Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. februára 2023, 15:24
Čas čítania 0:51

Ministerstvo spravodlivosti si už vyžiadalo spis Juraja Hossua, ktorý dokopal Henryho. Ide ho dôkladne preskúmať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo posúdi existenciu dôvodov na prípadné podanie dovolania.

Ministerstvo spravodlivosti SR si vyžiadalo spis v prípade Juraja Hossua, ktorého v stredu 22. februára podmienečne prepustili z väzby. Po preskúmaní spisu posúdi existenciu dôvodov na prípadné podanie dovolania. Hossu dostal v roku 2019 deväťročný trest väzenia za zabitie Filipínca Henryho Acordu v Bratislave.

„Ministerstvo môže podať dovolanie proti rozhodnutiu o podmienečnom prepustení, iba ak došlo k porušeniu konkrétnych ustanovení Trestného zákona alebo Trestného poriadku. Ide teda primárne o preskúmavanie splnenia formálnych podmienok,“ priblížili úradníci.

Násilné činy odsudzujú, má to však háčik

Ministerstvo dodalo, že materiálne podmienky spadajú do rozhodovacej právomoci súdu, preto ich vyhodnotenie súdom ako také nie je dovolaním napadnuteľné, pokiaľ nie je vyslovene svojvoľné alebo v príkrom rozpore s obsahom spisu.

„Spôsob vykonania činu a nehumánne správanie vyvolalo oprávnené odsúdenie celou spoločnosťou. Rodine poškodeného Henryho Acordu chceme vysloviť úprimnú sústrasť a ospravedlniť sa za to, že opätovná medializácia obnovuje ich smutné spomienky a rany,“ dodali.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

V novele Trestného zákona ministerstvo pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení navrhuje preverovanie, či sa odsúdený spojil s poškodenými, ospravedlnil sa, prejavil ľútosť a nahradil škodu alebo aj nemajetkovú ujmu.

Hossu má okrem sedemročnej skúšobnej lehoty povinnosť počas troch rokov nosiť monitorovací náramok a absolvovať probačný dohľad. Má zároveň príkaz zamestnať sa a zákaz požívať alkohol i omamné látky. Zákaz vychádzania má od 21.00 do 5.00 h každý deň.

Juraj Hossu na súde z 22. februára 2023, na ktorom sa zúčastnil cez telemost.
Juraj Hossu na súde z 22. februára 2023, na ktorom sa zúčastnil cez telemost. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia