Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2023, 11:00
Čas čítania 1:45
Dominik Vetrák

Star Wars: Jedi Survivor je technická katastrofa. Experti ju označili za najhorší PC port roka a problémy má aj na konzolách

Star Wars: Jedi Survivor je technická katastrofa. Experti ju označili za najhorší PC port roka a problémy má aj na konzolách
Zdroj: Electronic Arts/propagačný materiál
TECH STAR WARS JEDI: SURVIVOR
Uložiť Uložené

Hra Star Wars Jedi: Survivor má veľké technické problémy a na konzolách funguje v žalostnom rozlíšení.

Star Wars Jedi: Survivor je očakávaná AAA hra od vydavateľa EA a vývojárov zo štúdia Respawn Entertainment (Titanfall, Apex Legends, Star Wars Jedi: Fallen Order). Pokračovanie podarenej akcie vyšlo po tri a pol roku od jednotky a je to cítiť. Moderné AAA hry si vyžadujú viac času na výrobu. Kratší čas vývoja sa odzrkadlil na kvalite tohto titulu pri vydaní. 

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

Hra trpí množstvom technických problémov až do bodu, keď pravidelne padá (vypne sa) a hráči tak strácajú postup v príbehu. Titul trpí aj ďalšími chybami, ako napríklad dverami, ktoré sa nedajú otvoriť, takže sa nedá postúpiť v príbehu. Na Steame je množstvo negatívnych recenzií hráčov, ktorým prekáža technický stav.

Nezáleží pri tom, na akom silnom hardwari ju spúšťajú. Vývojári hru nedostatočne optimalizovali. Experti na technické stavy hry a herné technológie z Digital Foundry označili hru za najhorší AAA PC hru tohto roka a to už je čo povedať, keď vyšli aj také problematické kúsky ako Wild Hearts či The Last of Us (počítačový port sa vôbec nepodaril). 

jedi survivor
Zdroj: Electronic Arts/propagačný materiál

Hra má veľké problémy aj na konzolách. V móde zameranom na krajšiu grafiku hra funguje v 30 snímkach za sekundu a s dynamickým rozlíšením od 972p do 1242p (v priemere tak ide v „polovičnom 4K“. V móde zameranom na frame-rate hra funguje v 60 snímkach za sekundu, avšak s rozlíšením 648p až 864p, pričom technológia FSR 2 toto číslo navyšuje na 1440p. Ide o jedno z najhorších rozlíšení modernej, veľkej hry na PS5, ak nie vôbec najhoršie. 

Vývojári alebo vydavateľ (ťažko povedať, ktorá strana odmietla na hre pracovať dlhšie, aby vyšla v lepšom stave) sa teda vôbec nepoučili. Už prvá časť s názvom Star Wars Jedi: Fallen Order vyšla vo veľmi zlom technickom stave s množstvom chýb, a tak každý očakával, že na pokračovaní si už tvorcovia dajú záležať.

Odporúčané
RECENZIA: Star Wars Jedi: Survivor (PS5) RECENZIA: Star Wars Jedi: Survivor (PS5) 11. mája 2023, 17:00

Namiesto toho je hra občas nehrateľná a hráči musia čakať týždne, kým ju tvorcovia opravia. Najnovší opravný patch pritom vyšiel dnes a ďalšie budú nasledovať v ďalších dňoch a týždňoch. 

Vydavateľská spoločnosť EA sa za stav hry ospravedlnila ešte v piatok, ale hráčom to nie je veľa platné. Obzvlášť, keď je jasné, že o týchto problémoch tvorcovia vedeli dávno pred vydaním a napriek tomu hru vydali v zlom stave. 

Domov
Zdieľať
Diskusia