Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Sebron Arms.
6. júna 2023, 9:10
Čas čítania 2:37
Sponzorovaný obsah

Ako si vybrať dobrý ďalekohľad aj na bežné účely?

Ako si vybrať dobrý ďalekohľad aj na bežné účely?
Zdroj: Unsplash / Mostafa Meraji
TECH TURISTIKA
Uložiť Uložené

Ako si však vybrať ten správny ďalekohľad aj na bežné účely a pre obyčajných pozorovateľov?

Chodíte radi na turistiku, milujete pozorovanie hviezd alebo vás zaujíma, čo sa deje okolo vás vo väčšej vzdialenosti? Zaobstarajte si kvalitný ďalekohľad. Ďalekohľad je optický prístroj navrhnutý na pozorovanie objektov, ktoré sa nachádzajú vo väčšej vzdialenosti. Využívajú sa v rôznych oblastiach, a preto existuje na trhu veľké množstvo ďalekohľadov. Ako si však vybrať ten správny ďalekohľad aj na bežné účely a pre obyčajných pozorovateľov? Poradíme vám.

Ďalekohľad – optický prístroj, vďaka ktorému vám už nič neujde

Ďalekohľady patria do kategórie optických prístrojov, vďaka ktorým môžete pozorovať čokoľvek, čo sa od vás nachádza vo väčšej vzdialenosti a uniká pozornosti bežnému oku. Využívajú sa v rôznych oblastiach, vrátane astronómie, pozemského pozorovania, ale aj loveckých aktivít. Preto na trhu nájdete bežné a menej kvalitné ďalekohľady, ktorými môžete pozorovať napríklad susedov vo vedľajšom dome, ale aj profesionálne ďalekohľady, ktoré používajú poľovníci, vojaci a iné špecializované skupiny ľudí. Vybrať si preto ďalekohľad, ktorý bude stáť za to, môže byť pomerne náročné. Každý ďalekohľad však má svoje vlastnosti, na ktoré by ste sa mali zamerať a prispôsobiť tomu svoj výber.

Vlastnosti a charakteristika ďalekohľadov, na ktoré by ste sa mali zamerať

Každý ďalekohľad, bez ohľadu na to, kde sa využíva, má svoje špecifické vlastnosti. Pri výbere je však potrebné sa zamerať najmä na priemer objektívu, typ skla v objektíve, svetelnosť, ale aj zväčšenie, stabilizáciu obrazu a hmotnosť, pokiaľ budete využívať ďalekohľad na turistike či pri poľovaní. Na aké faktory je dobre sa zamerať?

Zväčšenie (magnifikácia) ďalekohľadov

Zväčšenie určuje, o koľkokrát ďalekohľad zväčší pozorovaný objekt. Vyššie čísla zväčšenia umožňujú detailnejšie pozorovanie, ale môžu spôsobiť aj väčšie rozmazanie obrazu pri nedostatočnej stabilizácii. Zväčšenie sa uvádza ako prvý číslovkový parameter v popise ďalekohľadu (napr. 10x50). To znamená, že ďalekohľad 10x50 vám zväčší obraz až 10-krát.

Priemer objektívu

Priemer objektívu je ďalším dôležitým faktorom. Vyšší priemer objektívu znamená, že doľahne viac svetla, čo v konečnom dôsledku vedie k jasnejšiemu a ostrejšiemu obrazu. Priemer objektívu sa uvádza ako druhý číslovkový parameter v popise ďalekohľadu (napr. 10x50). Veľké 50 mm šošovky zachytia viac svetla, a preto je vhodné tieto ďalekohľady využívať aj za šera.

Typ skla v objektíve ďalekohľadu

Použité sklo v objektíve ďalekohľadu ovplyvňuje kvalitu obrazu. Ďalekohľady s kvalitnými objektívmi sú schopné poskytnúť jasné a detailné obrazy. Sklo s nízkou disperziou sa často používa na minimalizáciu chromatickej aberácie a zaisťuje lepší kontrast a ostrosť obrazu.

Svetelnosť ďalekohľadu

Svetelnosť ďalekohľadu je dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje jasnosť a kvalitu obrazu. Vyššia svetelnosť umožňuje lepšie pozorovanie za slabých svetelných podmienok, ako je súmrak alebo oblačné dni. Hodnota svetelnosti sa často uvádza ako tzv. súčin zväčšenia a priemeru objektívu (napr. 10x50). Čím vyššia je hodnota svetelnosti, tým svetlejší obraz bude ďalekohľad poskytovať. Pokiaľ však potrebujete využívať ďalekohľad aj v noci, odporúčame zvoliť ďalekohľad s nočným videním.

Stabilizácia obrazu

Ak plánujete používať ďalekohľad na pozorovanie z ruky alebo na pohybujúcom sa objekte, je dôležité mať stabilizovaný obraz. Niektoré ďalekohľady majú zabudovanú stabilizáciu obrazu, ktorá kompenzuje drobné pohyby a vibrácie, čo umožňuje lepšie a pohodlnejšie pozorovanie.

Kompatibilita a hmotnosť ďalekohľadu

Pri výbere ďalekohľadu je tiež dôležité zvážiť jeho veľkosť, hmotnosť a pohodlnosť pri prenose. Ak plánujete často nosiť ďalekohľad so sebou, napríklad pri turistike alebo na dovolenke, je vhodné zvoliť kompaktný a ľahký model, napríklad vreckový ďalekohľad, ktorý nezaťažuje príliš vašu batožinu. Každý, kto má rád prírodu a chce ju zažiť v celej jej kráse, vie, že ďalekohľad je nevyhnutnou výbavou. Pokiaľ teda hľadáte dobrý ďalekohľad na turistiku, odporúčame zvoliť ľahšie ďalekohľady.

Nakupujte kvalitné ďalekohľady na Sebron Arms

Pred výberom ďalekohľadu je určite potrebné sa zamerať, na čo presne budete ďalekohľad potrebovať. Na základe toho zohľadnite všetky jednotlivé parametre. Určite sa pred kúpou poraďte s niekým skúseným alebo si prečítajte hodnotenia a recenzie, vďaka čomu budete mať predstavu o konkrétnom ďalekohľade. Okrem toho odporúčame zohľadniť všetky vaše požiadavky. Ak máte možnosť, vyskúšajte si viacero ďalekohľadov a vyberte si ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Na Sebron Arms nájdete širokú ponuku binokulárnych a monokulárnych ďalekohľadov rôznych značiek a za dostupné ceny. Nakupujte výhodne ešte dnes na e-shope Sebron Arms.

Domov
Zdieľať
Diskusia