu bol čisto horizontálny. Z pôvodného domu zostali len obvodové steny a z novodobých prestavieb len masívny betónový skelet. Ten je oporou, bez ktorej by sa priestor doslova zrútil. Zmizla história domu, a tak nám otvorený priestor ponúkol dostatok predstavivosti,“ dodávajú dizajnéri. 

architektúra, dizajn, interiérový dizajn, Prahaarchitektúra, dizajn, interiérový dizajn, Prahaarchitektúra, dizajn, interiérový dizajn, Prahaarchitektúra, dizajn, interiérový dizajn, Praha
Zobraziť galériu
(27)
Domov
Zdieľať
Diskusia