Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
13. októbra 2023, 12:30
Čas čítania 3:43
Ema Stanovská

Nová reštaurácia Arte vo Svätom Jure má michelinský potenciál. Ako nám chutila 11-chodová degustačná večera? (Reportáž)

Nová reštaurácia Arte vo Svätom Jure má michelinský potenciál. Ako nám chutila 11-chodová degustačná večera? (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Dekadentná 11-chodová slasť v spoločnosti Pálfiovcov. Aj tak by sme mohli opísať degustačnú večeru v novej reštaurácii ARTE vo Svätom Jure.

Na Slovensku čoskoro otvoria novú reštauráciu, ktorá poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. Je ňou fine dining reštaurácia ARTE v Kaštieli Pálffy vo Svätom Jure, ktorého história siaha až do 16. storočia. V tejto bývalej „kráľovskej kúrii“ Habsburgovcov a Pálfiovcov dnes môžeš zažiť rozprávkovú noc a skvostné degustačné menu.

Kaštieľ v minulosti dosiahol najväčší rozkvet v rukách Kataríny Pálfi a jej manžela Štefana Illešháziho, ktorí stavbu premenil na renesančné sídlo. Katarína Pálfi bola aj prvá známa vinárka – na prelome 16. a 17. storočia vyrábala víno, ktoré bolo známe po celom Rakúsko-Uhorsku. Pivnice boli plné fliaš vína a nachádzal sa tu aj výčap piva. Dnes táto tradícia opäť ožíva.

Reštaurácii ARTE šéfuje Čech Jirka Zajíček.
Reštaurácii ARTE šéfuje Čech Jirka Zajíček. Zdroj: ZAR invest/ARTE restaurant

V roku 2016 prešiel kaštieľ do rúk skupiny ZAR, pod ktorú patrí aj Hotel Lomnica, ktorá jeho priestory opäť zrenovovala a oživila aj výrobu vína. Do pivníc Kaštieľa Pálffy sa presťahovalo svätojurské vinárstvo ViaJur z vinohradov vo Farnej, a tak dnes víno opäť dozrieva priamo v historických pivniciach. Vo Farnej je aj farma, z ktorej dovážajú čerstvé suroviny priamo do reštaurácií v kaštieli.

Odporúčané
McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina 3. mája 2024, 9:30

Dosiaľ si tu mohol navštíviť len jednu reštauráciu – Hostinec Palatín, kde varia jedlá rakúsko-uhorskej kuchyne. Najnovšie sem môžeš prísť aj na degustačnú večeru do spomínanej reštaurácie ARTE v bývalom historickom salóniku Habsburgovcov.

Alternatívny fine dining

Predstaví sa tu český šéfkuchár Jirka Zajíček, ktorý predtým v Bratislave viedol reštauráciu Selaví. Ako sám hovorí, vymyslel menu, ktoré je vo svojej podstate veľmi jednoduché, postavené na tradičných surovinách v modernom podaní. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146203 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo ochutnáš v reštaurácii ARTE.
  • Koľko zaplatíš za 8-chodové a 11-chodové menu.
  • Ako chutí holubie mäso a či sa oplatí ho vyskúšať.
  • Kedy otvárajú reštauráciu.
Domov
Zdieľať
Diskusia