Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2023, 13:30
Čas čítania 6:38
Denisa Šútorová

Met Gala v číslach: Koľko vážili najťažšie šaty, stáli najdrahšie šperky a čo je na Met Gala zakázané?

Met Gala v číslach: Koľko vážili najťažšie šaty, stáli najdrahšie šperky a čo je na Met Gala zakázané?
Zdroj: Kevin Mazur/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue
MÓDA MET GALA MÓDA
Uložiť Uložené

Hoci sa podujatie koná už od roku 1948 (keď ho založila americká publicistka Eleanor Lambert), v posledných rokoch sa stalo ešte populárnejším a zaujímavejším pre verejnosť. Už teraz sa môžeš navnadiť tými najhorúcejšími momentmi z posledných ročníkov.

Verným fanúšikom módy hádam netreba pripomínať, že prvý májový pondelok už každoročne patrí jednej z najprestížnejších módnych udalostí sveta Met Gala, známe aj ako Met Ball. Už tradične sa koná v priestoroch Metropolitného múzea v New Yorku, a to pri príležitosti finančnej zbierky pre Kostýmový inštitút múzea. Rozhodne môžeme povedať, že toto podujatie má azda najsledovanejší červený koberec sveta. Celebrity z oblasti módy, filmu, hudby, kultúry či umenia na ňom dokazujú, ako sa popasovali s excentrickou témou na daný rok.

Práve tá určuje dress code, výzdobu a atmosféru daného večera, ale aj sprievodnú výstavu. Kým témou minulého roka bol Gilded Glamour, tohtoročné Met Gala, ktoré sa uskutočnilo už 1. mája o 0.30 nášho času, vzdá hold zosnulej módnej ikone Karlovi Lagerfeldovi.

Hviezdy pod 18 si viac na Met Gala neškrtnú. Uvidíme aspoň Kardashianky?
Hviezdy pod 18 si viac na Met Gala neškrtnú. Uvidíme aspoň Kardashianky? Zdroj: Getty Images/Kevin Mazur/MG19

Zúčastnení sa tak pri výbere looku môžu inšpirovať Lagerfeldovým šatníkom, jeho rovnomennou značkou a prácou pre Chanel, Chloé, Fendi či Balmain. Tému Karl Lagerfeld: A Line of Beauty dopĺňa aj rovnomenná výstava so 150 ikonickými modelmi, ktoré vytvoril počas kariéry. 

Odporúčané
Oblečenie tvorí našu identitu. Známy módny obchod v novej kampani chce, aby sme sa obliekli do vzácnych vecí (VIDEO) Oblečenie tvorí našu identitu. Známy módny obchod v novej kampani chce, aby sme sa obliekli do vzácnych vecí (VIDEO) 7. mája 2024, 14:00

Keďže je spoluorganizátorom večera práve magazín Vogue, na čele hostiteľov je už tradične práve Anna Wintour. V úlohe spolupredsedov, ktorí jej pomáhajú rozhodovať o výzdobe, menu aj guest liste, sa majú objaviť Dua Lipa, Penélope Cruz, Roger Federer Michaela Coel. Celý guest list budeme mať možnosť vidieť až počas samotného podujatia, no už teraz s istotou vieme, že chýbať nebude ani Kim Kardashian. Prečítaj si, ako to vyzeralo pred niekoľkými rokmi, všetko sa točí okolo čísel.

V Refresheri ti pravidelne prinášame prehľad z najväčších módnych eventov a prestížnych udalostí, ako napríklad London Fashion Week, na ktorom sme sa zúčasntili vo februári. Tvorbu ďaľších kvalitných výstupov podporíš, ak sa staneš členom klubu REFRESHER+.

2-tisíc za manikúru, 12 miliónov za diamanty

To, že je Met Gala o detailoch, vie aj modelka Gigi Hadid, ktorá sa na náš zoznam dostáva vďaka premyslenej chrómovanej manikúre. Zdobená bola kamienkom na spodnej strane každého nechtu a perfektne ladila k tematickým šatám od Tommyho Hilfigera aj atmosfére Manus x Machina. Popredná nechtová umelkyňa Mar y Sol si za Giginu „mani“ naúčtovala 2000 dolárov.

Modelka však nenechala nič na náhodu a pred dvoma rokmi k svojim bielym šatám od značky Prada zvolila 12-miliónový náhrdelník od Jacob & Co jewels. Na Giginom dekolte zažiarilo niekoľko okrúhlych diamantov v platinovom osadení, pričom stredobodom pozornosti bol práve ten najväčší 54-karátový. Prekoná niekto Gigi už o pár dní?

To, že máš meno a prestíž, neznamená, že sa dostaneš na guest list, práve ten totiž schvaľuje samotná Anna Wintour.
To, že máš meno a prestíž, neznamená, že sa dostaneš na guest list, práve ten totiž schvaľuje samotná Anna Wintour. Zdroj: Getty Images/Dimitrios Kambouris/MG18

Na Met Gala sa zúčastní 600 hostí, lístok stojí 50-tisíc dolárov

Kým v začiatkoch Met Gala si zúčastnení mohli zaobstarať svoj lístok za „smiešnych“ 50 dolárov, z cien z posledných rokov sa ti doslova zatočí hlava (ešteže je to na charitu). V roku 2019 bola cena za jeden lístok 35-tisíc dolárov, pričom za rezerváciu celého stola dizajnéri zaplatili aj okolo 200- až 300-tisíc dolárov. Podľa najnovších informácií sa samostatné lístky tento rok vyšplhali až na 50-tisíc dolárov.

Jediná možnosť, ako na veľkú udalosť „prekĺznuť“ zadarmo, je, že si danú celebritu vezme pod ochranné krídla dizajnér, ktorý ma zabezpečený stôl. Na evente ho daný hosť musí, pochopiteľne, odprezentovať v looku módneho domu. Mať prestíž a peniaze však neznamená byť automaticky pozvaným. Zoznam, ktorý pozostáva zo 600 hostí, dôkladne schvaľuje hostiteľka večera Anna Wintour (kedysi sa čísla pohybovali okolo 800 a 500 hostí).

Kanye West v bunde z ateliéru Balmain na Met Gala 2016.
Kanye West v bunde z ateliéru Balmain na Met Gala 2016. Zdroj: John Shearer/Getty Images

Najdrahšie šaty za 5 miliónov dolárov si obliekla Kim

Azda netreba pripomínať, že Kim Kardashian si na svojich lookoch dáva poriadne záležať. Po tom, čo sa od hlavy po päty zahalila do čiernych šiat od Balenciagu, si v roku 2022 obliekla tú najdrahšiu róbu v histórii Met Gala v hodnote takmer 5 miliónov dolárov. Hollywoodska hviezda sa totiž ukázala v šatách, ktoré kedysi patrili samotnej Marilyn Monroe. Mali jednoduchý strih na ramienka, telovú farbu a 2 500 kamienkov.

Kim Kardashian a Pete Davidson na Met Gala 2022.
Kim Kardashian a Pete Davidson na Met Gala 2022. Zdroj: Getty Images/Gotham


Herečka v nich v roku 1965 zaspievala pieseň Happy Birthday, Mr. President prezidentovi Johnovi F. Kennedymu a v tom čase za ne zaplatila len 1 440 dolárov. V roku 2016 ich na Julien’s Auctions v LA vydražili za spomínaných necelých päť miliónov. Podľa Guinnessovej knihy rekordov tak ide o najdrahšie šaty v histórii, aké sa kedy vôbec predali na aukcii. Napriek tomu, že Kardashian chcela vzdať hold slávnej herečke, jej módny počin sa stretol s obrovskou kritikou. Hviezda dokonca čelila obvineniu, že ich natrhla a znehodnotila

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia