Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
21. júna 2023, 9:30
Čas čítania 4:51
Eduard Starkbauer Lukáš Čelka

Strávili sme noc na Spišskom hrade, kde sa podľa zamestnancov svojvoľne premiestňujú exponáty: zažili sme až podozrivo veľa náhod

Strávili sme noc na Spišskom hrade, kde sa podľa zamestnancov svojvoľne premiestňujú exponáty: zažili sme až podozrivo veľa náhod
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
ZAUJÍMAVOSTI PARANORMÁLNE JAVY REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Niekedy sme dostali pocit, že nám tajomná pevnosť číta myšlienky.

Hradby nasaté históriou ožarujú lúče intenzívneho svetla. Zapadajúce slnko preniká do všetkých štrbín a škár kamenných múrov, z ktorých sa ozývajú hlasy posledných návštevníkov. Zatiaľ čo pevnosť upadá do tmy, konverzácie ľudí pomaly utíchajú.

Keď sa strážnička rozhodne uzavrieť zrúcaninu, ktorej majestátnosť ospevujú už len vrany svojím nepríjemným škrekotom, objíma ju šero. Podíde k otvoreným čiernym mrežiam a za hlučného vŕzgania ich prirazí dohromady a otočí kľúčom v zámku. Pripravená na chladnú noc sa mechanicky vyberie do svojej kancelárie. Pri drevených dverách však znenazdajky zastane a zahľadí sa pred seba. „Pane! Už máme zatvorené, nemáte tu čo hľadať,“ zakričí rázne na siluetu, ktorá sa promenáduje pri bráne na strednom nádvorí. 

Keďže návštevník na jej výzvy nereaguje, rýchlym krokom zamieri priamo za ním, aby ho z hradu vyprevadila. Každým krokom vpred sú rysy siluety jasnejšie. Zakrátko sú natoľko jasné, že strážkyňa zastane. Postavu si premeria očami zdola nahor. Má na sebe brnenie. Len čo pohľad ženy dopadne na tvár cudzina, rozbúcha sa jej srdce. Pred bránou totiž nestojí zblúdený návštevník, ale rytier, ktorý chcel dobyť Spišský hrad už pred štyristo rokmi. „Šarško,“ zašeptá si popod nos vydesená strážnička. 

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Z upreného pohľadu na zjavenie ju zrazu vytrhne melancholický spev vrán. Otočí hlavu, aby sa za ním obzrela. Keď sa však pohľadom vráti späť, po rytierovi sa zľahne zem. Strážnička sa zhlboka nadýchne a opatrne vykročí do svojej kancelárie. Už nie mechanicky, ale pozorne. Prišla totiž na to, že hrad večer utíchne len pre tých, ktorí jeho tiene zámerne ignorujú. 

Spišský hrad.
Spišský hrad. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Aj o túto desivú historku sa s nami podelila hradná sprievodkyňa Viola Uharčeková. Počas toho, ako nás previedla pevnosťou, nám priblížila nielen jej históriu, ale aj podivuhodné javy, ktoré na hrade pravidelne zažívajú. 

„Stáva sa nám, že keď ráno príde prvý sprievod do hradnej veže, kde sa momentálne nachádza expozícia mučiarne, niektoré exponáty sú premiestnené. Napríklad ‚španielsku čižmu‘ často nenachádzame vo výklenku, v ktorom má byť vystavená, ale uprostred miestnosti,“ opisuje mučiaci nástroj, ktorý svojím tvarom pripomína čižmu. Je to kovová konštrukcia posiata z vnútornej strany klincami tak, aby sa jej nositeľovi zarývali čo najhlbšie do svalov. Podľa Violy sa okrem čižmy zvykne rovnako záhadne presúvať aj katova sekera. 

Keďže je Spišský hrad opradený nielen legendami, ale aj nevysvetliteľnými javmi, ktoré tu okrem zamestnancov zmapovali aj lovci duchov, rozhodli sme sa jeho nočnú energiu zažiť na vlastnej koži. Naša posádka sa takmer celú noc prechádzala jeho tajomnými zákutiami a mapovala každý tieň, ktorý sa jej mihol pred očami. Na spánok sme sa uložili priamo v epicentre kuriozít – v tesnej blízkosti mučiarne. 

Odporúčané
Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha 22. apríla 2024, 12:30



Ešte predtým než spoločne začneme toto desivé dobrodružstvo, radi by sme ti pripomenuli, že navštevovať tajuplné miesta, ako napríklad Krvavé Šenky či Cintorín Bláznov, môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa nebojíš alebo sa bojíš rád a chcel by si podobných reportáží vidieť na našom portáli viac, nezabudni sa pridať do klubu Refresher+

Teleport do minulosti

Majestátna zrúcanina obkolesená mohutnými hradbami tvorí záchytný bod scenérie Spiša a z priľahlej diaľnice je takmer nemožné si ju nevšimnúť. Na oficiálnom spodnom parkovisku hradu zahliadneme niekoľko obytných dodávok pripravených na nevšedný nocľah s krásnym výhľadom.

Spišský hrad.
Spišský hrad. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Vydáme sa po strmej a kľukatej príjazdovej ceste, ktorá vedie až pred hradby. Zaparkujeme a cez mohutnú bránu prenikáme do iného sveta. Ten vonkajší prestáva existovať. Míňame sa s poslednými odchádzajúcimi návštevníkmi, pričom máme pocit, že sa nachádzame na mieste, kde zastal čas. 

Do súčasnosti nás však rýchlo vráti veža žeriava, vynímajúca sa nad ikonickým hradom. Svedčí o rekonštrukcii, ktorú zavŕšia možno až v roku 2027. Rekonštrukcia a postupné sprístupnenie verejnosti malo doteraz tri kolá – v rokoch 1983, 1985 a 1999. 

Spišský hrad.
Spišský hrad. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Privíta nás sprievodkyňa Viola Uharčeková a zavedie na vrchol schodiska, kde sa nám naskytne pekný výhľad. Hoci nešetrí informáciami o hrade, nás to najviac ťahá k mučiarni so slušnou zbierkou nástrojov spôsobujúcich ukrutnú bolesť. Mnohé z nich, ako napríklad drevená lavica dereš, sú moderné reprodukcie. 

Odporúčané
Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja 19. apríla 2024, 12:30

Najviac miesta z exponátov zaberá škripec vybavený navíjacím mechanizmom, ktorý slúžil na naťahovanie tela. „Ak to chceli človeku ešte zhoršiť, narezávali mu kožu pod rebrami. Novšia verzia mala ozubené koliesko, ktoré sa dalo zaseknúť a predĺžilo bolestné chvíle,“ konštatuje. 

Dereš.
Dereš. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Pri čoraz striedmejšom dennom svetle si ešte stihneme obzrieť desivý nástroj určený na vykĺbenie ramien. „Človeku priviazali ruky dole za chrbtom a postupne ho vytiahli celkom hore. Keď ho tak nechali niekoľko hodín, väčšinou to už nezvládol a zomrel.“

Jedinú stoličku v miestnosti zdobia klince. Od sprievodkyne zisťujeme, že ju využívali najmä pri procesoch s čarodejnicami. V každom kúte sa nachádza nejaký desivý predmet, až nevieme, kde máme v tejto sieni bolesti nechať oči.


Pohľad nakoniec upriamime na kamenný výklenok, v ktorom je zlovestne učupená „španielska čižma“. Niekoľko sprievodcov sa zhoduje na tom, že mení svoju pozíciu a orientáciu. Tvrdia to aj o susednom pni, do ktorého je zaťatá katova sekera. Presne toto sme potrebovali počuť.

Naľavo sa nachádza naša sprievodkyňa Viola Uharčeková so svojou kolegyňou.
Naľavo sa nachádza naša sprievodkyňa Viola Uharčeková so svojou kolegyňou. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Po zvážení strašidelného potenciálu nádvoria nakoniec rozložíme stany priamo pred vchodom do mučiarne. Po dlhej ceste nás vystraší niekoľko dažďových zrážok, typických pre sezónu Medardovej kvapky. Dúfame, že noc bude suchá.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 138361 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa nám v noci prihodilo.
  • Či sme na vlastné oči zahliadli siluetu desivého rytiera.
  • Aké znepokojujúce náhody sa nám stali v krátkom časovom slede.
  • Čo strašidelné sme ráno zažili so strážničkou hradu.
Domov
Zdieľať
Diskusia