Dekadentná 11-chodová slasť v spoločnosti Pálfiovcov. Aj tak by sme mohli opísať degustačnú večeru v novej reštaurácii ARTE vo Svätom Jure.
Na Slovensku čoskoro otvoria novú reštauráciu, ktorá poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. Je ňou fine dining reštaurácia ARTE v Kaštieli Pálffy vo Svätom Jure, ktorého história siaha až do 16. storočia. V tejto bývalej „kráľovskej kúrii“ Habsburgovcov a Pálfiovcov dnes môžeš zažiť rozprávkovú noc a skvostné degustačné menu.
Kaštieľ v minulosti dosiahol najväčší rozkvet v rukách Kataríny Pálfi a jej manžela Štefana Illešháziho, ktorí stavbu premenil na renesančné sídlo. Katarína Pálfi bola aj prvá známa vinárka – na prelome 16. a 17. storočia vyrábala víno, ktoré bolo známe po celom Rakúsko-Uhorsku. Pivnice boli plné fliaš vína a nachádzal sa tu aj výčap piva. Dnes táto tradícia opäť ožíva.
V roku 2016 prešiel kaštieľ do rúk skupiny ZAR, pod ktorú patrí aj Hotel Lomnica, ktorá jeho priestory opäť zrenovovala a oživila aj výrobu vína. Do pivníc Kaštieľa Pálffy sa presťahovalo svätojurské vinárstvo ViaJur z vinohradov vo Farnej, a tak dnes víno opäť dozrieva priamo v historických pivniciach. Vo Farnej je aj farma, z ktorej dovážajú čerstvé suroviny priamo do reštaurácií v kaštieli.
Dosiaľ si tu mohol navštíviť len jednu reštauráciu – Hostinec Palatín, kde varia jedlá rakúsko-uhorskej kuchyne. Najnovšie sem môžeš prísť aj na degustačnú večeru do spomínanej reštaurácie ARTE v bývalom historickom salóniku Habsburgovcov.
Alternatívny fine dining
Predstaví sa tu český šéfkuchár Jirka Zajíček, ktorý predtým v Bratislave viedol reštauráciu Selaví. Ako sám hovorí, vymyslel menu, ktoré je vo svojej podstate veľmi jednoduché, postavené na tradičných surovinách v modernom podaní.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Čo ochutnáš v reštaurácii ARTE.
- Koľko zaplatíš za 8-chodové a 11-chodové menu.
- Ako chutí holubie mäso a či sa oplatí ho vyskúšať.
- Kedy otvárajú reštauráciu.