Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. apríla 2023 o 16:29
Čas čítania 0:52
Ema Stanovská

Bizarný prípad z Francúzska: Dvojročné dieťa si strčilo do nosa tabletku extázy, ktorú našlo v maminej škatuli

ZDRAVIE DROGY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Dievčatko prejavovalo znaky intoxikácie, a tak jeho mama zavolala záchrannú službu. Prípad sa odohral vo francúzskom Toulouse.

Dvojročné dieťa sa dostalo na jednotku intenzívnej starostlivosti po tom, čo mu v nose uviazla tabletka extázy. Bizarný prípad, ktorý sa udial v meste Toulouse na juhu Francúzska, podrobne opísal lekársky tím v novej správe časopisu Archives de Pédiatrie.

Batoľa siahlo do škatule nad chladničkou, v ktorej matka skladovala tabletky extázy, a jednu z nich si strčilo do nosa. Matke sa podarilo odstrániť časť tabletky, ale dievčatko už prejavovalo znaky intoxikácie. Matka preto rýchlo zavolala záchrannú službu. 

Na detskej pohotovosti lekári zistili, že dieťa vykazovalo znaky rozrušenia, malo vysoký krvný tlak, zrýchlený tep a rozšírené zreničky. Previezli ho preto na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde sa ukázalo, že má pozitívny test na 3,4-metyléndioxymetamfetamín (MDMA), teda extázu.

Lekári si dievčatko nechali v nemocnici cez noc a podávali mu infúzie. Na druhý deň sa jeho životné funkcie vrátili do normálu. Neboli potrebné žiadne lieky a dievča sa úplne zotavilo.

Dieťa zverili starej mame

„Neúmyselná akútna intoxikácia narkotikami môže byť výsledkom závažného zanedbania rodičovskej starostlivosti. To musí viesť ku kolegiálnemu rozhodnutiu predložiť súdnu správu so žiadosťou o určenie opatrení na ochranu dieťaťa,“ píše sa v lekárskej správe. Po predložení správy súd zveril dievča do zákonnej starostlivosti jeho starej matky.

Odporúčané
Dominika z OZ Odyseus: Dvojica vďaka našim testom na festivale objavila nebezpečnú prímes v extáze (Rozhovor) Dominika z OZ Odyseus: Dvojica vďaka našim testom na festivale objavila nebezpečnú prímes v extáze (Rozhovor) 20. júla 2024 o 12:30

„Nasálne zavedenie tablety extázy u malého dieťaťa môže viesť k rovnakej intoxikácii ako pri užití cez ústa, a to pri rovnakom množstve,“ dodali lekári.

Domov
Zdieľať
Diskusia