Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
27. júna 2023, 12:31
Čas čítania 0:45
Ema Stanovská

V Číne ochutnáš „najtvrdšie jedlo sveta“. Jeho hlavnou ingredienciou sú kamene

GASTRO ČÍNA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Kamene sa neprehĺtajú, len ich pocmúľajú a vypľujú naspäť do škatuľky.

Ak raz navštíviš provinciu Chu-pej vo východnej Číne, daj si dobrý pozor na to, čo si objednáš v stánku s pouličným občerstvením. Miestnou streetfoodovou špecialitou je tam pokrm „suodiu“, na ktorom si môžeš veľmi ľahko vylámať zuby – jeho hlavnou ingredienciou sú totiž kamene.

Tieto „čínske smažené kamienky“ predajcovia opekajú na grile s chilli olejom, cesnakovou omáčkou, strúčikmi cesnaku a nakrájanými paprikami. Jedlo sa podáva v malých škatuliach vo veľkosti dlane a v prepočte stojí niečo vyše 2 eurá.

Slovo „suodiu“ znamená v doslovnom preklade „vysať a vypľuť“, čo je vlastne aj návod na konzumáciu tohto jedla. Miestni kamene neprehĺtajú, len ich pocmúľajú, vychutnajú si ich chuť a vypľujú naspäť do škatuľky.

Portál CNN píše, že pokrm je starý už stovky rokov. Vymysleli ho miestni lodníci, ktorí uviazli uprostred rieky, a aby „našli šťastie v horkosti“, vylovili kamene a osmažili si ich podľa chuti. Tieto kamene vraj časom získavajú „morskú chuť“, preto po uvarení môžu pripomínať ryby, ustrice alebo mušle. Suodiu je v poslednom období hitom všetkých čínskych sociálnych sietí.

Domov
Zdieľať
Diskusia