Kamene sa neprehĺtajú, len ich pocmúľajú a vypľujú naspäť do škatuľky.
Ak raz navštíviš provinciu Chu-pej vo východnej Číne, daj si dobrý pozor na to, čo si objednáš v stánku s pouličným občerstvením. Miestnou streetfoodovou špecialitou je tam pokrm „suodiu“, na ktorom si môžeš veľmi ľahko vylámať zuby – jeho hlavnou ingredienciou sú totiž kamene.
Tieto „čínske smažené kamienky“ predajcovia opekajú na grile s chilli olejom, cesnakovou omáčkou, strúčikmi cesnaku a nakrájanými paprikami. Jedlo sa podáva v malých škatuliach vo veľkosti dlane a v prepočte stojí niečo vyše 2 eurá.
Suodiu, a Chinese stir-fry dish dating back hundreds of years, is being called "the world's hardest dish." pic.twitter.com/aTMAqR2lwZ
— CNN (@CNN) June 25, 2023
Slovo „suodiu“ znamená v doslovnom preklade „vysať a vypľuť“, čo je vlastne aj návod na konzumáciu tohto jedla. Miestni kamene neprehĺtajú, len ich pocmúľajú, vychutnajú si ich chuť a vypľujú naspäť do škatuľky.
Portál CNN píše, že pokrm je starý už stovky rokov. Vymysleli ho miestni lodníci, ktorí uviazli uprostred rieky, a aby „našli šťastie v horkosti“, vylovili kamene a osmažili si ich podľa chuti. Tieto kamene vraj časom získavajú „morskú chuť“, preto po uvarení môžu pripomínať ryby, ustrice alebo mušle. Suodiu je v poslednom období hitom všetkých čínskych sociálnych sietí.