Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. marca 2023, 15:39
Čas čítania 1:10

Slovenskí dôchodcovia môžu dostať špeciálny príspevok. Zvýšiť by sa mal o desiatky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Príspevok na rekondičné pobyty by sa mal zvýšiť z 50 na 100 eur na osobu.

Maximálna suma príspevku štátu na rekondičné pobyty poberateľov dôchodkov by sa mohla podľa novely zákona o dotáciách Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR zvýšiť, a to z 50 na 100 eur na osobu. Zvýšila by sa teda aj celková maximálna dotácia na daný účel.

Rekondičný pobyt je aj rehabilitácia v súvislosti s prácou, ktorú zamestnávateľ zabezpečuje zamestnancovi priebežne počas jej výkonu, v záujme predchádzania vzniku chorôb z povolania, píše sa na stránke Národného inšpektorátu práce.

Návrh zákona predkladá na rokovanie Národnej rady skupina nezaradených poslancov pôsobiacich v mimoparlamentnom Hlase-SD. Právna úprava by mohla nadobudnúť účinnosť na začiatku júna. Mala by negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy, vyplynulo z dôvodovej správy.

Suma sa nezmenila od roku 2011

Maximálna suma uvedenej dotácie by sa upravila na takmer 1,4 milióna eur zo 697 490 eur, vyčíslil návrh zákona. Ministerstvo financií však upozornilo, že v predkladanej právnej úprave musia byť aj návrhy na úhradu zvýšených výdavkov.


Zmena by sa týkala poberateľov starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo výsluhového dôchodku. Nesmú však vykonávať činnosť, ktorá zakladá nárok na príjem zo závislej činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Dotáciu na podporu rekondičných aktivít možno poskytnúť na čiastočnú úhradu rekondičných pobytov na Slovensku, do maximálnej sumy na jednu fyzickú osobu a na rozpočtový rok.


Ministerstvo práce príspevkom na rekondičné pobyty zvyšuje kvalitu života tisíckam dôchodcov, uviedla dôvodová správa. Ide o nástroj predchádzania sociálnemu vylúčeniu a podpory obnovovania psychickej a fyzickej kondície penzistov.


Maximálna suma, ktorou štát prispieva na rekondičné pobyty, sa však nezmenila od nadobudnutia účinnosti predmetného zákona, čiže od roku 2011, uviedli predkladatelia novej legislatívy. Doplnili, že takáto výška podpory vzhľadom na nárast spotrebiteľských cien už neumožní poberateľom dôchodkov bez iného príjmu, aby ju využili, keďže zvyšnú časť celkovej ceny pobytu si nedokážu zaplatiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia